2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett
Darabos Erika  |  2021. 06. 05., 16:32
KÉPGALÉRIA - Spotterek a kecskeméti zóna mellett

2021. június első két napján - idén először - nyitotta meg újra kapuit a spotterek előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, ahol a két nap alatt közel 80 amatőr és profi fotós dokumentálhatta az aktív üzemnapokat.

A felvételen a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripen is szerepel, melynek első ülésében ezúttal Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka látható (Videó: Kovács Tamás)

A járványügyi helyzet miatt legutóbb 2020 októberében nyílt lehetőség a repülőgépek fotózására, akkor a Gripenek késő délutáni, esti kiképzési repüléseibe és éleslövészeti előkészületeibe pillanthattak be a regisztrált résztvevők, szintén kétnapos csoportbontásban. A program ezúttal a nappali időszakra vonatkozott, hiszen mindkét napon a reggeli első Gripen sor előkészületeivel és felszállásával indult a program. Fotóstémát erősítendő bónuszként, függesztménnyel ellátott vadászgépet fotózhattunk, hiszen a Gripenek szárnya alatt a földi célok ellen bevethető Maverick rakéta gyakorló változata volt látható, törzsük alatt pedig a Litening III típusú, lézeres célmegjelölő konténer. A kerítéshez gyakran kijáró kecskeméti spottereknek köszönhetően természetesen már láttunk korábban is gyakorló Maverick rakétával felszerelt Gripent, de a fegyver függesztésének folyamatát és a műszakiak ehhez kapcsolódó feladatait most először követhettük figyelemmel közelebbről is.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
A függesztmény ezúttal a Maverick rakéta gyakorló változata (Fotó: Temesvári Péter)

A spotternap programjának felépítése mindkét napon hasonló volt: a zónában repülésre felkészített Gripenek előkészületeit, indítását, kigurulását, fel-, illetve leszállását nézhették és fotózhatták végig az érdeklődők. Mindez a napi program alapját adta, a honvédségi busznak és a kísérőinknek köszönhetően a zónák és a kifutópálya között mozgott folyamatosan a társaság, figyelembe véve a profibb fotósok javaslatait, mit honnan lenne jobb fotózni. A Puma század Gripenjei mellett a Szállítórepülő század Airbus A319-esei is aktív szereplői voltak mindkét napnak, ízelítőül a szerdai napról tudunk mutatni egy olyan Airbus beköszönést, amit - ha esetleg nem is sikerült jól megfotózni - az ember retinájába bizonyosan hosszú időre beleégett:

Hazánkban jelenleg több nemzetközi gyakorlat is zajlik, melyek kapcsán már a napokban is tapasztalhattuk a megnövekedett helikopterforgalmat az ország különböző pontjain: tudva, hogy Kecskemétre is települtek amerikai forgószárnyasok, bízhattunk abban, hogy ezek megtekintésére is lesz lehetőség. Lényegében dokumentarista jelleggel készültek Black Hawk, Lakota és Chinook felvételek is a két nap során, de a hangsúly természetesen a kecskeméti alakulat üzemnapján volt. Aki szeretett volna levegőben, késő délutáni fényekben is helikoptert fotózni, az a benti program zárultával megtehette mindezt immáron a kerítésen túlról is, szerdán például több spotter számára estig ott folytatódott a szabadprogram.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Az elmúlt napok egyik kedvence Kecskemétről, az amerikai hadsereg CH-47F Chinook helikoptere (Fotó: Darabos Erika)

Igazi meglepetésként mindkét napot látványos Gripen demo zárta: a keddi napon Majerik Máté főhadnagy dinamikus programja volt látható, szerdán pedig Szentendrei Dávid százados, új Gripen demo pilóta repült, ő most először mutathatta be programjának elemeit közönség előtt. A két bemutatót elnézve csak remélni tudjuk, hogy minél több hazai és nemzetközi eseményen kapnak majd lehetőséget a magyar bemutató pilóták, népszerűsítve ezáltal a nagy történlemi múltra visszatekintő Puma századot és egyben a Magyar Légierőt. Természetesen a sok-sok repülőgép fotó mellett a csoportképek sem maradhattak el: kedden Mátéval, szerdán pedig Dáviddal a középpontban örökítették meg a spotternapra ellátogató fotósokat.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Mindkét napon Gripen demo zárta a napot (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 01. - Csoportkép, középen Majerik Máté főhadnagy, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
2021. 06. 02. - Csoportkép, középen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta (Fotó: Kertész László)

Összegzésként elmondható, hogy egyéb repülős rendezvények hiányában a résztvevők számára nagy ajándék egy ilyen spotternap, hiszen a repülőgépek fotózása mellett ez végre egy olyan alkalom volt, ahol az elmúlt, nehezebb időszakot átvészelve ismét találkozhattunk repülős érdeklődésű barátainkkal, beszélgethettünk a fotózásról, tervekről, mindennapokról, illetve nem maradhatott el a közös ebéd sem, amit ezúttal egy Gripen hangárban fogyaszthattunk el. Ez természetesen csak az esemény spotter oldala, fontos megemlíteni az ilyen látogatói napok fontosságát a szervezők számára is, hiszen ez a 80 résztvevő (köztük amatőr és profi fotósokkal, újoncokkal és régi "motorosokkal", bloggerekkel, online és nyomtatott repülős témájú magazinok újságíróival) számtalan fotót, videót készítve és azt a közösségi oldalakra kiposztolva egyértelműen a Kecskeméti Repülőbázist és annak mindennapjait népszerűsíti. Mi ezúttal egy vegyes, fotós-videós galériát állítottunk össze Olvasóinknak, próbálva kiragadni azokat a pillanatokat, amit a többi jelenlévő még nem mutatott meg. Ez 100%-ban persze lehetetlen vállalkozás, hiszen a csoportok tagjai nagyrészt ugyanarról a helyről fotózhattak, így sok hasonló felvétel készült. Ahány fotós, annyi látásmód, profi fotósok profi cuccal, amatőr fotósok amatőr cuccal, így biztosan mindenki megtalálja a kedvenc fotóit a közel 80 résztvevő felvételeiből.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
Hajózó mosoly és integetés a lelkes spottereknek (Fotó: Szúh József)

A fotókért és a videókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Kovács Tamásnak, Temesvári Péternek, és Szúh Józsefnek, a meghívóért és a spotternap színvonalas megszervezéséért pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! Külön köszönet a hajózó és műszaki személyzetnek, hogy az üzemnapi feladatok mellett egy-egy mosoly, integetés és néhány szó erejéig a spottereket is üdvözölték!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.