2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel
Darabos Erika  |  2023. 02. 09., 15:27
KÉPGALÉRIA - Gripenek kiképzési repülése spotter szemmel

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 2023. február 8-án és 9-én ismét spottereket invitált a Gripenek kiképzési repüléseinek megtekintésére, melyről mutatjuk is Olvasóinknak a helyszíni galériát!

A kecskeméti alakulat évente több alkalommal is lehetőséget biztosít a repülőgépfotósok számára, hogy testközelből dokumentálják a JAS 39C/D flotta kiképzési repüléseit. Nem volt ez másképp február második hetében sem, amikor is két napra elosztva várták a hírös város repülőterére a spottereket. A spotter napok menetrendje az eddig megszokott rendszer szerint zajlott: a repülésre előkészített Gripenek több körben is megtekinthetőek voltak, feladattól függően a szerdai napon például három kört fotózhattunk (2x, 1x, 3x) meg.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
A készültségi Gripen géppár egyik tagja, a 33-as oldalszámú JAS 39C (Fotó: Müller Dóra)

A spotterek bázisa ezúttal a 8-as számú lefedés volt, itt lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre, étkezésre, illetve minden fel-, illetve leszállás előtt a fotós szemmel való egyeztetésre, honnan lenne a legjobb dokumentálni az eseményeket. A közösségi felületeken, illetve az elkészült képgalériákban is látható, hogy ezúttal is több pozícióból alkothattak a spotterek, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály tisztjei, Szausev Xénia főhadnagy és Dobrainé Zám Krisztina őrnagy kísérte és segítette a csapatot. Figyelemmel követhettük a vadászgépekhez érkező műszaki és hajózó személyzet kommunikációját, a gépátvételt, az indítás pillanatait, ezt követően pedig megörökíthettük a kiguruló, felszálló, illetve leszálló Gripeneket.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Egy műszaki a Gripen fülkéjében (Fotó: Darabos Erika)

A spotter napok jelentőségéről már többször írtunk lapunkon, egyértelműen az alakulat és az alkalmazott technika népszerűsítésének egyik legelterjedtebb módja nemcsak hazánkban, de külföldön is. Toborzás szempontjából szintén elsődleges fontosságú, kiegészülve a korábbi években már többször megrendezett Iskolások Hete rendezvénnyel, valamint a hajózó személyzetek tagjait is felvonultató, toborzó kampánnyal.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Kommunikáció a zónában (Fotó: Szúh József)

Fontos megemlíteni, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül zajlik a Magyar Honvédség eszközparkjának megújítása és bővítése: ha most csak az újonnan beérkező merev- és forgószárnyas flottát nézzük, akkor a már beérkezett 20 db H145M mellé érkezik majd Szolnokra 16 db H225M típusú közepes, többfeladatú helikopter, Kecskemétre pedig tervezetten négy Gripen, 2 db KC-390-es légi utántöltő és szállító repülőgép, illetve 12 db L-39NG kiképzőgép. A darabszámok megfelelő mennyiségű humánerőforrást is igényelnek, így a jövő hajózói és műszaki szakemberei számára be kell mutatni, illetve vonzóvá tenni a repülőtér mindennapjait, az esti, illetve nappali kiképzési repülésekre szervezett spotter napok kiváló lehetőségek erre, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár továbbra is élen jár a kapcsolódó lehetőségek megteremtésében.

Képgaléria megtekintése (113 db kép)

Ezúton is szeretnénk felhívni katonai pilóta karriert fontolgató Olvasóink figyelmét arra, hogy 2023. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képzési kínálatában megtalálható az állami légiközlekedési alapképzési szak, állami légijármű-vezető, katonai repülésirányító és katonai repülőműszaki irányokkal.

A szerdai és csütörtöki napok eseményeit vegyesen bemutató fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának, Szúh Józsefnek, Lakatos Attilának és Orbán Balázsnak, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgaléria megtekintése (113 db kép)
Ezúttal sem maradt el a spotterek üdvözlése (Fotó: Lakatos Attila)

További felvételekért látogassanak el a JETfly Facebook, az LHKE Spotter Team, a Kecskemét Spotter, a Kecskeméti Médiacentrum és a honvedelem.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”