2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja
Darabos Erika  |  2023. 08. 03., 13:21
Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Az éves kiképzési terv részeként, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen hajózói 2023. augusztus 2-án és 3-án késő délutáni, esti kiképzési repüléseket hajtottak végre. A szerdai nap a sajtó, illetve a spotterek számára nyilvános volt, mutatjuk a helyszíni felvételeket!

A kapcsolódó cikkek menüpontban összegyűjtöttük az eddigi, hasonló tematikájú sajtó, illetve spotter napok anyagait, az elmúlt években ez már a tizedik ilyen rendezvény volt, beleértve a nappali, illetve esti kiképző repülések dokumentálásának lehetőségét is. Az alakulat mindennapi életének, a hajózó és műszaki személyzet munkájának bemutatására, szélesebb körben való népszerűsítésére, ezek a nyilvános programok érdemi lehetőséget teremtenek nemcsak hazánkban, de számos külföldi országban is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
A műszaki személyzet sokrétű munkájának egyik fontos eleme (Fotó: Darabos Erika)

Az augusztus 2-i nap kiváló választás volt az esemény megrendezésére mind az időjárás, mind a Gripen sorok ütemezését tekintve. A megszokott regisztrációs folyamatot követően a program 17 órától vette kezdetét: az eligazítás helyszíne ezúttal is a 8-as számú lefedés volt, ahol a résztvevők egyeztették az aznapi menetrendet, illetve a repülőbázis azon területeit, ahonnan minőségi felvételek készíthetőek. A Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében Dobrainé Zám Krisztina őrnagy, illetve Acsai Lászlóné zászlós biztosította az egész estés kíséretet, illetve a lehetőségekhez mérten tettek eleget a felmerülő kéréseknek. A kiképzési repülések szakmai részéről, az aznapi feladatokról és a spotterek munkájának fontosságáról a dandár megbízott parancsnok-helyettese, Langó Viktor őrnagy, Gripen hajózó nyilatkozott a Katonai Sajtónak, melyet a honvedelem.hu beszámolójában olvsahatunk!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Az adminisztráció ezúttal sem maradhatott el (Fotó: Darabos Erika)

A csapat ezúttal három kört (x3) fotózhatott a program során, a felszállások nem sokkal 18 óra, 20 óra, illetve 22 óra előtt (a nap záróprogramja) történtek, átmenetet képezve a napszakok között. A zónában folyó munka teljes egészében megtekinthető volt, figyelemmel kísérhettük a Gripenekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló harci repülőgépeket. Újdonság volt a programban, hogy a visszaérkező első, illetve a felszálló második sort is a déli pályavégről, naplementés fényviszonyok mellett örökíthette meg a társaság. Külön kiemelendő, hogy a nonverbális kommunikáció mellett, a verbális kommunikáció is jelen volt ezen a napon a meghívottak, valamint a személyzet között: beszélgethettünk leszállást követően hajózókkal, valamint a műszakiakkal, továbbá a Kommunikációs és Protokoll Alosztály munkatársaival is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Esti műszak a zónában (Fotó: Szúh József)

Az alakulat idén már második sajtó, illetve spotternyilvános napját rendezte meg, továbbá illeszkedve a Magyar Honvédség fiatalokat megszólító toborzókampányába, 2023-ban is meghirdették a népszerű Iskolások Hete programot, melyről szintén a helyszínről tudósított lapunk. Spotternapokban gazdag az idei esztendő, hiszen a kecskeméti alakulat mellett, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz is ellátogathattak a sajtósok és a repülőgépek fotósai.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Ezúttal nemcsak a nonverbális, hanem a verbális kommunikáció is jelen volt a meghívottak és a személyzet között (Fotó: Müller Dóra)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! A szerdai napról további felvételeket a JETfly Facebook oldalán is találhatnak! A hiros.hu, és a baon.hu is beszámolt a szerdai nap eseményeiről, az LHKE Spotter Team Facebook oldalán pedig videókat is találhatnak Olvasóink!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Köszönjük a meghívást! (Fotó: Szúh József)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.