2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 05. 13., 16:32
Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

2022 első olyan spotter-, illetve sajtónyilvános eseményét rendezte meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis május 11-én, melynek során a helyszínre érkezők testközelből is megtekinthették a Gripenek délutáni, illetve esti kiképzési repüléseit. Lássuk, ezúttal milyen meglepetéssel várták a szervezők a lelkes csapatot!

A spotterkedés napjainkban már igencsak elterjedt hobbinak számít, nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyaránt: akik az elmúlt években, évtizedekben eljutottak külföldi bázisok, repülőterek közelébe, jól tudják, hogy vannak olyan országok, melyekben a repülőgépek fotózását még nem nézik jó szemmel, viszont egyre több olyan helyszínt is találhatunk, ahol például külön lelátót, spotterdombot építenek a repülőgépfotósok számára. A spotterkedés fontosságát sok alakulat felismerte már, szabályozott keretek között vitathatatlan, hogy mára a toborzás, a kerítéseken belül zajló munka, a rendszeresített típusok népszerűsítésének egyik legfőbb eszköze lett. Fontos hozzátennünk azt is, hogy az Internet térnyerésével, a közösségi oldalak elterjedésével egyre kevesebbet - sokszor már csak címeket, lead-eket - olvasunk, így a fotók, videók szerepe méginkább felértékelődőtt. A repülés pont az a terület, ahol látványos spotterfotókból nincs hiány, ha pedig a felvételeket a kerítésen belül, a repülőgépek közvetlen közelében készíthetjük el, akkor publikálhatóak olyan galériák, melyből most egy kis ízelítőt mi is összeállítottunk Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A leszállást követően megkezdődik a Gripenek átvizsgálása (Fotó: Darabos Erika)

A repülés mellett a Magyar Honvédség különböző alakulatainak munkáját is nagy érdeklődés övezi, egyre több nyílt napról adhatunk hírt, melyek szintén kiváló alkalmat biztosítanak a katonák munkájának, eszközeinek megismerésére: többek között nyílt napot szervezett 2022. április 22-én a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a harckocsik miatt igencsak népszerű tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a sorban pedig következik Győr, hiszen május 21-én az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Kötelékben visszaérkező Gripenek a szerdai spotternapon (Fotó: Müller Dóra)

A fent említett spotterlehetőségek hazai megteremtésében kiemelkedő munkát végez az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ráadásul évente több alkalommal is meginvitálják az érdeklődőket: kis visszatekintésként hasonló eseményen vehetett részt a sajtós-fotós csapat 2020 októberében és 2021 júniusában, legutóbb pedig 2021 októberében, ezek képanyagai visszanézhetőek kapcsolódó cikkjeinkben. A mostani rendezvényre 2022. május 11-én, szerdán került sor, ahol ezúttal megnövelt létszámmal, közel 70 főnek biztosították a fotózási lehetőséget, bepillantást engedve a Gripen hajózók éves kiképzési tervébe illeszkedő, késő délutáni, esti repülésekbe. Aki már volt hasonló eseményen, megfigyelhette, hogy a spotterek felszerelése eltérő (kisebb-nagyobb objektívek, modernebb vagy épp korosabb vázak, kamerák), ráadásul a fotózás - az utómunkákat is beleértve - nem is tartozik a legegyszerűbb hobbik közé, mindezek ellenére mindenki próbálja kihozni a maximumot abból, amit a technikai felszerelése biztosít.

2021. október 27-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ismét lehetőséget biztosított a sajtósok és a spotterek számára, hogy dokumentálják a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseit. Mutatjuk a fotókat!
bővebben ...

A repülőbázis kapujában ezúttal 16:40-kor volt a gyülekező, két busznyi érdeklődővel indult útjára a program, melyet a koranyári időjárás is kegyeibe fogadott. A délután Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnokának köszöntőjével kezdődött, melyet követően interjúk készítésére is volt lehetőség. Olvasóink az alábbiakban láthatják a honvedelem.hu videóját, melyben hallhatóak részletek arról, hogy miért is fontosak ezek az esti, éjszakai kiképző repülések, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a Gripen hajózók a mostani alkalmakon milyen feladatokat hajtottak végre.

A szerdai nap programját úgy tervezték meg, hogy a fotósok tudják dokumentálni a műszakiak munkáját, a Gripenek előkészítését, indítását, kigurulását, felszállását és leszállását délutáni fényviszonyok mellett, naplementekor, valamint az esti órákban is, a menetrend a korábbi eseményekhez hasonló mederben zajlott, különböző helyszíneken. A bevezetőnkben már említett meglepetés ezúttal egy új helyszínt jelentett, hiszen a fegyelmezett csapat a kifutópálya túloldalán is lehetőséget kapott a fényképek elkészítésére, bónuszként pedig a készültséget adó Gripen géppár felszállását is megtekinthettük egészen közelről. Sokaknak most először nyílott lehetősége naplementés háttérrel, ilyen közelségből felszálló Gripent fotózni, ráadásul a vadászgépek mellett a feladatukról estébb hazaérkező egyik Dassault Falcon 7X, valamint a két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépeket is erről a helyszínről dokumentálhattuk. Az esemény a már késő este visszaérkező két Gripennel, valamint a csoportképek elkészítésével záródott. Pozitív véleményeket, köszönő szavakat már a helyszínen hallhattunk, ráadásul már most lehetett újabb ötleteket begyűjteni a fotósoktól, hogy legközelebb milyen új helyszínekről (pl. küszöb) lehetne megfotózni a repülőgépeket.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Nemcsak a Gripen kabinjából, hanem kerékpárról is kaptunk integetést a vadászpilótáktól (Fotó: Szúh József)

Összességében elmondható, hogy ismét egy színvonalas programon vehetett részt a csapat: jó társaság, kellemes beszélgetések, folyamatosan zajló események, új fotós helyszínek jellemezték a szerdai napot, melyért egyértelműen köszönet illeti a szervezőket, ráadásul egy olyan időszakban, amikor napjaink eseményei, valamint az állomány előtt álló időszak (pl. BAP misszió) plusz feladatokat jelentenek. Külön köszönet a lehetőségért a repülőbázis parancsnokának, Ugrik Csaba dandártábornaknak, illetve Szausev Xénia főhadnagynak, aki csoportkísérőként mindent megtett azért, hogy élményekkel, szép fotókkal térjünk haza! A visszajelzések alapján a társaság jól vizsgázott, így reméljük, hogy hamarosan ismét találkozhatunk!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A Gripenek mellett a feladatukról visszaérkező Airbus A319-eseket is fotózhattuk az este folyamán (Fotó: Faller Tamás)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek és Faller Tamásnak, a kiegészítő segítségért pedig Butsi Istvánnak! További fotókért látogassanak el a JETfly, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalára, valamint a honvedelem.hu-ra is!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.