2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel
Darabos Erika  |  2023. 02. 09., 15:27
KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 2023. február 8-án és 9-én ismét spottereket invitált a Gripenek kiképzési repüléseinek megtekintésére, melyről mutatjuk is Olvasóinknak a helyszíni galériát!

A kecskeméti alakulat évente több alkalommal is lehetőséget biztosít a repülőgépfotósok számára, hogy testközelből dokumentálják a JAS 39C/D flotta kiképzési repüléseit. Nem volt ez másképp február második hetében sem, amikor is két napra elosztva várták a hírös város repülőterére a spottereket. A spotter napok menetrendje az eddig megszokott rendszer szerint zajlott: a repülésre előkészített Gripenek több körben is megtekinthetőek voltak, feladattól függően a szerdai napon például három kört fotózhattunk (2x, 1x, 3x) meg.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
A készültségi Gripen géppár egyik tagja, a 33-as oldalszámú JAS 39C (Fotó: Müller Dóra)

A spotterek bázisa ezúttal a 8-as számú lefedés volt, itt lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre, étkezésre, illetve minden fel-, illetve leszállás előtt a fotós szemmel való egyeztetésre, honnan lenne a legjobb dokumentálni az eseményeket. A közösségi felületeken, illetve az elkészült képgalériákban is látható, hogy ezúttal is több pozícióból alkothattak a spotterek, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály tisztjei, Szausev Xénia főhadnagy és Dobrainé Zám Krisztina őrnagy kísérte és segítette a csapatot. Figyelemmel követhettük a vadászgépekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló Gripeneket.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Egy műszaki a Gripen fülkéjében (Fotó: Darabos Erika)

A spotter napok jelentőségéről már többször írtunk lapunkon, egyértelműen az alakulat és az alkalmazott technika népszerűsítésének egyik legelterjedtebb módja nemcsak hazánkban, de külföldön is. Toborzás szempontjából szintén elsődleges fontosságú, kiegészülve a korábbi években már többször megrendezett Iskolások Hete rendezvénnyel, valamint a hajózó személyzetek tagjait is felvonultató, toborzó kampánnyal.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Kommunikáció a zónában (Fotó: Szúh József)

Fontos megemlíteni, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül zajlik a Magyar Honvédség eszközparkjának megújítása és bővítése: ha most csak az újonnan beérkező merev- és forgószárnyas flottát nézzük, akkor a már beérkezett 20 db H145M mellé érkezik majd Szolnokra 16 db H225M típusú közepes, többfeladatú helikopter, Kecskemétre pedig tervezetten négy Gripen, 2 db KC-390-es légi utántöltő és szállító repülőgép, illetve 12 db L-39NG kiképzőgép. A darabszámok megfelelő mennyiségű humánerőforrást is igényelnek, így a jövő hajózói és műszaki szakemberei számára be kell mutatni, illetve vonzóvá tenni a repülőtér mindennapjait, az esti, illetve nappali kiképzési repülésekre szervezett spotter napok kiváló lehetőségek erre, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár továbbra is élen jár a kapcsolódó lehetőségek megteremtésében.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)

Ezúton is szeretnénk felhívni katonai pilóta karriert fontolgató Olvasóink figyelmét arra, hogy 2023. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képzési kínálatában megtalálható az állami légiközlekedési alapképzési szak, állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító és katonai repülőműszaki irányokkal.

A szerdai és csütörtöki napok eseményeit vegyesen bemutató fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek, Lakatos Attilának és Orbán Balázsnak, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Ezúttal sem maradt el a spotterek üdvözlése (Fotó: Lakatos Attila)

További felvételekért látogassanak el a JETfly Facebook, az LHKE Spotter Team, a Kecskemét Spotter, a Kecskeméti Médiacentrum és a honvedelem.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.