2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Budapest Airport: újabb csúcsok dőlnek

JETfly  |  2011. 08. 05., 13:00

Továbbra is csúcsformát fut a Budapest Airport, legalábbis ami az utasok számát és a szolgáltatás minőségét jelenti. Az idei év júliusában több, mint 950 ezer érkező és induló utast szolgált ki a budapesti repülőtér, ez minden idők legerősebb hetedik havi statisztikája. Ezzel az eredménnyel a Budapest Airport idei utasainak száma már megközelítette az ötmilliót.

950 396 utas – ez a nyári szezon egyik legfontosabb hónapjának, júliusnak a mérlege a Budapest Airportnál. Az éves forgalomnövekedés 2010-hez képest továbbra is tíz százalék fölötti, a tavalyi izlandi vulkánkitörés miatti forgalomkiesést beszámítva (akkor mintegy 140.000 ezer utas esett ki négy nap alatt csak Budapesten) még mindig meggyőző, 7,3%-os az emelkedés az év első hét hónapjában.

Szintén fontos mérföldkő, hogy az erős júniust követően most júliusban ismét sikerült átlépni a kilencszázezres utasszámot. Erre ugyanis három év, vagyis 2008 óta nem volt példa. Ráadásul az idén a korábbi júliusi rekord is megdőlt, amit még 2007-ben regisztráltak. Szintén minden eddiginél magasabb számot kapunk, ha 2011 eddigi teljes forgalmát nézzük: közel öt (4,94) millió utas fordult meg a budapesti repülőtér három terminálján.

Az utasforgalom mellett az ún. gépmozgások (azaz fel- és leszállások) száma is komolyabb emelkedésnek indult. A korábbi válság hatására a légitársaságok drasztikus lépéseket tettek a jobb kapacitás kihasználtság érdekében, így mára elérték, hogy a Budapestről induló gépek kihasználtsága, az ún. load factor átlagosan közel 80%-os (ez légitársaságonként változik). Idén júliusban a várakozásnak megfelelően több gépet fogadott a Budapest Airport, összesen 10 688 fel- és leszálló járattal, ami átlagosan napi közel 350 érkező és induló repülőgépet jelent.

„A júliusi 5,9%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest jelentős előrelépés és megalapozza eddigi reményeinket, hogy minden idők legerősebb éve lesz az idei. A hagyományos légitársaságoknál továbbra is nagyon komoly a növekedés és igen jól szerepelnek a tengerentúli járatok az American Airlines megjelenésének valamint a Delta Airlines visszatérésének köszönhetően” – jegyezte meg Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hangsúlyozta: „ A forgalmi adatokból azt olvassuk ki, hogy a légitársaságok több jegyet adtak el a járataikon, mint tavaly, jelentősen növelve a gépek kihasználtságát. Tekintettel a szolgáltatásaink javulására és a forgalom növekedésére, megalapozottan tüztük ki magunk elé azt a célt, hogy a régió legjobb és legdinamikusabb légikikötőjévé fejlesszük a budapesti repülőteret.”

A városok „versenyében” továbbra is toronymagasan London vezet, három repülőterének (Heathrow, Luton, Gatwick) is köszönhetően. Érdekesség, hogy a Budapest Airport utasainak több mint 10 százalékát teszik ki a brit fővárosba tartók. A Londonba tartó utasforgalom ráadásul több mint 20%-kal nőtt 2010-hez képest. A második legkedveltebb célállomás Párizs, amit nem sokkal lemaradva Frankfurt, majd Amszterdam követ, utána Brüsszel, München és Róma a sorrend.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.