2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren
JETfly  |  2021. 10. 20., 18:37
KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

2021. október 19-én, kedden rendezték meg a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés sajtónyilvános napját az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mutatjuk Olvasóinknak az eseményről összeállított képgalériánkat!

A kiképzésnek otthont adó MH Pápa Bázisrepülőtéren ezúttal háromféle programból választhattak a sajtó munkatársai, melyből az előzetes regisztráció során mindenki kiválaszthatta a neki leginkább tetszőt. A helyszínen lehetőség volt többek között, az általános tájékoztató mellett szakmai előadások meghallgatására, melyből informálódhattak az érdeklődők a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) felépítéséről, lebonyolításáról, jövőjéről, továbbá beszélgetni is lehetett a tervezőkkel és a szervezőkkel. Az említett HTIC-hez, melynek keretein belül képezik és kvalifikálják a helikopter harcászati oktatókat, 2020-ban csatlakozott Magyarország, ezt megelőzően pedig a Helikopter Gyakorlatok Programhoz 2012-ben.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés gyakorlati fázisának (Fotó: Vámosi Sándor)

A héthetes kiképzést évente rendezik meg: ebből az első négy hét az elméleti és szimulátoros képzésé Portugáliában, a fennmaradó három hét pedig a gyakorlásé az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A hazánkban megrendezett fázisban már szerepet kapnak a sugárhajtású repülőeszközök is, hogy a helikopter pilóták gyakorolhassák többek között a harcászati repülőgépek elleni kitérő manővereket, ez azonban csak a kiképzés egyik fő része a harcászati alakzatok, az elektronikai hadviselés és az egyéb műveletek mellett. A tanfolyam végére a résztvevők képesek lesznek harcászati ismeretek átadására hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során.

A sajtónyilvános rendezvény jó alkalom volt arra, hogy többet megtudjunk erről a kiképzésről, mely lényegében a Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése is, gyakoroltatása pedig elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopter programjaira épül. Azzal, hogy hazánk csatlakozott a HTIC programjához, vállaltuk a kurzus 2023-ig történő befogadását, mindez meghosszabbítva 2026-ig folytatódik akkor már a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) keretein belül. Mára elmondható, hogy a HTIC elismertsége folyamatosan nő, kulcsfontosságú szerepet tölt be az európai harcászati kiképző közösség kiépítésében, a nemzeti és többnemzeti helikopter kiképzések és gyakorlatok támogatása érdekében.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
A Cseh Légierő három L-159-ese települt át az MH Pápa Bázisrepülőtérre, melyek között látható volt a díszfestett példány is (Fotó: Vámosi Sándor)

Az eseményen a kiképzésben résztvevő repülőeszközök megtekintésére, továbbá néhány felszállás fotózására is volt lehetőség, az ezekből összeállított galériát mutatjuk meg most Olvasóinknak! Látható volt a helyszínen többek között a Magyar Légierő H145M, a Cseh Légierő Mi-171Sh, az Osztrák Légierő OH-58B Kiowa és S-70A Blackhawk, a Portugál Légierő AW101 Merlin, valamint a svéd AW109 típusú forgószárnyas. Szerepel a galériában továbbá az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt három cseh L-159ALCA könnyű kiképző és harci repülőgép is.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Svéd AW109-es az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: Dr. Godó György)

A sajtónapról a honvedelem.hu oldalán is találhatnak további felvételeket és beszámolót!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak és Dr. Godó Györgynek, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium és az MH Pápa Bázisrepülőtér Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most