2023. 10. 05. csütörtök
Aurél
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is
JETfly  |  2021. 01. 20., 14:33
Nemzetközi katonai repülőiskolát nyithat Portugália is

A katonai pilóták képzéséről, új nemzetközi repülőiskolák nyitásáról az elmúlt időszakban számtalan friss hírt olvashattunk: a görög-izraeli és az olasz kezdeményezés után most Portugália terveiről számolhatunk be.

Portugália az említett országokhoz hasonlóan hazai környezetben képzeli el katonai pilótái képzését, melyben a portugál pilóták mellett külföldiek képzése is megvalósulhat. Mindez egy privát céggel (SkyTech) való együttműködés keretein belül valósulhatna meg, mely cég biztosíthatja a képzéshez szükséges eszközöket, hasonlóan Athén és az Elbit Systems kooperációjához.

Portugália tervei szerint, azon országok légiereje számára lehet megoldás a képzésük, melyek repülőgép flottája modernizáció alatt/előtt áll és emellett nincsen lehetőségük katonai pilótáik hazai képzésére. A portugál védelmi miniszter, Joao Gomes Cravinho nyilatkozata szerint pilótaképző iskolájuk privát cégek, a Portugál Légierő és a NATO partnerországok együttműködése alapján valósulhat meg, gondolva itt Portugália mellett olyan országokra, mint például Belgium, Dánia és Hollandia, melyek számára helyben nem megoldható a pilótaképzés, helyette az Egyesült Államokba vagy Kanadába kell utazni. A portugál képzés központja a Beja légibázis lesz, mely az elhelyezkedését és az időjárási körülményeket is figyelembe véve tökéletes helyszín lehet.

A védelmi miniszter egyelőre nem árult el konkrétumokat arról, hogy mely kiképzőgépeket alkalmaznák, de vélhetően az Embraer Super Tucano-ja vagy a Leonardo M-346-osa jöhet szóba, továbbá az is elképzelhető, hogy mindkét típusra számítanak, lefedve így a képzés több fázisát (II. és III. fázisra Super Tucano a IV., harcászati képzést magában foglaló fázisra pedig M-346). Mindkét gép beszerzésére reális esély van, hiszen a Portugál Légierő illetékesei szerint az M-346-os a legjobb választás az ötödik generációs harci repülőgépekre kerülő hajózók kiképzésére, a brazil Super Tucano pedig az Embraer érdekeltségébe tartozó, helyi OGMA gyártó és karbantartó vállalat miatt is esélyes.

Portugália további 10 NATO tagországgal együtt (köztük Magyarországgal) csatlakozott a NATO Európai Pilóta Kiképző Programhoz (NATO Flight Training in Europe – NFTE) is, melyet 2020 nyarán indítottak a szándéknyilatkozat aláírásával

Egy szándéknyilatkozat aláírásával tizenegy NATO tagország védelmi minisztere, köztük Magyarország honvédelmi minisztere június 19-én útjára indította a NATO Európai Pilóta Kiképző Programot (NATO Flight Training in Europe – NFTE).
bővebben ...

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.