2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja
Darabos Erika  |  2023. 08. 03., 13:21
Ismét megnyílt a spotterek előtt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kapuja

Az éves kiképzési terv részeként, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen hajózói 2023. augusztus 2-án és 3-án késő délutáni, esti kiképzési repüléseket hajtottak végre. A szerdai nap a sajtó, illetve a spotterek számára nyilvános volt, mutatjuk a helyszíni felvételeket!

A kapcsolódó cikkek menüpontban összegyűjtöttük az eddigi, hasonló tematikájú sajtó, illetve spotter napok anyagait, az elmúlt években ez már a tizedik ilyen rendezvény volt, beleértve a nappali, illetve esti kiképző repülések dokumentálásának lehetőségét is. Az alakulat mindennapi életének, a hajózó és műszaki személyzet munkájának bemutatására, szélesebb körben való népszerűsítésére, ezek a nyilvános programok érdemi lehetőséget teremtenek nemcsak hazánkban, de számos külföldi országban is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
A műszaki személyzet sokrétű munkájának egyik fontos eleme (Fotó: Darabos Erika)

Az augusztus 2-i nap kiváló választás volt az esemény megrendezésére mind az időjárás, mind a Gripen sorok ütemezését tekintve. A megszokott regisztrációs folyamatot követően a program 17 órától vette kezdetét: az eligazítás helyszíne ezúttal is a 8-as számú lefedés volt, ahol a résztvevők egyeztették az aznapi menetrendet, illetve a repülőbázis azon területeit, ahonnan minőségi felvételek készíthetőek. A Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében Dobrainé Zám Krisztina őrnagy, illetve Acsai Lászlóné zászlós biztosította az egész estés kíséretet, illetve a lehetőségekhez mérten tettek eleget a felmerülő kéréseknek. A kiképzési repülések szakmai részéről, az aznapi feladatokról és a spotterek munkájának fontosságáról a dandár megbízott parancsnok-helyettese, Langó Viktor őrnagy, Gripen hajózó nyilatkozott a Katonai Sajtónak, melyet a honvedelem.hu beszámolójában olvsahatunk!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Az adminisztráció ezúttal sem maradhatott el (Fotó: Darabos Erika)

A csapat ezúttal három kört (x3) fotózhatott a program során, a felszállások nem sokkal 18 óra, 20 óra, illetve 22 óra előtt (a nap záróprogramja) történtek, átmenetet képezve a napszakok között. A zónában folyó munka teljes egészében megtekinthető volt, figyelemmel kísérhettük a Gripenekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló harci repülőgépeket. Újdonság volt a programban, hogy a visszaérkező első, illetve a felszálló második sort is a déli pályavégről, naplementés fényviszonyok mellett örökíthette meg a társaság. Külön kiemelendő, hogy a nonverbális kommunikáció mellett, a verbális kommunikáció is jelen volt ezen a napon a meghívottak, valamint a személyzet között: beszélgethettünk leszállást követően hajózókkal, valamint a műszakiakkal, továbbá a Kommunikációs és Protokoll Alosztály munkatársaival is.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Esti műszak a zónában (Fotó: Szúh József)

Az alakulat idén már második sajtó, illetve spotternyilvános napját rendezte meg, továbbá illeszkedve a Magyar Honvédség fiatalokat megszólító toborzókampányába, 2023-ban is meghirdették a népszerű Iskolások Hete programot, melyről szintén a helyszínről tudósított lapunk. Spotternapokban gazdag az idei esztendő, hiszen a kecskeméti alakulat mellett, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz is ellátogathattak a sajtósok és a repülőgépek fotósai.

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Ezúttal nemcsak a nonverbális, hanem a verbális kommunikáció is jelen volt a meghívottak és a személyzet között (Fotó: Müller Dóra)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! A szerdai napról további felvételeket a JETfly Facebook oldalán is találhatnak! A hiros.hu, és a baon.hu is beszámolt a szerdai nap eseményeiről, az LHKE Spotter Team Facebook oldalán pedig videókat is találhatnak Olvasóink!

Képgaléria megtekintése (51 db kép)
Köszönjük a meghívást! (Fotó: Szúh József)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-17 10:20:39
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:13
Az Air India utolsó Boeing 747-400-asai április 22-én emelkedtek utoljára a levegőbe a mumbai nemzetközi repülőtérről. A négy Jumbo új gazdára talált – az egyesült államokbeli, a pótpiaci tevékenységben jártas AerSale vette meg a madarakat.
2024. 04. 22., 10:48
Május 6-a a Magyar Sport Napja. Ez alkalomból ingyenes sportdélutánt szervez az önkormányzat és sportszervezetei a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.