2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel
Darabos Erika  |  2023. 02. 09., 15:27
KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 2023. február 8-án és 9-én ismét spottereket invitált a Gripenek kiképzési repüléseinek megtekintésére, melyről mutatjuk is Olvasóinknak a helyszíni galériát!

A kecskeméti alakulat évente több alkalommal is lehetőséget biztosít a repülőgépfotósok számára, hogy testközelből dokumentálják a JAS 39C/D flotta kiképzési repüléseit. Nem volt ez másképp február második hetében sem, amikor is két napra elosztva várták a hírös város repülőterére a spottereket. A spotter napok menetrendje az eddig megszokott rendszer szerint zajlott: a repülésre előkészített Gripenek több körben is megtekinthetőek voltak, feladattól függően a szerdai napon például három kört fotózhattunk (2x, 1x, 3x) meg.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
A készültségi Gripen géppár egyik tagja, a 33-as oldalszámú JAS 39C (Fotó: Müller Dóra)

A spotterek bázisa ezúttal a 8-as számú lefedés volt, itt lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre, étkezésre, illetve minden fel-, illetve leszállás előtt a fotós szemmel való egyeztetésre, honnan lenne a legjobb dokumentálni az eseményeket. A közösségi felületeken, illetve az elkészült képgalériákban is látható, hogy ezúttal is több pozícióból alkothattak a spotterek, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály tisztjei, Szausev Xénia főhadnagy és Dobrainé Zám Krisztina őrnagy kísérte és segítette a csapatot. Figyelemmel követhettük a vadászgépekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló Gripeneket.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Egy műszaki a Gripen fülkéjében (Fotó: Darabos Erika)

A spotter napok jelentőségéről már többször írtunk lapunkon, egyértelműen az alakulat és az alkalmazott technika népszerűsítésének egyik legelterjedtebb módja nemcsak hazánkban, de külföldön is. Toborzás szempontjából szintén elsődleges fontosságú, kiegészülve a korábbi években már többször megrendezett Iskolások Hete rendezvénnyel, valamint a hajózó személyzetek tagjait is felvonultató, toborzó kampánnyal.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Kommunikáció a zónában (Fotó: Szúh József)

Fontos megemlíteni, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül zajlik a Magyar Honvédség eszközparkjának megújítása és bővítése: ha most csak az újonnan beérkező merev- és forgószárnyas flottát nézzük, akkor a már beérkezett 20 db H145M mellé érkezik majd Szolnokra 16 db H225M típusú közepes, többfeladatú helikopter, Kecskemétre pedig tervezetten négy Gripen, 2 db KC-390-es légi utántöltő és szállító repülőgép, illetve 12 db L-39NG kiképzőgép. A darabszámok megfelelő mennyiségű humánerőforrást is igényelnek, így a jövő hajózói és műszaki szakemberei számára be kell mutatni, illetve vonzóvá tenni a repülőtér mindennapjait, az esti, illetve nappali kiképzési repülésekre szervezett spotter napok kiváló lehetőségek erre, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár továbbra is élen jár a kapcsolódó lehetőségek megteremtésében.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)

Ezúton is szeretnénk felhívni katonai pilóta karriert fontolgató Olvasóink figyelmét arra, hogy 2023. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képzési kínálatában megtalálható az állami légiközlekedési alapképzési szak, állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító és katonai repülőműszaki irányokkal.

A szerdai és csütörtöki napok eseményeit vegyesen bemutató fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek, Lakatos Attilának és Orbán Balázsnak, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Ezúttal sem maradt el a spotterek üdvözlése (Fotó: Lakatos Attila)

További felvételekért látogassanak el a JETfly Facebook, az LHKE Spotter Team, a Kecskemét Spotter, a Kecskeméti Médiacentrum és a honvedelem.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.