2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe

Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe
Darabos Erika  |  2021. 10. 31., 01:15
Bepillantás a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseibe

2021. október 27-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ismét lehetőséget biztosított a sajtósok és a spotterek számára, hogy dokumentálják a Gripenek délutáni, esti kiképzési repüléseit. Mutatjuk a fotókat!

Mint ahogy az a fenti, kisebb borítóképünkön is látható, érdeklődőkből ezúttal sem volt hiány: a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztálya a beérkező regisztrációk alapján 50 főt várt a szerdai programra, melyben a sajtósok mellett most a spottereké volt a főszerep. Évente néhány hasonló lehetőséget tud biztosítani a kecskeméti alakulat, legutóbb 2021 júniusában a nappali üzemnap eseményei voltak a fókuszban, ezt megelőzően pedig pont egy éve, 2020 októberében látogathattunk el a hírös város repülőterére.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Üdvözlés a zónában (Fotó: Szúh József)

A hét elején a közösségi oldalakon gyorsan terjedt a hír, mely szerint az éves kiképzési tervnek megfelelően a Gripen hajózók ismét késő délutáni, esti repüléseket hajtanak végre, megjelölve az érintett településeket és térségeket: ilyenkor a hozzászólások között természetesen számtalan olyan olvasható, hogy a lakosok mely városokban látnák még szívesen vadászgépeinket. Aki azonban kicsit is járatos a katonai repülésben, tudhatja, mindez nem kívánságműsor, érdemes kicsit részletesebben is tájékozódni a magyar légtérszerkezetről, illetve a napi légtérfelhasználási tervről, mely a civilek számára is elérhető.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
A fotó nyomokban egy Gripenjét repülés előtt átvizsgáló hajózót is tartalmaz (Fotó: Darabos Erika)

A repülőbázis kapujában gyülekező tömeg nem sokkal fél 2 után indult el a bázis területére: az első Gripen sor (4x JAS 39C) tervezett felszállásaira 15:50-kor került sor, ezt megelőzően bónuszként lehetőség volt a két Airbus A319-es szállító repülőgépet az állóhelyükön körbefotózni, egy kicsit közelebbről is szemügyre venni. Következő programpontként érkezett meg a társaság a Gripen hangárok mögötti zónához, ahol már látható volt a repülésre kijelölt négy JAS 39C, melyeket szép, napsütéses őszi időben fotózhattunk körbe. Figyelemmel követhettük a vadászgépekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, illetve a felszálló Gripeneket.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Szép, őszi háttérrel fotózhattuk a délután sor Gripenjeit (Fotó: Faller Tamás)

Plusz fotóstéma volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyik H145M (03) típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasa, mely a Gripenek felszállása előtt távozott a bázisról. Feladattól függően kb 1-1,5 órát kell várni a visszaérkező gépekre, nem volt ez másképp most sem, mely időszakot a vacsora elfogyasztására használták ki a program résztvevői, ennek helyszínéül az egyik Gripen hangár szolgált, benne a 44-es oldalszámú JAS 39D-vel. Egy héten belül mindkét kétüléses Gripenünket láthattuk, hiszen az elmúlt héten a CENTRAL HAWK 2021 gyakorlat sajtónapján a 43-as Delta szolgált a sajtótájékoztató egyik dekorációjaként.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Kedvelt fotóstéma a függőleges vezérsíkján üvöltő Pumafejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C Gripen (Fotó: Müller Dóra)

A szünetben interjú készítésére is volt lehetőség: ezúttal Dienes Roland hadnagy beszélt az aznapi feladatokról, az esti kiképzési repülések fontosságáról, melyről további részleteket olvashatunk a honvedelem.hu beszámolójában. A szerdai program zárásaként sötétben érkeztünk vissza a zónához, ahol már zajlott a 18:50-kor felszálló három Gripen repülés előtti felkészítése. Hasonlóan a délutáni sorhoz, itt is fotózhatóak voltak a kiguruló és felszálló vadászgépek, mely együttal az aznapi programsorozat végét is jelentette.

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Az estébe nyúló kiképzési repülések egyik fő látványeleme (Fotó: Dr. Godó György)

Olvasóinknak egy bővebb képgalérián keresztül mutatjuk be az október 27-i eseményeket: a fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, Dr. Godó Györgynek, Faller Tamásnak, Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívót pedig a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának! Külön köszönet Szausev Xénia főhadnagynak, aki a csoport kísérőjeként ezúttal is maximumot hozta ki a társaság számára a nap programlehetőségeiből!

Képgaléria megtekintése (101 db kép)
Esti hangulatfotón a bázis "szeme" (Fotó: Vámosi Sándor)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”