2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?

Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?
JETfly  |  2021. 02. 10., 16:20
Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?

2021. február 4-én került sor arra a találkozóra, melynek keretein belül egy spanyol védelmi küldöttség egyeztetett az Airbus Military delegációjával többek között az AFJT (Airbus Future Jet Trainer) programról, melyhez partnerországokat keresnek.

Terveik szerint Franciaországgal és Németországgal működnének együtt az új, spanyol-gyártású, korszerű katonai kiképző repülőgép fejlesztése kapcsán, a megvalósíthatósági tanulmányt - elkészülte után - mindkét országnak elküldik majd. A katonai pilóták képzésének átalakulása az alkalmazott típusok kapcsán több ország légierejénél is aktuális téma: Franciaország esetében az Alpha Jet-ek utódját keresik majd a képzés LIFT (Lead-in Fighter Training) fázisára. Németország hosszú évek óta az Egyesült Államokban képzi katonai pilótáit az Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) program keretein belül, melynek a Sheppard légibázis ad otthont.

Összehasonlítva a francia katonai pilóták hazai, illetve a németek külföldi képzését, az Airbus Military új kiképző repülőgépének programjában a német részvétel tűnik összetettebbnek, hiszen az új típust valahogy bele kellene illeszteni az Egyesült Államokban zajló NATO-s kiképzési folyamatba: az ENJJPT utolsó fázisában jelenleg a T-38-ast repülik a kadétok, mely típust a Boeing T-7A Red Hawk vált majd le.

Franciország esetében reálisabbnak tűnhet a részvétel az Airbus új programjában, hiszen a leváltandó Alpha Jet flotta helyére érkeznie kell új típusnak, ráadásul esélyesebbnek tűnik jó kapcsolataik miatt (Airbus A330MRTT rendelés, illetve részvétel a FCAS=Future Combat Air System programban) egy francia-spanyol üzlet, mint például egy francia-olasz. Az olasz M-346-os tökéletes váltótípus lehetne a Francia Légierőnél, de eddig nem úgy tűnik, hogy Páris üzletelni kíván a gyártó, Leonardo-val.

Az Airbus új kiképzőgépe kapcsán persze fontos kérdés, hogy ténylegesen mikor lesz belőle valami, terveik szerint 5 éven belül már a levegőben szeretnék látni, hadrendbe állítására kb. még plusz öt évvel számolnak, ami a kiöregedő francia Alpha Jet flotta kapcsán már nem biztos, hogy bele fog férni. Hasonló a helyzet a spanyol F-5-ös flottával is, de hazai érdekeltségű típus lévén Spanyolország vélhetően meg fogja várni az Airbus új katonai kiképző repülőgépét, mely a képzés III., IV., és V. fázisában kapna szerepet, az I. és II. fázisra pedig a PC-21-es érkezhet.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.