2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 05. 30., 23:34
Ötödik alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. május 30. és június 2. között immáron ötödök alkalommal rendezik meg az Iskolások Hetét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál. Négy nap alatt közel 3 000 diákot lát vendégül a kecskeméti alakulat.

A kapcsolódó sajtónapot a rendezvény első napján, 2023. május 30-án tartották, Olvasóinknak mutatjuk is a helyszínen készült felvételeket!

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Közös, reggeli tornával indult a nap (Fotó: Müller Dóra)

A rendezvény kapcsán Tóth Róbert főhadnagy, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében kérdésünkre elmondta, hogy idén is óriási érdeklődés övezte az Iskolások Hetét, amit elsőként 2016-ban szerveztek meg toborzási szándékkal, a katonai pálya népszerűsítésére. Az általános és középiskolás korosztály, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatói számára közzétett felhívás a dandár hivatalos oldalán volt ovasható, melyre szép számmal érkeztek a jelentkezők. A számok magukért beszélnek, hiszen a négy nap alatt közel 3 000 diáknak biztosítanak lehetőséget, az ország különböző pontjairól összesen 28 intézmény tanulói nyerhetnek betekintést a kecskeméti dandár mindennapjaiba. Tóth Róbert főhadnagy kiemelte: a rendezvény fő célja, hogy bepillantást nyújtsanak a fiatalok számára a repülődandár életébe, bemutatni részükre a repülőtéren használt eszközöket, lényegében játékos formában felkelteni érdeklődésüket a honvédség iránt. A hét során a kecskeméti alakulat mellett képviselteti magát a rendezvényen többek között az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, illetve a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár is.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Egyik legnépszerűbb programelem ezúttal is a kutyás bemutató volt (Fotó: Szúh József)

A keddi nyitónapra közel 700 diák érkezett, a program 9 óra 15 perctől az általános és biztonsági tájékoztatóval vette kezdetét, az eligazítást követően pedig közös reggeli tornára sorakozott fel a gyermeksereg. Következő programelemként a nap dinamikus része következett: a kiképzési repülésre felszálló Gripenek után megtekinthető volt az MH Kiss József 86. Helikopterdandártól érkező Zlin 242L kiképző repülőgép és a H145M könnyű, többcélú forgószárnyas demo-ja. A Gripenek a program későbbi részében is láthatóak voltak: a feladatukról kötelékben visszatérő harci repülőgépek mellett egy példány a gyerekek legnagyobb örömére néhány alacsony áthúzással is színesítette a programot.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A dinamikus program részeként látható volt a H145M demo-ja is (Fotó: Müller Dóra)

A korábbi évek tapasztalatai alapján a repülőgépek mellett a legnagyobb sikere ezúttal is az őrkutyás bemutatónak volt, melyet látványos harcászati bemutató követett. A rendezvény területén számtalan tematikus sátrat járhattak végig az érdeklődők: a Magyar Honvédség toborzósátra mellett kapott helyet a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionja, melyben kipróbálhatták a Gripen szimulátort, népszerűségét a kamion előtt kígyózó sor mutatta.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
Közönségkedvenc: Gripen szimulátorral is repülhettek a diákok (Fotó: Darabos Erika)

A szemerkélő eső ellenére szintén nagy sikere volt a lézerpályának, valamint a kiállított haditechnikai eszközöknek, a tűzszerészek gépjárművének, a vízsugaras tűzoltó autónak, továbbá azoknak a tematikus sátraknak is, melyben részletes beszámolókat hallhattunk az ejtőernyősök felszereléséről, illetve a Gripen hajózók ruházati felszereléséről. A repülőgépekért rajongó diákok igazi csemegeként a földön megtekinthették a hadrendből már kivont típusokat (pl. MiG-29, An-26, MiG-21, MiG-23, Szu-22), illetve az aktív technika közül a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripent.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A statikus soron a 32-es oldalszámú JAS 39C Gripen is megtekinthető volt (Fotó: Szúh József)

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a látottak alapján a mai napról is elmondható, hogy egy élményekben gazdag napot tölthettek el a gyerekek az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, ékes bizonyítékaként annak, hogy ilyen módon is bemutatható a Magyar Honvédség egy-egy szelete az adott korosztály számára.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A hadrendből már kivont repülőgépek közül az L-39-esbe is be lehetett ülni (Fotó: Darabos Erika)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért és videókért látogassanak el a honvedelem.hu, a baon.hu, illetve a hiros.hu oldalára is!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.