2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren
JETfly  |  2021. 10. 20., 18:37
KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

2021. október 19-én, kedden rendezték meg a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés sajtónyilvános napját az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mutatjuk Olvasóinknak az eseményről összeállított képgalériánkat!

A kiképzésnek otthont adó MH Pápa Bázisrepülőtéren ezúttal háromféle programból választhattak a sajtó munkatársai, melyből az előzetes regisztráció során mindenki kiválaszthatta a neki leginkább tetszőt. A helyszínen lehetőség volt többek között, az általános tájékoztató mellett szakmai előadások meghallgatására, melyből informálódhattak az érdeklődők a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) felépítéséről, lebonyolításáról, jövőjéről, továbbá beszélgetni is lehetett a tervezőkkel és a szervezőkkel. Az említett HTIC-hez, melynek keretein belül képezik és kvalifikálják a helikopter harcászati oktatókat, 2020-ban csatlakozott Magyarország, ezt megelőzően pedig a Helikopter Gyakorlatok Programhoz 2012-ben.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés gyakorlati fázisának (Fotó: Vámosi Sándor)

A héthetes kiképzést évente rendezik meg: ebből az első négy hét az elméleti és szimulátoros képzésé Portugáliában, a fennmaradó három hét pedig a gyakorlásé az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A hazánkban megrendezett fázisban már szerepet kapnak a sugárhajtású repülőeszközök is, hogy a helikopter pilóták gyakorolhassák többek között a harcászati repülőgépek elleni kitérő manővereket, ez azonban csak a kiképzés egyik fő része a harcászati alakzatok, az elektronikai hadviselés és az egyéb műveletek mellett. A tanfolyam végére a résztvevők képesek lesznek harcászati ismeretek átadására hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során.

A sajtónyilvános rendezvény jó alkalom volt arra, hogy többet megtudjunk erről a kiképzésről, mely lényegében a Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése is, gyakoroltatása pedig elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopter programjaira épül. Azzal, hogy hazánk csatlakozott a HTIC programjához, vállaltuk a kurzus 2023-ig történő befogadását, mindez meghosszabbítva 2026-ig folytatódik akkor már a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) keretein belül. Mára elmondható, hogy a HTIC elismertsége folyamatosan nő, kulcsfontosságú szerepet tölt be az európai harcászati kiképző közösség kiépítésében, a nemzeti és többnemzeti helikopter kiképzések és gyakorlatok támogatása érdekében.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
A Cseh Légierő három L-159-ese települt át az MH Pápa Bázisrepülőtérre, melyek között látható volt a díszfestett példány is (Fotó: Vámosi Sándor)

Az eseményen a kiképzésben résztvevő repülőeszközök megtekintésére, továbbá néhány felszállás fotózására is volt lehetőség, az ezekből összeállított galériát mutatjuk meg most Olvasóinknak! Látható volt a helyszínen többek között a Magyar Légierő H145M, a Cseh Légierő Mi-171Sh, az Osztrák Légierő OH-58B Kiowa és S-70A Blackhawk, a Portugál Légierő AW101 Merlin, valamint a svéd AW109 típusú forgószárnyas. Szerepel a galériában továbbá az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt három cseh L-159ALCA könnyű kiképző és harci repülőgép is.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Svéd AW109-es az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: Dr. Godó György)

A sajtónapról a honvedelem.hu oldalán is találhatnak további felvételeket és beszámolót!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak és Dr. Godó Györgynek, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium és az MH Pápa Bázisrepülőtér Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 31., 10:22
A BepiColombo projektet az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) együttműködésének keretében hozták létre.
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.