2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja
Darabos Erika  |  2023. 08. 03., 13:21
Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Az éves kiképzési terv részeként, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen hajózói 2023. augusztus 2-án és 3-án késő délutáni, esti kiképzési repüléseket hajtottak végre. A szerdai nap a sajtó, illetve a spotterek számára nyilvános volt, mutatjuk a helyszíni felvételeket!

A kapcsolódó cikkek menüpontban összegyűjtöttük az eddigi, hasonló tematikájú sajtó, illetve spotter napok anyagait, az elmúlt években ez már a tizedik ilyen rendezvény volt, beleértve a nappali, illetve esti kiképző repülések dokumentálásának lehetőségét is. Az alakulat mindennapi életének, a hajózó és műszaki személyzet munkájának bemutatására, szélesebb körben való népszerűsítésére, ezek a nyilvános programok érdemi lehetőséget teremtenek nemcsak hazánkban, de számos külföldi országban is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
A műszaki személyzet sokrétű munkájának egyik fontos eleme (Fotó: Darabos Erika)

Az augusztus 2-i nap kiváló választás volt az esemény megrendezésére mind az időjárás, mind a Gripen sorok ütemezését tekintve. A megszokott regisztrációs folyamatot követően a program 17 órától vette kezdetét: az eligazítás helyszíne ezúttal is a 8-as számú lefedés volt, ahol a résztvevők egyeztették az aznapi menetrendet, illetve a repülőbázis azon területeit, ahonnan minőségi felvételek készíthetőek. A Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében Dobrainé Zám Krisztina őrnagy, illetve Acsai Lászlóné zászlós biztosította az egész estés kíséretet, illetve a lehetőségekhez mérten tettek eleget a felmerülő kéréseknek. A kiképzési repülések szakmai részéről, az aznapi feladatokról és a spotterek munkájának fontosságáról a dandár megbízott parancsnok-helyettese, Langó Viktor őrnagy, Gripen hajózó nyilatkozott a Katonai Sajtónak, melyet a honvedelem.hu beszámolójában olvsahatunk!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Az adminisztráció ezúttal sem maradhatott el (Fotó: Darabos Erika)

A csapat ezúttal három kört (x3) fotózhatott a program során, a felszállások nem sokkal 18 óra, 20 óra, illetve 22 óra előtt (a nap záróprogramja) történtek, átmenetet képezve a napszakok között. A zónában folyó munka teljes egészében megtekinthető volt, figyelemmel kísérhettük a Gripenekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló harci repülőgépeket. Újdonság volt a programban, hogy a visszaérkező első, illetve a felszálló második sort is a déli pályavégről, naplementés fényviszonyok mellett örökíthette meg a társaság. Külön kiemelendő, hogy a nonverbális kommunikáció mellett, a verbális kommunikáció is jelen volt ezen a napon a meghívottak, valamint a személyzet között: beszélgethettünk leszállást követően hajózókkal, valamint a műszakiakkal, továbbá a Kommunikációs és Protokoll Alosztály munkatársaival is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Esti műszak a zónában (Fotó: Szúh József)

Az alakulat idén már második sajtó, illetve spotternyilvános napját rendezte meg, továbbá illeszkedve a Magyar Honvédség fiatalokat megszólító toborzókampányába, 2023-ban is meghirdették a népszerű Iskolások Hete programot, melyről szintén a helyszínről tudósított lapunk. Spotternapokban gazdag az idei esztendő, hiszen a kecskeméti alakulat mellett, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz is ellátogathattak a sajtósok és a repülőgépek fotósai.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Ezúttal nemcsak a nonverbális, hanem a verbális kommunikáció is jelen volt a meghívottak és a személyzet között (Fotó: Müller Dóra)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! A szerdai napról további felvételeket a JETfly Facebook oldalán is találhatnak! A hiros.hu, és a baon.hu is beszámolt a szerdai nap eseményeiről, az LHKE Spotter Team Facebook oldalán pedig videókat is találhatnak Olvasóink!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Köszönjük a meghívást! (Fotó: Szúh József)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024. 06. 20., 11:04
Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.
2024. 07. 08., 14:27
Éppen húsz éve, hogy 2004. július 8-án délelőtt Szentkirályszabadján, a Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredének repülőterén végrehajtották az utolsó kiképzési repülést.

  Legfrissebbek most

2024. július 12-én, pénteken, dinamikus programját gyakorolta Gdynia-ban a Lengyel Légierő M-346 Demo Team bemutató pilótája. Helyi idő szerint 13 óra 8 perckor a repülőgép lezuhant, kioltva Robert „Killer" Jeł őrnagy életét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.