2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 05. 30., 23:34
Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. május 30. és június 2. között immáron ötödök alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. Négy nap alatt közel 3 000 diákot lát vendégül a kecskeméti alakulat.

A kapcsolódó sajtónapot a rendezvény első napján, 2023. május 30-án tartották, Olvasóinknak mutatjuk is a helyszínen készült felvételeket!

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Közös, reggeli tornával indult a nap (Fotó: Müller Dóra)

A rendezvény kapcsán Tóth Róbert főhadnagy, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében kérdésünkre elmondta, hogy idén is óriási érdeklődés övezte az Iskolások Hetét, amit elsőként 2016-ban szerveztek meg toborzási szándékkal, a katonai pálya népszerűsítésére. Az általános és középiskolás korosztály, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói számára közzétett felhívás a dandár hivatalos oldalán volt ovasható, melyre szép számmal érkeztek a jelentkezők. A számok magukért beszélnek, hiszen a négy nap alatt közel 3 000 diáknak biztosítanak lehetőséget, az ország különböző pontjairól összesen 28 intézmény tanulói nyerhetnek betekintést a kecskeméti dandár mindennapjaiba. Tóth Róbert főhadnagy kiemelte: a rendezvény fő célja, hogy bepillantást nyújtsanak a fiatalok számára a repülődandár életébe, bemutatni részükre a repülőtéren használt eszközöket, lényegében játékos formában felkelteni érdeklődésüket a honvédség iránt. A hét során a kecskeméti alakulat mellett képviselteti magát a rendezvényen többek között az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár is.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Egyik legnépszerűbb programelem ezúttal is a kutyás bemutató volt (Fotó: Szúh József)

A keddi nyitónapra közel 700 diák érkezett, a program 9 óra 15 perctől az általános és biztonsági tájékoztatóval vette kezdetét, az eligazítást követően pedig közös reggeli tornára sorakozott fel a gyermeksereg. Következő programelemként a nap dinamikus része következett: a kiképzési repülésre felszálló Gripenek után megtekinthető volt az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól érkező Zlin 242L kiképző repülőgép és a H145M könnyű, többcélú forgószárnyas demo-ja. A Gripenek a program későbbi részében is láthatóak voltak: a feladatukról kötelékben visszatérő harci repülőgépek mellett egy példány a gyerekek legnagyobb örömére néhány alacsony áthúzással is színesítette a programot.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A dinamikus program részeként látható volt a H145M demo-ja is (Fotó: Müller Dóra)

A korábbi évek tapasztalatai alapján a repülőgépek mellett a legnagyobb sikere ezúttal is az őrkutyás bemutatónak volt, melyet látványos harcászati bemutató követett. A rendezvény területén számtalan tematikus sátrat járhattak végig az érdeklődők: a Magyar Honvédség toborzósátra mellett kapott helyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionja, melyben kipróbálhatták a Gripen szimulátort, népszerűségét a kamion előtt kígyózó sor mutatta.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Közönségkedvenc: Gripen szimulátorral is repülhettek a diákok (Fotó: Darabos Erika)

A szemerkélő eső ellenére szintén nagy sikere volt a lézerpályának, valamint a kiállított haditechnikai eszközöknek, a tűzszerészek gépjárművének, a vízsugaras tűzoltó autónak, továbbá azoknak a tematikus sátraknak is, melyben részletes beszámolókat hallhattunk az ejtőernyősök felszereléséről, illetve a Gripen hajózók ruházati felszereléséről. A repülőgépekért rajongó diákok igazi csemegeként a földön megtekinthették a hadrendből már kivont típusokat (pl. MiG-29, An-26, MiG-21, MiG-23, Szu-22), illetve az aktív technika közül a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripent.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A statikus soron a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripen is megtekinthető volt (Fotó: Szúh József)

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a látottak alapján a mai napról is elmondható, hogy egy élményekben gazdag napot tölthettek el a gyerekek az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, ékes bizonyítékaként annak, hogy ilyen módon is bemutatható a Magyar Honvédség egy-egy szelete az adott korosztály számára.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A hadrendből már kivont repülőgépek közül az L-39-esbe is be lehetett ülni (Fotó: Darabos Erika)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért és videókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.

  Legfrissebbek most

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.