2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett
Darabos Erika  |  2021. 06. 05., 16:32
KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

2021. június első két napján - idén először - nyitotta meg újra kapuit a spotterek előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ahol a két nap alatt közel 80 amatőr és profi fotós dokumentálhatta az aktív üzemnapokat.

A felvételen a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripen is szerepel, melynek első ülésében ezúttal Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka látható (Videó: Kovács Tamás)

A járványügyi helyzet miatt legutóbb 2020 októberében nyílt lehetőség a repülőgépek fotózására, akkor a Gripenek késő délutáni, esti kiképzési repüléseibe és éleslövészeti előkészületeibe pillanthattak be a regisztrált résztvevők, szintén kétnapos csoportbontásban. A program ezúttal a nappali időszakra vonatkozott, hiszen mindkét napon a reggeli első Gripen sor előkészületeivel és felszállásával indult a program. Fotóstémát erősítendő bónuszként, függesztménnyel ellátott vadászgépet fotózhattunk, hiszen a Gripenek szárnya alatt a földi célok ellen bevethető Maverick rakéta gyakorló változata volt látható, törzsük alatt pedig a Litening III típusú, lézeres célmegjelölő konténer. A kerítéshez gyakran kijáró kecskeméti spottereknek köszönhetően természetesen már láttunk korábban is gyakorló Maverick rakétával felszerelt Gripent, de a fegyver függesztésének folyamatát és a műszakiak ehhez kapcsolódó feladatait most először követhettük figyelemmel közelebbről is.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
A függesztmény ezúttal a Maverick rakéta gyakorló változata (Fotó: Temesvári Péter)

A spotternap programjának felépítése mindkét napon hasonló volt: a zónában repülésre felkészített Gripenek előkészületeit, indítását, kigurulását, fel-, illetve leszállását nézhették és fotózhatták végig az érdeklődők. Mindez a napi program alapját adta, a honvédségi busznak és a kísérőinknek köszönhetően a zónák és a kifutópálya között mozgott folyamatosan a társaság, figyelembe véve a profibb fotósok javaslatait, mit honnan lenne jobb fotózni. A Puma század Gripenjei mellett a Szállítórepülő század Airbus A319-esei is aktív szereplői voltak mindkét napnak, ízelítőül a szerdai napról tudunk mutatni egy olyan Airbus beköszönést, amit - ha esetleg nem is sikerült jól megfotózni - az ember retinájába bizonyosan hosszú időre beleégett:

Hazánkban jelenleg több nemzetközi gyakorlat is zajlik, melyek kapcsán már a napokban is tapasztalhattuk a megnövekedett helikopterforgalmat az ország különböző pontjain: tudva, hogy Kecskemétre is települtek amerikai forgószárnyasok, bízhattunk abban, hogy ezek megtekintésére is lesz lehetőség. Lényegében dokumentarista jelleggel készültek Black Hawk, Lakota és Chinook felvételek is a két nap során, de a hangsúly természetesen a kecskeméti alakulat üzemnapján volt. Aki szeretett volna levegőben, késő délutáni fényekben is helikoptert fotózni, az a benti program zárultával megtehette mindezt immáron a kerítésen túlról is, szerdán például több spotter számára estig ott folytatódott a szabadprogram.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Az elmúlt napok egyik kedvence Kecskemétről, az amerikai hadsereg CH-47F Chinook helikoptere (Fotó: Darabos Erika)

Igazi meglepetésként mindkét napot látványos Gripen demo zárta: a keddi napon Majerik Máté főhadnagy dinamikus programja volt látható, szerdán pedig Szentendrei Dávid százados, új Gripen demo pilóta repült, ő most először mutathatta be programjának elemeit közönség előtt. A két bemutatót elnézve csak remélni tudjuk, hogy minél több hazai és nemzetközi eseményen kapnak majd lehetőséget a magyar bemutató pilóták, népszerűsítve ezáltal a nagy történlemi múltra visszatekintő Puma századot és egyben a Magyar Légierőt. Természetesen a sok-sok repülőgép fotó mellett a csoportképek sem maradhattak el: kedden Mátéval, szerdán pedig Dáviddal a középpontban örökítették meg a spotternapra ellátogató fotósokat.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Mindkét napon Gripen demo zárta a napot (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 01. - Csoportkép, középen Majerik Máté főhadnagy, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 02. - Csoportkép, középen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Összegzésként elmondható, hogy egyéb repülős rendezvények hiányában a résztvevők számára nagy ajándék egy ilyen spotternap, hiszen a repülőgépek fotózása mellett ez végre egy olyan alkalom volt, ahol az elmúlt, nehezebb időszakot átvészelve ismét találkozhattunk repülős érdeklődésű barátainkkal, beszélgethettünk a fotózásról, tervekről, mindennapokról, illetve nem maradhatott el a közös ebéd sem, amit ezúttal egy Gripen hangárban fogyaszthattunk el. Ez természetesen csak az esemény spotter oldala, fontos megemlíteni az ilyen látogatói napok fontosságát a szervezők számára is, hiszen ez a 80 résztvevő (köztük amatőr és profi fotósokkal, újoncokkal és régi "motorosokkal", bloggerekkel, online és nyomtatott repülős témájú magazinok újságíróival) számtalan fotót, videót készítve és azt a közösségi oldalakra kiposztolva egyértelműen a Kecskeméti Repülőbázist és annak mindennapjait népszerűsíti. Mi ezúttal egy vegyes, fotós-videós galériát állítottunk össze Olvasóinknak, próbálva kiragadni azokat a pillanatokat, amit a többi jelenlévő még nem mutatott meg. Ez 100%-ban persze lehetetlen vállalkozás, hiszen a csoportok tagjai nagyrészt ugyanarról a helyről fotózhattak, így sok hasonló felvétel készült. Ahány fotós, annyi látásmód, profi fotósok profi cuccal, amatőr fotósok amatőr cuccal, így biztosan mindenki megtalálja a kedvenc fotóit a közel 80 résztvevő felvételeiből.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Hajózó mosoly és integetés a lelkes spottereknek (Fotó: Szúh József)

A fotókért és a videókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Kovács Tamásnak, Temesvári Péternek, és Szúh Józsefnek, a meghívóért és a spotternap színvonalas megszervezéséért pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! Külön köszönet a hajózó és műszaki személyzetnek, hogy az üzemnapi feladatok mellett egy-egy mosoly, integetés és néhány szó erejéig a spottereket is üdvözölték!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.