2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 10. 22., 12:27

A júniusi eseményhez hasonlóan 2020. október 20-án és 21-én ismét sajtó-, illetve szpotternyilvános fotózási lehetőséget biztosított a Kecskeméti Repülőbázis.

A Gripen hajózók képzettségének fenntartása érdekében ezúttal az október 19-28. közötti időszakot jelölték ki a késő délutáni, esti repülések végrehajtására az éves kiképzési tervnek megfelelően. Sok hasonló eseményen volt már lehetőségünk fotózni, de újdonság ezúttal is szerepelt a programban.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Feladatról visszaérkező JAS 39C Gripen (34) - Fotó: Müller Dóra

A legtöbb eddigi fotózási alkalom a központi zónánál zajlott, most viszont a Mike állóhely (ez található a készültségi géppárnak helyet adó hangárok közelében) volt a keddi nap főszereplője. A bázis átépítése miatt (új felfegyverző zóna épül a repülőtér északi részén) most az említett apronon történik meg az éleslövészeti feladatra induló Gripenek lőszereinek betöltése, ürítése: a kijelölt vadászgépek a hajmáskéri lőtéren vettek részt levegő-föld éleslövészeti gyakorlaton, melyen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (JTAC) is aktív szerepet vállaltak. 

Levegő-föld éleslövészet keretében Gripen vadászgépeket és Mi-24-es harci helikoptereket vezettek célra az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis minősített előretolt repülésirányítói a Bakonyban, október 20-án, kedden.
bővebben ...

A repülőbázisra érkező fotósok kedden 3 sor (x4, x2, x4 - első sor 15 órakor, utolsó pedig 19:20-kor) műszaki előkészületeinek munkáját tekinthették meg, dokumentálhatták többek között a Gripen hajózók gépátvételét, fülkébe történő beszállását, a kigurulásokat, felszállásokat, illetve a feladatokról visszaérkező JAS 39C-k leszállását, a vadászgépek műszakiak általi átvizsgálását.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Kigurulás előtti pillanatok - Az egyik utolsó kézjelzés a műszakiak számára a Gripen hajózójától (Fotó: Darabos Erika)

Plusz lehetőség volt az is, hogy a zóna mögötti domb teteje (átfegyverző zóna lévén biztonsági funkciót tölt be) ezúttal felvételek készítésére is alkalmas volt: a felszálló Gripeneket így "magaslatról" tekinthettük meg, bónuszként pedig a Magyar Légierő Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe a vadászgépek után kapott felszállási engedélyt, így annak kigurulása és felszállása is színesítette a programot (a délután során még a bázisra visszaérkező 604-es A319-est is láthattuk). A többórás esemény során így lehetőség volt nappali és esti fényviszonyok közötti fotózásra is: a repülőbázis csoportot kísérő, igazán segítőkész kommunikációs tisztje még arra is lehetőséget biztosított, hogy az adott napi csapat válassza meg, hogy az esemény egyes programpontjait honnan lenne a legjobb megfotózni, természetesen többségi döntés alapján.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Esti műszak a Mike zónában (Fotó: Rohr Balázs)

Az elmúlt napok repüléseiből mi most egy vegyes galériát állítottunk össze Olvasóinknak, melyben a keddi sajtónap felvételei mellett láthatóak további, kerítés mellől készült fotók is. Kiegészítésként videókat is készítettünk a zónából távozó, illetve visszatérő Gripenekről:

 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ez az esztendő a kialakult járványügyi helyzet miatt nem kedvezett a repülős közösségnek, hiszen a látogatható repülőnapok, események száma szinte teljesen nullára redukálódott. A repülőbázison megszervezett idei hasonló programok, melyek több esetben már a szpotterek számára is nyitottak, üde színfoltjai a 2020-as évnek, hiszen így ismét testközelből láthatjuk és hallhatjuk a repülőgépeket, érezhetjük a kerozin illatát, találkozhatunk fotós-repülős barátainkkal továbbá új fotókkal bővíthetjük saját galériáinkat.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Rohr Balázsnak, a meghívóért és a sajtónyilvános esemény színvonalas megszervezéséért a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.