2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 05. 13., 16:32
Spotternyilvános kiképzési repülések a Kecskeméti Repülőbázison

2022 első olyan spotter-, illetve sajtónyilvános eseményét rendezte meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis május 11-én, melynek során a helyszínre érkezők testközelből is megtekinthették a Gripenek délutáni, illetve esti kiképzési repüléseit. Lássuk, ezúttal milyen meglepetéssel várták a szervezők a lelkes csapatot!

A spotterkedés napjainkban már igencsak elterjedt hobbinak számít, nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyaránt: akik az elmúlt években, évtizedekben eljutottak külföldi bázisok, repülőterek közelébe, jól tudják, hogy vannak olyan országok, melyekben a repülőgépek fotózását még nem nézik jó szemmel, viszont egyre több olyan helyszínt is találhatunk, ahol például külön lelátót, spotterdombot építenek a repülőgépfotósok számára. A spotterkedés fontosságát sok alakulat felismerte már, szabályozott keretek között vitathatatlan, hogy mára a toborzás, a kerítéseken belül zajló munka, a rendszeresített típusok népszerűsítésének egyik legfőbb eszköze lett. Fontos hozzátennünk azt is, hogy az Internet térnyerésével, a közösségi oldalak elterjedésével egyre kevesebbet - sokszor már csak címeket, lead-eket - olvasunk, így a fotók, videók szerepe méginkább felértékelődőtt. A repülés pont az a terület, ahol látványos spotterfotókból nincs hiány, ha pedig a felvételeket a kerítésen belül, a repülőgépek közvetlen közelében készíthetjük el, akkor publikálhatóak olyan galériák, melyből most egy kis ízelítőt mi is összeállítottunk Olvasóinknak!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A leszállást követően megkezdődik a Gripenek átvizsgálása (Fotó: Darabos Erika)

A repülés mellett a Magyar Honvédség különböző alakulatainak munkáját is nagy érdeklődés övezi, egyre több nyílt napról adhatunk hírt, melyek szintén kiváló alkalmat biztosítanak a katonák munkájának, eszközeinek megismerésére: többek között nyílt napot szervezett 2022. április 22-én a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, valamint a harckocsik miatt igencsak népszerű tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a sorban pedig következik Győr, hiszen május 21-én az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Kötelékben visszaérkező Gripenek a szerdai spotternapon (Fotó: Müller Dóra)

A fent említett spotterlehetőségek hazai megteremtésében kiemelkedő munkát végez az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ráadásul évente több alkalommal is meginvitálják az érdeklődőket: kis visszatekintésként hasonló eseményen vehetett részt a sajtós-fotós csapat 2020 októberében és 2021 júniusában, legutóbb pedig 2021 októberében, ezek képanyagai visszanézhetőek kapcsolódó cikkjeinkben. A mostani rendezvényre 2022. május 11-én, szerdán került sor, ahol ezúttal megnövelt létszámmal, közel 70 főnek biztosították a fotózási lehetőséget, bepillantást engedve a Gripen hajózók éves kiképzési tervébe illeszkedő, késő délutáni, esti repülésekbe. Aki már volt hasonló eseményen, megfigyelhette, hogy a spotterek felszerelése eltérő (kisebb-nagyobb objektívek, modernebb vagy épp korosabb vázak, kamerák), ráadásul a fotózás - az utómunkákat is beleértve - nem is tartozik a legegyszerűbb hobbik közé, mindezek ellenére mindenki próbálja kihozni a maximumot abból, amit a technikai felszerelése biztosít.

2021. október 27-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ismét lehetőséget biztosított a sajtósok és a spotterek számára, hogy dokumentálják a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseit. Mutatjuk a fotókat!
bővebben ...

A repülőbázis kapujában ezúttal 16:40-kor volt a gyülekező, két busznyi érdeklődővel indult útjára a program, melyet a koranyári időjárás is kegyeibe fogadott. A délután Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnokának köszöntőjével kezdődött, melyet követően interjúk készítésére is volt lehetőség. Olvasóink az alábbiakban láthatják a honvedelem.hu videóját, melyben hallhatóak részletek arról, hogy miért is fontosak ezek az esti, éjszakai kiképző repülések, illetve azt is megtudhatjuk, hogy a Gripen hajózók a mostani alkalmakon milyen feladatokat hajtottak végre.

A szerdai nap programját úgy tervezték meg, hogy a fotósok tudják dokumentálni a műszakiak munkáját, a Gripenek előkészítését, indítását, kigurulását, felszállását és leszállását délutáni fényviszonyok mellett, naplementekor, valamint az esti órákban is, a menetrend a korábbi eseményekhez hasonló mederben zajlott, különböző helyszíneken. A bevezetőnkben már említett meglepetés ezúttal egy új helyszínt jelentett, hiszen a fegyelmezett csapat a kifutópálya túloldalán is lehetőséget kapott a fényképek elkészítésére, bónuszként pedig a készültséget adó Gripen géppár felszállását is megtekinthettük egészen közelről. Sokaknak most először nyílott lehetősége naplementés háttérrel, ilyen közelségből felszálló Gripent fotózni, ráadásul a vadászgépek mellett a feladatukról estébb hazaérkező egyik Dassault Falcon 7X, valamint a két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépeket is erről a helyszínről dokumentálhattuk. Az esemény a már késő este visszaérkező két Gripennel, valamint a csoportképek elkészítésével záródott. Pozitív véleményeket, köszönő szavakat már a helyszínen hallhattunk, ráadásul már most lehetett újabb ötleteket begyűjteni a fotósoktól, hogy legközelebb milyen új helyszínekről (pl. küszöb) lehetne megfotózni a repülőgépeket.

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
Nemcsak a Gripen kabinjából, hanem kerékpárról is kaptunk integetést a vadászpilótáktól (Fotó: Szúh József)

Összességében elmondható, hogy ismét egy színvonalas programon vehetett részt a csapat: jó társaság, kellemes beszélgetések, folyamatosan zajló események, új fotós helyszínek jellemezték a szerdai napot, melyért egyértelműen köszönet illeti a szervezőket, ráadásul egy olyan időszakban, amikor napjaink eseményei, valamint az állomány előtt álló időszak (pl. BAP misszió) plusz feladatokat jelentenek. Külön köszönet a lehetőségért a repülőbázis parancsnokának, Ugrik Csaba dandártábornaknak, illetve Szausev Xénia főhadnagynak, aki csoportkísérőként mindent megtett azért, hogy élményekkel, szép fotókkal térjünk haza! A visszajelzések alapján a társaság jól vizsgázott, így reméljük, hogy hamarosan ismét találkozhatunk!

Képgaléria megtekintése (64 db kép)
A Gripenek mellett a feladatukról visszaérkező Airbus A319-eseket is fotózhattuk az este folyamán (Fotó: Faller Tamás)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek és Faller Tamásnak, a kiegészítő segítségért pedig Butsi Istvánnak! További fotókért látogassanak el a JETfly, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalára, valamint a honvedelem.hu-ra is!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.