2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is
JETfly  |  2021. 01. 20., 14:33
Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

A katonai pilóták képzéséről, új nemzetközi repülőiskolák nyitásáról az elmúlt időszakban számtalan friss hírt olvashattunk: a görög-izraeli és az olasz kezdeményezés után most Portugália terveiről számolhatunk be.

Portugália az említett országokhoz hasonlóan hazai környezetben képzeli el katonai pilótái képzését, melyben a portugál pilóták mellett külföldiek képzése is megvalósulhat. Mindez egy privát céggel (SkyTech) való együttműködés keretein belül valósulhatna meg, mely cég biztosíthatja a képzéshez szükséges eszközöket, hasonlóan Athén és az Elbit Systems kooperációjához.

Portugália tervei szerint, azon országok légiereje számára lehet megoldás a képzésük, melyek repülőgép flottája modernizáció alatt/előtt áll és emellett nincsen lehetőségük katonai pilótáik hazai képzésére. A portugál védelmi miniszter, Joao Gomes Cravinho nyilatkozata szerint pilótaképző iskolájuk privát cégek, a Portugál Légierő és a NATO partnerországok együttműködése alapján valósulhat meg, gondolva itt Portugália mellett olyan országokra, mint például Belgium, Dánia és Hollandia, melyek számára helyben nem megoldható a pilótaképzés, helyette az Egyesült Államokba vagy Kanadába kell utazni. A portugál képzés központja a Beja légibázis lesz, mely az elhelyezkedését és az időjárási körülményeket is figyelembe véve tökéletes helyszín lehet.

A védelmi miniszter egyelőre nem árult el konkrétumokat arról, hogy mely kiképzőgépeket alkalmaznák, de vélhetően az Embraer Super Tucano-ja vagy a Leonardo M-346-osa jöhet szóba, továbbá az is elképzelhető, hogy mindkét típusra számítanak, lefedve így a képzés több fázisát (II. és III. fázisra Super Tucano a IV., harcászati képzést magában foglaló fázisra pedig M-346). Mindkét gép beszerzésére reális esély van, hiszen a Portugál Légierő illetékesei szerint az M-346-os a legjobb választás az ötödik generációs harci repülőgépekre kerülő hajózók kiképzésére, a brazil Super Tucano pedig az Embraer érdekeltségébe tartozó, helyi OGMA gyártó és karbantartó vállalat miatt is esélyes.

Portugália további 10 NATO tagországgal együtt (köztük Magyarországgal) csatlakozott a NATO Európai Pilóta Kiképző Programhoz (NATO Flight Training in Europe – NFTE) is, melyet 2020 nyarán indítottak a szándéknyilatkozat aláírásával

Egy szándéknyilatkozat aláírásával tizenegy NATO tagország védelmi minisztere, köztük Magyarország honvédelmi minisztere június 19-én útjára indította a NATO Európai Pilóta Kiképző Programot (NATO Flight Training in Europe – NFTE).
bővebben ...

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024. 06. 20., 11:04
Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.
2024. 07. 08., 14:27
Éppen húsz éve, hogy 2004. július 8-án délelőtt Szentkirályszabadján, a Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredének repülőterén végrehajtották az utolsó kiképzési repülést.

  Legfrissebbek most

2024. július 12-én, pénteken, dinamikus programját gyakorolta Gdynia-ban a Lengyel Légierő M-346 Demo Team bemutató pilótája. Helyi idő szerint 13 óra 8 perckor a repülőgép lezuhant, kioltva Robert „Killer" Jeł őrnagy életét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.