2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Élet a Malév után: pontos utasforgalmi adatok Ferihegyről

JETfly  |  2012. 09. 27., 09:57

Minden eddiginél pontosabb és részletesebb utasforgalmi felmérést és elemzést készített a Budapest Airport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmának alakulásáról a Malév csődjét követő időszakban. Bár eddig is készültek különféle felmérések és statisztikák az idegenforgalom alakulásáról, a Budapest Airport által elvégzett vizsgálat legfőbb előnye, hogy konkrét utasforgalmi adatokon alapul és egyfajta kézikönyvként szolgálhat az idegenforgalmi szakemberek számára.

Vajon van-e élet Ferihegyen a Malév után? Hogyan változtak az utazási szokások azt követően, hogy nincs többé nemzeti légitársaság? Vajon eltüntek-e a repülővel érkező amerikai turisták azt követően, hogy mind a Delta, mind az American Airlines megszüntette new yorki járatát? Hogyan foglalják le és mikor az utazók a repülőjegyet, vajon utazási irodánál veszi-e vagy maguk intézik a foglalást és fizetést is interneten keresztül? Igaz-e, hogy megduplázódott a német egyetemisták száma a légi utasok között, amióta csődbe ment a Malév? Kik és mennyiért utaznak a fapados légitársaságok járatain?

Ilyen és ehhez hasonló, igen részletes és országokra lebontott adatsorokat tartalmaz az a 250 oldalas vizsgálati jelentés, amit a Budapest Airport a meglévő repülőtéri adatbázisa alapján, valamint az egyes légitársaságok utasainak célirányos kérdőíves felmérésének adatiból állítottak össze. Mivel a legtöbb idegenforgalmi statisztika sokszor becslésen vagy matematikai modellek alkalmazásán (is) alapul, a Budapest Airport vizsgálatának legnagyobb előnye, hogy rendkívül reprezentatív és nagyon pontosan tükrözi a megváltozott utazási szokásokat. A most közzétett jelentés, a jobb használhatóság érdekében 2010 elejétől kezdve tartalmazza féléves bontásban az egyes országok utasainak jövedelmi helyzetét, korosztályát, utazási szokásait, jegyvásárlási gyakorlatának változásait. A kiadvány egyben áttekintést nyújt valamennyi légitársaság valamennyi prognosztizált járatáról Budapestről az idei nyári menetrendi időszakra is, amely természetesen csak az október végi menetrend váltással ér véget.

A Budapest Airport vizsgálata a 28 legfontosabb küldő ország adatainak elemzését tartalmazza. A statisztikából egyebek mellett kiderül, hogy a légi turizmusban 2012 első hat hónapjában is a britek vezetnek, ők adják a beutazók 12 %-át, miközben az országos turizmusban vezető németek visszaszorultak a második helyre a maguk 11 %-ával. Az olaszok stabilan tartják harmadik helyüket a maguk majdnem 11%-ával, viszont Hollandia hetedik helye az 6 %-al egyértelmüen a KLM visszatérésének és a Transavia diszkont társaság új amszterdami járatának, valamint a Wizz Air és a Ryanair eindhoveni járatának elképesztő népszerüségének köszönhető. A vizsgálat is alátámasztja azt a feltételezést, hogy a diszkont légitársaságok arányának ötven százalék fölötti teljesítménye 2012 első hat hónapjában elsősorban a háromcsillagos szállodák, a diákszállók és a panziók forgalmát erősítette meg soha nem látott mértékben.

„Mi magunk is meglepődtünk az adatok részletes elemzése közben, számos közkeletü tévhitet eloszlatott bennünk a felmérés, pedig mi naponta dolgozunk ezekkel a légitársasági adatokkal. Igaz, ennyire célirányos, ennyire a beutazó forgalomra kihegyezett felmérést még nem készített senki korábban a repülőtéren.” – hangsúlyozta Patrick Bohl, a Budapest Airport légitársasági üzletfejlesztési vezetője. A légiközlekedési kutatócsoportot is vezető szakember hozzátette: „Úgy gondolom, hogy ez a vaskos adatsor segíthet igazán eligazodni az idegenforgalmi szakembereknek, a szállodák, az utazási irodák vezetőinek ebben a Malév utáni légiközlekedési világban, ennek alapján lehet felépíteni a jövő évi üzleti terveket és egyáltalán, a turizmusban érdekelt vállalkozások stratégiáját.”

A Budapest Airport speciális kiadványa, a „Légi turizmus számokban” rövidesen kapható lesz a Budapest Airport légiközlekedési igazgatóságán. A nyomtatott és a digitális (pdf. file) változat is egységesen 1 600 Eurós áron megrendelhető az idegenforgalmi cégek, szállodák, utazási irodák, külföldi kereskedelmi kamarák, turisztikai képviseletek számára Tajti Zsófiánál. (tel: 296-6841 e-mail: zsofia.tajti@bud.hu). Fontos információ, hogy a 250 oldalas kiadványba – igény esetén - a komoly érdeklődők betekintést kaphatnak a www.bud.hu B2B oldalán keresztül, hogy meggyőződjenek a felmérés részletességéről.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.