2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?

Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?
JETfly  |  2021. 02. 10., 16:20
Mely országok képeznék a jövő vadászpilótáit az Airbus új típusával?

2021. február 4-én került sor arra a találkozóra, melynek keretein belül egy spanyol védelmi küldöttség egyeztetett az Airbus Military delegációjával többek között az AFJT (Airbus Future Jet Trainer) programról, melyhez partnerországokat keresnek.

Terveik szerint Franciaországgal és Németországgal működnének együtt az új, spanyol-gyártású, korszerű katonai kiképző repülőgép fejlesztése kapcsán, a megvalósíthatósági tanulmányt - elkészülte után - mindkét országnak elküldik majd. A katonai pilóták képzésének átalakulása az alkalmazott típusok kapcsán több ország légierejénél is aktuális téma: Franciaország esetében az Alpha Jet-ek utódját keresik majd a képzés LIFT (Lead-in Fighter Training) fázisára. Németország hosszú évek óta az Egyesült Államokban képzi katonai pilótáit az Euro-NATO Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) program keretein belül, melynek a Sheppard légibázis ad otthont.

Összehasonlítva a francia katonai pilóták hazai, illetve a németek külföldi képzését, az Airbus Military új kiképző repülőgépének programjában a német részvétel tűnik összetettebbnek, hiszen az új típust valahogy bele kellene illeszteni az Egyesült Államokban zajló NATO-s kiképzési folyamatba: az ENJJPT utolsó fázisában jelenleg a T-38-ast repülik a kadétok, mely típust a Boeing T-7A Red Hawk vált majd le.

Franciország esetében reálisabbnak tűnhet a részvétel az Airbus új programjában, hiszen a leváltandó Alpha Jet flotta helyére érkeznie kell új típusnak, ráadásul esélyesebbnek tűnik jó kapcsolataik miatt (Airbus A330MRTT rendelés, illetve részvétel a FCAS=Future Combat Air System programban) egy francia-spanyol üzlet, mint például egy francia-olasz. Az olasz M-346-os tökéletes váltótípus lehetne a Francia Légierőnél, de eddig nem úgy tűnik, hogy Páris üzletelni kíván a gyártó, Leonardo-val.

Az Airbus új kiképzőgépe kapcsán persze fontos kérdés, hogy ténylegesen mikor lesz belőle valami, terveik szerint 5 éven belül már a levegőben szeretnék látni, hadrendbe állítására kb. még plusz öt évvel számolnak, ami a kiöregedő francia Alpha Jet flotta kapcsán már nem biztos, hogy bele fog férni. Hasonló a helyzet a spanyol F-5-ös flottával is, de hazai érdekeltségű típus lévén Spanyolország vélhetően meg fogja várni az Airbus új katonai kiképző repülőgépét, mely a képzés III., IV., és V. fázisában kapna szerepet, az I. és II. fázisra pedig a PC-21-es érkezhet.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.