2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Liszt Ferenc képe a terminálon

JETfly  |  2011. 12. 21., 09:50

Mától hatalmas méretű, Liszt Ferencet és Munkácsy Mihályt együttesen ábrázoló festmény díszíti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának galériáját. A fővárosi repülőteret üzemeltető Budapest Airport ezzel megoldással tiszteleg a repülőtér névadójának emléke előtt.

A hatalmas festményt Wesselényi Suba Miklós festőmüvész ajándékozta a Budapest Airportnak a Nemzetközi Liszt Év alkalmából. A monumentális képen azt a pillanatot örökítette meg, amikor a magyar romantika két kiemelkedő alakja, Liszt Ferenc és Munkácsy Mihály találkozott, hogy portré készüljön a híres zeneszerzőről. A képen Liszt Ferenc a zongora mögött ül modellt Munkácsy Mihály festményéhez, egyes források szerint a zseniális magyar festő párizsi mühelye volt a történelmi találkozó színhelye.

Wesselényi Suba Miklós festőmüvészt évtizedek óta foglalkoztatta a két világhírü magyar müvész találkozójának témája, számos előtanulmányt, vázlatot és képet készített a kettősről. Elmondása szerint mostanra sikerült kiforrottá tenni a kompozíciót, amelyen a fények játékával próbálta kiemelni a müvészek portréját a sötét háttérből. Így jött létre a sajátos „kép a képben” megoldás.

Wesselényi Suba Miklós 1929-ben a kárpátaljai Munkácson született és 1978. óta él honosított állampolgárként Magyarországon. Számos, a kárpáti életet tükröző festmény mellett mühelyéből oltárképek és II. János Pál pápát ábrázoló kompozíciók is kikerültek. Monumentális kettős portréját Liszt Ferencről és Munkácsy Mihályról a Budapest Airport megfelelő védelemmel ellátva, állandó képként helyezte el a ferihegyi 1-es terminálon. A festmény avatóünnepségén a festőt és családját Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója üdvözölte és köszönetét fejezte ki Wesselényi Suba Miklósnak nagylelkü adományáért, amely méltó záróakkordja a Liszt Évnek.

A budapesti repülőtér idén március óta viseli a nagy magyar romantikus zeneszerző és zongoramüvész nevét. A névadás időben egybeesett a Budapest Airport vadonatúj 2-es terminál épületének, a SkyCourtnak a felavatásával. Az összesen 28 000 négyzetméter alapterületü acélszerkezetü csarnok megépítése mintegy 100 millió eurós, azaz 30 milliárd forintos beruházásból valósult meg. Megnyitása óta a SkyCourt egy sor hazai és nemzetközi építészeti- és idegenforgalmi díjat kapott. Részben az új beruházás is hozzájárulhatott, hogy idén rekordforgalmat, azaz várhatóan 8,7 millió utasnál is nagyobb forgalmat bonyolíthat le a budapesti repülőtér.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.