2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - CENTRAL HAWK 2021 sajtónap a Kecskeméti Repülőbázison

KÉPGALÉRIA - CENTRAL HAWK 2021 sajtónap a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2021. 10. 21., 22:30

A mai napon, 2021. október 21-én, csütörtökön rendezték meg a Kecskeméti Repülőbázison a CENTRAL HAWK 2021 névre keresztelt, magyar-brit kétoldalú repülő harcászati gyakorlat sajtónapját. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszíni képgalériánkat!

Sajtónapokban gazdag hetünk van, hiszen kedden vehettünk részt a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) bemutatásán az MH Pápa Bázisrepülőtéren, most pedig már az MH 59.
Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra várták a sajtó munkatársait, kiegészülve a lelkes spottercsapatok néhány tagjával. A hírös város repülőtere ezúttal két héten keresztül adott otthont a CENTRAL HAWK 2021 gyakorlatnak, melyre hat BAE Systems Hawk T1 típusú kiképző repülőgép érkezett meg október 8-án, pénteken. A Hawk kedvelőknek nem kellett túl sokat várni, hogy az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Nemzetközi Replőnap és Haditechnikai Bemutató után ismét láthassák a típust Kecskemét egén: akkor a Tabuk légibázison települő Saudi Falcons bemutató kötelék Hawk Mk.65A repülőgépeit láthattuk a dinamikus program résztvevői között.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
Ugrik Csaba dandártábornok is beszámolt a gyakorlat fontosságáról (Fotó: Szúh József)

A CENTRAL HAWK 2021 gyakorlat már nem a show része volt, hanem fontos eleme Gripen hajózóink harcászati felkészítésének, azon belül is a látóhatáron belüli légiharc gyakorlásának. A Brit Királyi Légierő 100. Repülőszázadának látogatása a két fél sikeres együttműködésének újabb eredménye, mely a 2017-ben megrendezett, CARPATHIAN HAWK gyakorlattal vette kezdetét és már Szlovákiában is volt alkalom a közös repülések lebonyolítására. Minderről Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka számolt be a sajtó munkatársainak, hozzátéve azt is, hogy az elmúlt két hétben a Gripenek egy más kategóriájú repülőgép ellen gyakorolhatták ezúttal a látóhatáron belüli légiharcot, ami mindkét fél számára kölcsönösen kiváló tapasztalatszerzési lehetőség. A Gripen hajózók lehetőséget kaptak arra is, hogy a Hawk hátsó ülését elfoglalva kövessenek figyelemmel egy-egy légiharc elemet, a kétüléses Gripeneknek köszönhetően pedig a britek számára is adott volt ez a megfigyelési módszer. Számokra bontva, a két hét során közel 75 felszállást és 90 órányi repülést könyvelhettek el a gyakorlaton résztvevő pilóták.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A kedvezőtlen időjárás miatt ezúttal nem fotózhattuk a Hawk-ok felszállását, de a hangárban volt lehetőség a gépek megtekintésére (Fotó: Müller Dóra)

A sajtótájékoztatón jelen volt John Kelly alezredes, brit katonai attasé, aki köszönetét fejezte ki a gyakorlat mindkét fél számára sikeres lebonyolításáért, továbbá hangsúlyozta, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódni fog. A CENTRAL HAWK 2021 hajózók szempontjából legfontosabb részleteiről, valamint a két repülőgép közötti különbségekről Langó Viktor őrnagy, Gripen pilóta számolt be, aki a hasonló gyakorlatok fontosságát emelte ki a tapasztalatszerzés és azok gyakorlatba történő átültetése szempontjából.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A hangárban megfigyelhettük a Hawk műszakiak munkáját is (Fotó: Vámosi Sándor)

A sikeres gyakorlat során közel 75 felszállás és 90 órányi repülés során gyakorolhattak a magyar és brit hajózók.

A Kecskeméti Televízió videója:

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívóért pedig a Kecskeméti Replőbázis Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.