2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison

Éleslövészeti előkészületek - Sajtónyilvános kiképzési repülés a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2020. 10. 22., 12:27

A júniusi eseményhez hasonlóan 2020. október 20-án és 21-én ismét sajtó-, illetve szpotternyilvános fotózási lehetőséget biztosított a Kecskeméti Repülőbázis.

A Gripen hajózók képzettségének fenntartása érdekében ezúttal az október 19-28. közötti időszakot jelölték ki a késő délutáni, esti repülések végrehajtására az éves kiképzési tervnek megfelelően. Sok hasonló eseményen volt már lehetőségünk fotózni, de újdonság ezúttal is szerepelt a programban.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Feladatról visszaérkező JAS 39C Gripen (34) - Fotó: Müller Dóra

A legtöbb eddigi fotózási alkalom a központi zónánál zajlott, most viszont a Mike állóhely (ez található a készültségi géppárnak helyet adó hangárok közelében) volt a keddi nap főszereplője. A bázis átépítése miatt (új felfegyverző zóna épül a repülőtér északi részén) most az említett apronon történik meg az éleslövészeti feladatra induló Gripenek lőszereinek betöltése, ürítése: a kijelölt vadászgépek a hajmáskéri lőtéren vettek részt levegő-föld éleslövészeti gyakorlaton, melyen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis előretolt repülésirányítói (JTAC) is aktív szerepet vállaltak. 

Levegő-föld éleslövészet keretében Gripen vadászgépeket és Mi-24-es harci helikoptereket vezettek célra az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis minősített előretolt repülésirányítói a Bakonyban, október 20-án, kedden.
bővebben ...

A repülőbázisra érkező fotósok kedden 3 sor (x4, x2, x4 - első sor 15 órakor, utolsó pedig 19:20-kor) műszaki előkészületeinek munkáját tekinthették meg, dokumentálhatták többek között a Gripen hajózók gépátvételét, fülkébe történő beszállását, a kigurulásokat, felszállásokat, illetve a feladatokról visszaérkező JAS 39C-k leszállását, a vadászgépek műszakiak általi átvizsgálását.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Kigurulás előtti pillanatok - Az egyik utolsó kézjelzés a műszakiak számára a Gripen hajózójától (Fotó: Darabos Erika)

Plusz lehetőség volt az is, hogy a zóna mögötti domb teteje (átfegyverző zóna lévén biztonsági funkciót tölt be) ezúttal felvételek készítésére is alkalmas volt: a felszálló Gripeneket így "magaslatról" tekinthettük meg, bónuszként pedig a Magyar Légierő Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe a vadászgépek után kapott felszállási engedélyt, így annak kigurulása és felszállása is színesítette a programot (a délután során még a bázisra visszaérkező 604-es A319-est is láthattuk). A többórás esemény során így lehetőség volt nappali és esti fényviszonyok közötti fotózásra is: a repülőbázis csoportot kísérő, igazán segítőkész kommunikációs tisztje még arra is lehetőséget biztosított, hogy az adott napi csapat válassza meg, hogy az esemény egyes programpontjait honnan lenne a legjobb megfotózni, természetesen többségi döntés alapján.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
Esti műszak a Mike zónában (Fotó: Rohr Balázs)

Az elmúlt napok repüléseiből mi most egy vegyes galériát állítottunk össze Olvasóinknak, melyben a keddi sajtónap felvételei mellett láthatóak további, kerítés mellől készült fotók is. Kiegészítésként videókat is készítettünk a zónából távozó, illetve visszatérő Gripenekről:

 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ez az esztendő a kialakult járványügyi helyzet miatt nem kedvezett a repülős közösségnek, hiszen a látogatható repülőnapok, események száma szinte teljesen nullára redukálódott. A repülőbázison megszervezett idei hasonló programok, melyek több esetben már a szpotterek számára is nyitottak, üde színfoltjai a 2020-as évnek, hiszen így ismét testközelből láthatjuk és hallhatjuk a repülőgépeket, érezhetjük a kerozin illatát, találkozhatunk fotós-repülős barátainkkal továbbá új fotókkal bővíthetjük saját galériáinkat.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Rohr Balázsnak, a meghívóért és a sajtónyilvános esemény színvonalas megszervezéséért a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.