2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 10. 22., 12:27

A júniusi eseményhez hasonlóan 2020. október 20-án és 21-én ismét sajtó-, illetve szpotternyilvános fotózási lehetőséget biztosított a Kecskeméti Repülőbázis.

A Gripen hajózók képzettségének fenntartása érdekében ezúttal az október 19-28. közötti időszakot jelölték ki a késő délutáni, esti repülések végrehajtására az éves kiképzési tervnek megfelelően. Sok hasonló eseményen volt már lehetőségünk fotózni, de újdonság ezúttal is szerepelt a programban.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Feladatról visszaérkező JAS 39C Gripen (34) - Fotó: Müller Dóra

A legtöbb eddigi fotózási alkalom a központi zónánál zajlott, most viszont a Mike állóhely (ez található a készültségi géppárnak helyet adó hangárok közelében) volt a keddi nap főszereplője. A bázis átépítése miatt (új felfegyverző zóna épül a repülőtér északi részén) most az említett apronon történik meg az éleslövészeti feladatra induló Gripenek lőszereinek betöltése, ürítése: a kijelölt vadászgépek a hajmáskéri lőtéren vettek részt levegő-föld éleslövészeti gyakorlaton, melyen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (JTAC) is aktív szerepet vállaltak. 

Levegő-föld éleslövészet keretében Gripen vadászgépeket és Mi-24-es harci helikoptereket vezettek célra az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis minősített előretolt repülésirányítói a Bakonyban, október 20-án, kedden.
bővebben ...

A repülőbázisra érkező fotósok kedden 3 sor (x4, x2, x4 - első sor 15 órakor, utolsó pedig 19:20-kor) műszaki előkészületeinek munkáját tekinthették meg, dokumentálhatták többek között a Gripen hajózók gépátvételét, fülkébe történő beszállását, a kigurulásokat, felszállásokat, illetve a feladatokról visszaérkező JAS 39C-k leszállását, a vadászgépek műszakiak általi átvizsgálását.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Kigurulás előtti pillanatok - Az egyik utolsó kézjelzés a műszakiak számára a Gripen hajózójától (Fotó: Darabos Erika)

Plusz lehetőség volt az is, hogy a zóna mögötti domb teteje (átfegyverző zóna lévén biztonsági funkciót tölt be) ezúttal felvételek készítésére is alkalmas volt: a felszálló Gripeneket így "magaslatról" tekinthettük meg, bónuszként pedig a Magyar Légierő Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe a vadászgépek után kapott felszállási engedélyt, így annak kigurulása és felszállása is színesítette a programot (a délután során még a bázisra visszaérkező 604-es A319-est is láthattuk). A többórás esemény során így lehetőség volt nappali és esti fényviszonyok közötti fotózásra is: a repülőbázis csoportot kísérő, igazán segítőkész kommunikációs tisztje még arra is lehetőséget biztosított, hogy az adott napi csapat válassza meg, hogy az esemény egyes programpontjait honnan lenne a legjobb megfotózni, természetesen többségi döntés alapján.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Esti műszak a Mike zónában (Fotó: Rohr Balázs)

Az elmúlt napok repüléseiből mi most egy vegyes galériát állítottunk össze Olvasóinknak, melyben a keddi sajtónap felvételei mellett láthatóak további, kerítés mellől készült fotók is. Kiegészítésként videókat is készítettünk a zónából távozó, illetve visszatérő Gripenekről:

 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ez az esztendő a kialakult járványügyi helyzet miatt nem kedvezett a repülős közösségnek, hiszen a látogatható repülőnapok, események száma szinte teljesen nullára redukálódott. A repülőbázison megszervezett idei hasonló programok, melyek több esetben már a szpotterek számára is nyitottak, üde színfoltjai a 2020-as évnek, hiszen így ismét testközelből láthatjuk és hallhatjuk a repülőgépeket, érezhetjük a kerozin illatát, találkozhatunk fotós-repülős barátainkkal továbbá új fotókkal bővíthetjük saját galériáinkat.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Rohr Balázsnak, a meghívóért és a sajtónyilvános esemény színvonalas megszervezéséért a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 01., 15:47
Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a JAS 39 Gripen vadászgépet.
2024. 03. 01., 12:33
A hetvenes évektől a Hughes OH-6-osa és továbbfejlesztett változatai több olyan üzemeltető figyelmét keltették fel szerte a világban, amelyek a dugattyús motoros helikoptereket akarták lecserélni gázturbinás típusra vagy ütőképesebb forgószárnyas képesség létrehozására törekedtek.
2024. 03. 01., 11:56
A Magyar Honvédség jövőjének alappillére.
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.

  Legfrissebbek most

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.