2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett
Darabos Erika  |  2021. 06. 05., 16:32
KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

2021. június első két napján - idén először - nyitotta meg újra kapuit a spotterek előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ahol a két nap alatt közel 80 amatőr és profi fotós dokumentálhatta az aktív üzemnapokat.

A felvételen a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripen is szerepel, melynek első ülésében ezúttal Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka látható (Videó: Kovács Tamás)

A járványügyi helyzet miatt legutóbb 2020 októberében nyílt lehetőség a repülőgépek fotózására, akkor a Gripenek késő délutáni, esti kiképzési repüléseibe és éleslövészeti előkészületeibe pillanthattak be a regisztrált résztvevők, szintén kétnapos csoportbontásban. A program ezúttal a nappali időszakra vonatkozott, hiszen mindkét napon a reggeli első Gripen sor előkészületeivel és felszállásával indult a program. Fotóstémát erősítendő bónuszként, függesztménnyel ellátott vadászgépet fotózhattunk, hiszen a Gripenek szárnya alatt a földi célok ellen bevethető Maverick rakéta gyakorló változata volt látható, törzsük alatt pedig a Litening III típusú, lézeres célmegjelölő konténer. A kerítéshez gyakran kijáró kecskeméti spottereknek köszönhetően természetesen már láttunk korábban is gyakorló Maverick rakétával felszerelt Gripent, de a fegyver függesztésének folyamatát és a műszakiak ehhez kapcsolódó feladatait most először követhettük figyelemmel közelebbről is.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
A függesztmény ezúttal a Maverick rakéta gyakorló változata (Fotó: Temesvári Péter)

A spotternap programjának felépítése mindkét napon hasonló volt: a zónában repülésre felkészített Gripenek előkészületeit, indítását, kigurulását, fel-, illetve leszállását nézhették és fotózhatták végig az érdeklődők. Mindez a napi program alapját adta, a honvédségi busznak és a kísérőinknek köszönhetően a zónák és a kifutópálya között mozgott folyamatosan a társaság, figyelembe véve a profibb fotósok javaslatait, mit honnan lenne jobb fotózni. A Puma század Gripenjei mellett a Szállítórepülő század Airbus A319-esei is aktív szereplői voltak mindkét napnak, ízelítőül a szerdai napról tudunk mutatni egy olyan Airbus beköszönést, amit - ha esetleg nem is sikerült jól megfotózni - az ember retinájába bizonyosan hosszú időre beleégett:

Hazánkban jelenleg több nemzetközi gyakorlat is zajlik, melyek kapcsán már a napokban is tapasztalhattuk a megnövekedett helikopterforgalmat az ország különböző pontjain: tudva, hogy Kecskemétre is települtek amerikai forgószárnyasok, bízhattunk abban, hogy ezek megtekintésére is lesz lehetőség. Lényegében dokumentarista jelleggel készültek Black Hawk, Lakota és Chinook felvételek is a két nap során, de a hangsúly természetesen a kecskeméti alakulat üzemnapján volt. Aki szeretett volna levegőben, késő délutáni fényekben is helikoptert fotózni, az a benti program zárultával megtehette mindezt immáron a kerítésen túlról is, szerdán például több spotter számára estig ott folytatódott a szabadprogram.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Az elmúlt napok egyik kedvence Kecskemétről, az amerikai hadsereg CH-47F Chinook helikoptere (Fotó: Darabos Erika)

Igazi meglepetésként mindkét napot látványos Gripen demo zárta: a keddi napon Majerik Máté főhadnagy dinamikus programja volt látható, szerdán pedig Szentendrei Dávid százados, új Gripen demo pilóta repült, ő most először mutathatta be programjának elemeit közönség előtt. A két bemutatót elnézve csak remélni tudjuk, hogy minél több hazai és nemzetközi eseményen kapnak majd lehetőséget a magyar bemutató pilóták, népszerűsítve ezáltal a nagy történlemi múltra visszatekintő Puma századot és egyben a Magyar Légierőt. Természetesen a sok-sok repülőgép fotó mellett a csoportképek sem maradhattak el: kedden Mátéval, szerdán pedig Dáviddal a középpontban örökítették meg a spotternapra ellátogató fotósokat.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Mindkét napon Gripen demo zárta a napot (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 01. - Csoportkép, középen Majerik Máté főhadnagy, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 02. - Csoportkép, középen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Összegzésként elmondható, hogy egyéb repülős rendezvények hiányában a résztvevők számára nagy ajándék egy ilyen spotternap, hiszen a repülőgépek fotózása mellett ez végre egy olyan alkalom volt, ahol az elmúlt, nehezebb időszakot átvészelve ismét találkozhattunk repülős érdeklődésű barátainkkal, beszélgethettünk a fotózásról, tervekről, mindennapokról, illetve nem maradhatott el a közös ebéd sem, amit ezúttal egy Gripen hangárban fogyaszthattunk el. Ez természetesen csak az esemény spotter oldala, fontos megemlíteni az ilyen látogatói napok fontosságát a szervezők számára is, hiszen ez a 80 résztvevő (köztük amatőr és profi fotósokkal, újoncokkal és régi "motorosokkal", bloggerekkel, online és nyomtatott repülős témájú magazinok újságíróival) számtalan fotót, videót készítve és azt a közösségi oldalakra kiposztolva egyértelműen a Kecskeméti Repülőbázist és annak mindennapjait népszerűsíti. Mi ezúttal egy vegyes, fotós-videós galériát állítottunk össze Olvasóinknak, próbálva kiragadni azokat a pillanatokat, amit a többi jelenlévő még nem mutatott meg. Ez 100%-ban persze lehetetlen vállalkozás, hiszen a csoportok tagjai nagyrészt ugyanarról a helyről fotózhattak, így sok hasonló felvétel készült. Ahány fotós, annyi látásmód, profi fotósok profi cuccal, amatőr fotósok amatőr cuccal, így biztosan mindenki megtalálja a kedvenc fotóit a közel 80 résztvevő felvételeiből.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Hajózó mosoly és integetés a lelkes spottereknek (Fotó: Szúh József)

A fotókért és a videókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Kovács Tamásnak, Temesvári Péternek, és Szúh Józsefnek, a meghívóért és a spotternap színvonalas megszervezéséért pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! Külön köszönet a hajózó és műszaki személyzetnek, hogy az üzemnapi feladatok mellett egy-egy mosoly, integetés és néhány szó erejéig a spottereket is üdvözölték!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 17., 10:20
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”