2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 05. 13., 16:32
Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

2022 első olyan spotter-, illetve sajtónyilvános eseményét rendezte meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis május 11-én, melynek során a helyszínre érkezők testközelből is megtekinthették a Gripenek délutáni, illetve esti kiképzési repüléseit. Lássuk, ezúttal milyen meglepetéssel várták a szervezők a lelkes csapatot!

A spotterkedés napjainkban már igencsak elterjedt hobbinak számít, nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyaránt: akik az elmúlt években, évtizedekben eljutottak külföldi bázisok, repülőterek közelébe, jól tudják, hogy vannak olyan országok, melyekben a repülőgépek fotózását még nem nézik jó szemmel, viszont egyre több olyan helyszínt is találhatunk, ahol például külön lelátót, spotterdombot építenek a repülőgépfotósok számára. A spotterkedés fontosságát sok alakulat felismerte már, szabályozott keretek között vitathatatlan, hogy mára a toborzás, a kerítéseken belül zajló munka, a rendszeresített típusok népszerűsítésének egyik legfőbb eszköze lett. Fontos hozzátennünk azt is, hogy az Internet térnyerésével, a közösségi oldalak elterjedésével egyre kevesebbet - sokszor már csak címeket, lead-eket - olvasunk, így a fotók, videók szerepe méginkább felértékelődőtt. A repülés pont az a terület, ahol látványos spotterfotókból nincs hiány, ha pedig a felvételeket a kerítésen belül, a repülőgépek közvetlen közelében készíthetjük el, akkor publikálhatóak olyan galériák, melyből most egy kis ízelítőt mi is összeállítottunk Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A leszállást követően megkezdődik a Gripenek átvizsgálása (Fotó: Darabos Erika)

A repülés mellett a Magyar Honvédség különböző alakulatainak munkáját is nagy érdeklődés övezi, egyre több nyílt napról adhatunk hírt, melyek szintén kiváló alkalmat biztosítanak a katonák munkájának, eszközeinek megismerésére: többek között nyílt napot szervezett 2022. április 22-én a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a harckocsik miatt igencsak népszerű tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a sorban pedig következik Győr, hiszen május 21-én az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Kötelékben visszaérkező Gripenek a szerdai spotternapon (Fotó: Müller Dóra)

A fent említett spotterlehetőségek hazai megteremtésében kiemelkedő munkát végez az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ráadásul évente több alkalommal is meginvitálják az érdeklődőket: kis visszatekintésként hasonló eseményen vehetett részt a sajtós-fotós csapat 2020 októberében és 2021 júniusában, legutóbb pedig 2021 októberében, ezek képanyagai visszanézhetőek kapcsolódó cikkjeinkben. A mostani rendezvényre 2022. május 11-én, szerdán került sor, ahol ezúttal megnövelt létszámmal, közel 70 főnek biztosították a fotózási lehetőséget, bepillantást engedve a Gripen hajózók éves kiképzési tervébe illeszkedő, késő délutáni, esti repülésekbe. Aki már volt hasonló eseményen, megfigyelhette, hogy a spotterek felszerelése eltérő (kisebb-nagyobb objektívek, modernebb vagy épp korosabb vázak, kamerák), ráadásul a fotózás - az utómunkákat is beleértve - nem is tartozik a legegyszerűbb hobbik közé, mindezek ellenére mindenki próbálja kihozni a maximumot abból, amit a technikai felszerelése biztosít.

2021. október 27-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ismét lehetőséget biztosított a sajtósok és a spotterek számára, hogy dokumentálják a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseit. Mutatjuk a fotókat!
bővebben ...

A repülőbázis kapujában ezúttal 16:40-kor volt a gyülekező, két busznyi érdeklődővel indult útjára a program, melyet a koranyári időjárás is kegyeibe fogadott. A délután Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnokának köszöntőjével kezdődött, melyet követően interjúk készítésére is volt lehetőség. Olvasóink az alábbiakban láthatják a honvedelem.hu videóját, melyben hallhatóak részletek arról, hogy miért is fontosak ezek az esti, éjszakai kiképző repülések, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a Gripen hajózók a mostani alkalmakon milyen feladatokat hajtottak végre.

A szerdai nap programját úgy tervezték meg, hogy a fotósok tudják dokumentálni a műszakiak munkáját, a Gripenek előkészítését, indítását, kigurulását, felszállását és leszállását délutáni fényviszonyok mellett, naplementekor, valamint az esti órákban is, a menetrend a korábbi eseményekhez hasonló mederben zajlott, különböző helyszíneken. A bevezetőnkben már említett meglepetés ezúttal egy új helyszínt jelentett, hiszen a fegyelmezett csapat a kifutópálya túloldalán is lehetőséget kapott a fényképek elkészítésére, bónuszként pedig a készültséget adó Gripen géppár felszállását is megtekinthettük egészen közelről. Sokaknak most először nyílott lehetősége naplementés háttérrel, ilyen közelségből felszálló Gripent fotózni, ráadásul a vadászgépek mellett a feladatukról estébb hazaérkező egyik Dassault Falcon 7X, valamint a két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépeket is erről a helyszínről dokumentálhattuk. Az esemény a már késő este visszaérkező két Gripennel, valamint a csoportképek elkészítésével záródott. Pozitív véleményeket, köszönő szavakat már a helyszínen hallhattunk, ráadásul már most lehetett újabb ötleteket begyűjteni a fotósoktól, hogy legközelebb milyen új helyszínekről (pl. küszöb) lehetne megfotózni a repülőgépeket.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Nemcsak a Gripen kabinjából, hanem kerékpárról is kaptunk integetést a vadászpilótáktól (Fotó: Szúh József)

Összességében elmondható, hogy ismét egy színvonalas programon vehetett részt a csapat: jó társaság, kellemes beszélgetések, folyamatosan zajló események, új fotós helyszínek jellemezték a szerdai napot, melyért egyértelműen köszönet illeti a szervezőket, ráadásul egy olyan időszakban, amikor napjaink eseményei, valamint az állomány előtt álló időszak (pl. BAP misszió) plusz feladatokat jelentenek. Külön köszönet a lehetőségért a repülőbázis parancsnokának, Ugrik Csaba dandártábornaknak, illetve Szausev Xénia főhadnagynak, aki csoportkísérőként mindent megtett azért, hogy élményekkel, szép fotókkal térjünk haza! A visszajelzések alapján a társaság jól vizsgázott, így reméljük, hogy hamarosan ismét találkozhatunk!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A Gripenek mellett a feladatukról visszaérkező Airbus A319-eseket is fotózhattuk az este folyamán (Fotó: Faller Tamás)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek és Faller Tamásnak, a kiegészítő segítségért pedig Butsi Istvánnak! További fotókért látogassanak el a JETfly, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalára, valamint a honvedelem.hu-ra is!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.