2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren
JETfly  |  2021. 10. 20., 18:37
KÉPGALÉRIA - Sajtónap az MH Pápa Bázisrepülőtéren

2021. október 19-én, kedden rendezték meg a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés sajtónyilvános napját az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Mutatjuk Olvasóinknak az eseményről összeállított képgalériánkat!

A kiképzésnek otthont adó MH Pápa Bázisrepülőtéren ezúttal háromféle programból választhattak a sajtó munkatársai, melyből az előzetes regisztráció során mindenki kiválaszthatta a neki leginkább tetszőt. A helyszínen lehetőség volt többek között, az általános tájékoztató mellett szakmai előadások meghallgatására, melyből informálódhattak az érdeklődők a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (HTIC) felépítéséről, lebonyolításáról, jövőjéről, továbbá beszélgetni is lehetett a tervezőkkel és a szervezőkkel. Az említett HTIC-hez, melynek keretein belül képezik és kvalifikálják a helikopter harcászati oktatókat, 2020-ban csatlakozott Magyarország, ezt megelőzően pedig a Helikopter Gyakorlatok Programhoz 2012-ben.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés gyakorlati fázisának (Fotó: Vámosi Sándor)

A héthetes kiképzést évente rendezik meg: ebből az első négy hét az elméleti és szimulátoros képzésé Portugáliában, a fennmaradó három hét pedig a gyakorlásé az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A hazánkban megrendezett fázisban már szerepet kapnak a sugárhajtású repülőeszközök is, hogy a helikopter pilóták gyakorolhassák többek között a harcászati repülőgépek elleni kitérő manővereket, ez azonban csak a kiképzés egyik fő része a harcászati alakzatok, az elektronikai hadviselés és az egyéb műveletek mellett. A tanfolyam végére a résztvevők képesek lesznek harcászati ismeretek átadására hazai kiképzéseken, nemzetközi tanfolyamokon és gyakorlatokon, valamint műveletek során.

A sajtónyilvános rendezvény jó alkalom volt arra, hogy többet megtudjunk erről a kiképzésről, mely lényegében a Magyar Honvédség helikopter személyzeteinek harcászati felkészítése is, gyakoroltatása pedig elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopter programjaira épül. Azzal, hogy hazánk csatlakozott a HTIC programjához, vállaltuk a kurzus 2023-ig történő befogadását, mindez meghosszabbítva 2026-ig folytatódik akkor már a jövőben felállításra kerülő Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) keretein belül. Mára elmondható, hogy a HTIC elismertsége folyamatosan nő, kulcsfontosságú szerepet tölt be az európai harcászati kiképző közösség kiépítésében, a nemzeti és többnemzeti helikopter kiképzések és gyakorlatok támogatása érdekében.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
A Cseh Légierő három L-159-ese települt át az MH Pápa Bázisrepülőtérre, melyek között látható volt a díszfestett példány is (Fotó: Vámosi Sándor)

Az eseményen a kiképzésben résztvevő repülőeszközök megtekintésére, továbbá néhány felszállás fotózására is volt lehetőség, az ezekből összeállított galériát mutatjuk meg most Olvasóinknak! Látható volt a helyszínen többek között a Magyar Légierő H145M, a Cseh Légierő Mi-171Sh, az Osztrák Légierő OH-58B Kiowa és S-70A Blackhawk, a Portugál Légierő AW101 Merlin, valamint a svéd AW109 típusú forgószárnyas. Szerepel a galériában továbbá az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt három cseh L-159ALCA könnyű kiképző és harci repülőgép is.

Képgaléria megtekintése (37 db kép)
Svéd AW109-es az MH Pápa Bázisrepülőtéren (Fotó: Dr. Godó György)

A sajtónapról a honvedelem.hu oldalán is találhatnak további felvételeket és beszámolót!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Vámosi Sándornak és Dr. Godó Györgynek, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztérium és az MH Pápa Bázisrepülőtér Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.