2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe

Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe
Darabos Erika  |  2021. 10. 31., 01:15
Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe

2021. október 27-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ismét lehetőséget biztosított a sajtósok és a spotterek számára, hogy dokumentálják a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseit. Mutatjuk a fotókat!

Mint ahogy az a fenti, kisebb borítóképünkön is látható, érdeklődőkből ezúttal sem volt hiány: a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztálya a beérkező regisztrációk alapján 50 főt várt a szerdai programra, melyben a sajtósok mellett most a spottereké volt a főszerep. Évente néhány hasonló lehetőséget tud biztosítani a kecskeméti alakulat, legutóbb 2021 júniusában a nappali üzemnap eseményei voltak a fókuszban, ezt megelőzően pedig pont egy éve, 2020 októberében látogathattunk el a hírös város repülőterére.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Üdvözlés a zónában (Fotó: Szúh József)

A hét elején a közösségi oldalakon gyorsan terjedt a hír, mely szerint az éves kiképzési tervnek megfelelően a Gripen hajózók ismét késő délutáni, esti repüléseket hajtanak végre, megjelölve az érintett településeket és térségeket: ilyenkor a hozzászólások között természetesen számtalan olyan olvasható, hogy a lakosok mely városokban látnák még szívesen vadászgépeinket. Aki azonban kicsit is járatos a katonai repülésben, tudhatja, mindez nem kívánságműsor, érdemes kicsit részletesebben is tájékozódni a magyar légtérszerkezetről, illetve a napi légtérfelhasználási tervről, mely a civilek számára is elérhető.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
A fotó nyomokban egy Gripenjét repülés előtt átvizsgáló hajózót is tartalmaz (Fotó: Darabos Erika)

A repülőbázis kapujában gyülekező tömeg nem sokkal fél 2 után indult el a bázis területére: az első Gripen sor (4x JAS 39C) tervezett felszállásaira 15:50-kor került sor, ezt megelőzően bónuszként lehetőség volt a két Airbus A319-es szállító repülőgépet az állóhelyükön körbefotózni, egy kicsit közelebbről is szemügyre venni. Következő programpontként érkezett meg a társaság a Gripen hangárok mögötti zónához, ahol már látható volt a repülésre kijelölt négy JAS 39C, melyeket szép, napsütéses őszi időben fotózhattunk körbe. Figyelemmel követhettük a vadászgépekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, illetve a felszálló Gripeneket.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Szép, őszi háttérrel fotózhattuk a délután sor Gripenjeit (Fotó: Faller Tamás)

Plusz fotóstéma volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyik H145M (03) típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasa, mely a Gripenek felszállása előtt távozott a bázisról. Feladattól függően kb 1-1,5 órát kell várni a visszaérkező gépekre, nem volt ez másképp most sem, mely időszakot a vacsora elfogyasztására használták ki a program résztvevői, ennek helyszínéül az egyik Gripen hangár szolgált, benne a 44-es oldalszámú JAS 39D-vel. Egy héten belül mindkét kétüléses Gripenünket láthattuk, hiszen az elmúlt héten a CENTRAL HAWK 2021 gyakorlat sajtónapján a 43-as Delta szolgált a sajtótájékoztató egyik dekorációjaként.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Kedvelt fotóstéma a függőleges vezérsíkján üvöltő Pumafejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C Gripen (Fotó: Müller Dóra)

A szünetben interjú készítésére is volt lehetőség: ezúttal Dienes Roland hadnagy beszélt az aznapi feladatokról, az esti kiképzési repülések fontosságáról, melyről további részleteket olvashatunk a honvedelem.hu beszámolójában. A szerdai program zárásaként sötétben érkeztünk vissza a zónához, ahol már zajlott a 18:50-kor felszálló három Gripen repülés előtti felkészítése. Hasonlóan a délutáni sorhoz, itt is fotózhatóak voltak a kiguruló és felszálló vadászgépek, mely együttal az aznapi programsorozat végét is jelentette.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Az estébe nyúló kiképzési repülések egyik fő látványeleme (Fotó: Dr. Godó György)

Olvasóinknak egy bővebb képgalérián keresztül mutatjuk be az október 27-i eseményeket: a fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, Dr. Godó Györgynek, Faller Tamásnak, Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívót pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! Külön köszönet Szausev Xénia főhadnagynak, aki a csoport kísérőjeként ezúttal is maximumot hozta ki a társaság számára a nap programlehetőségeiből!

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Esti hangulatfotón a bázis "szeme" (Fotó: Vámosi Sándor)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.