2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is
JETfly  |  2021. 01. 20., 14:33
Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

A katonai pilóták képzéséről, új nemzetközi repülőiskolák nyitásáról az elmúlt időszakban számtalan friss hírt olvashattunk: a görög-izraeli és az olasz kezdeményezés után most Portugália terveiről számolhatunk be.

Portugália az említett országokhoz hasonlóan hazai környezetben képzeli el katonai pilótái képzését, melyben a portugál pilóták mellett külföldiek képzése is megvalósulhat. Mindez egy privát céggel (SkyTech) való együttműködés keretein belül valósulhatna meg, mely cég biztosíthatja a képzéshez szükséges eszközöket, hasonlóan Athén és az Elbit Systems kooperációjához.

Portugália tervei szerint, azon országok légiereje számára lehet megoldás a képzésük, melyek repülőgép flottája modernizáció alatt/előtt áll és emellett nincsen lehetőségük katonai pilótáik hazai képzésére. A portugál védelmi miniszter, Joao Gomes Cravinho nyilatkozata szerint pilótaképző iskolájuk privát cégek, a Portugál Légierő és a NATO partnerországok együttműködése alapján valósulhat meg, gondolva itt Portugália mellett olyan országokra, mint például Belgium, Dánia és Hollandia, melyek számára helyben nem megoldható a pilótaképzés, helyette az Egyesült Államokba vagy Kanadába kell utazni. A portugál képzés központja a Beja légibázis lesz, mely az elhelyezkedését és az időjárási körülményeket is figyelembe véve tökéletes helyszín lehet.

A védelmi miniszter egyelőre nem árult el konkrétumokat arról, hogy mely kiképzőgépeket alkalmaznák, de vélhetően az Embraer Super Tucano-ja vagy a Leonardo M-346-osa jöhet szóba, továbbá az is elképzelhető, hogy mindkét típusra számítanak, lefedve így a képzés több fázisát (II. és III. fázisra Super Tucano a IV., harcászati képzést magában foglaló fázisra pedig M-346). Mindkét gép beszerzésére reális esély van, hiszen a Portugál Légierő illetékesei szerint az M-346-os a legjobb választás az ötödik generációs harci repülőgépekre kerülő hajózók kiképzésére, a brazil Super Tucano pedig az Embraer érdekeltségébe tartozó, helyi OGMA gyártó és karbantartó vállalat miatt is esélyes.

Portugália további 10 NATO tagországgal együtt (köztük Magyarországgal) csatlakozott a NATO Európai Pilóta Kiképző Programhoz (NATO Flight Training in Europe – NFTE) is, melyet 2020 nyarán indítottak a szándéknyilatkozat aláírásával

Egy szándéknyilatkozat aláírásával tizenegy NATO tagország védelmi minisztere, köztük Magyarország honvédelmi minisztere június 19-én útjára indította a NATO Európai Pilóta Kiképző Programot (NATO Flight Training in Europe – NFTE).
bővebben ...

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.