2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Budapest Airport: Újabb zajvédelmi beruházás

JETfly  |  2010. 09. 21., 16:44

A Budapest Airport igazgatósága jóváhagyta a cég hajtóműpróbázó hely létesítésével kapcsolatos előterjesztését, így hamarosan megkezdődhetnek a zajvédelmi programban is szereplő beruházás előkészületei. Ezzel a repülőtér újabb lépést tesz a környékbeli települések közösségeit érő zajterhelés csökkentése érdekében, hiszen a hajtóművek tesztelése, a visszajelzések szerint, zavarja néhány pestlőrinci és rákoshegyi lakó nyugalmát.

A légijármüvek karbantartása során időnként a hajtómüveket részleges, vagy maximális teljesítményen kell rövid ideig müködtetni – a földön. Ez a müvelet a repülőtér kijelölt hajtómüpróbázó helyein a felszállásokhoz hasonlóan jelentős hangkibocsátással jár, így egyik összetevője az úgy nevezett repülőtéri földi zajoknak. A Budapest Airport szakemberei most egy olyan csúcstechnológiájú hajtómüpróbázó bázis létesítésén kezdhetnek el dolgozni, amelynek segítségével zajvédő és zajelnyelő falak alkalmazásával jelentősen csökkenthető az évente átlagosan kétszáz alkalommal végzett tesztelések során keletkező zajterhelés.

A több száz millió forintos nagyságrendü beruházás újabb bizonyítéka annak, hogy az eredeti terveknek megfelelően halad a Budapest Airport zajvédelmi programjának megvalósítása. A napokban fejeződik be a cég által indított zajszigetelési program harmadik fázisa, amellyel együtt immár közel félezer környékbeli ingatlan kapott többszázezer forint értékü passzív akusztikai védelmet, illetve a repülőtérrend legutóbbi módosítása is jelentős mértékben javított számos, elsősorban XVII. kerületi család életminőségén. A módosítás révén szinte teljesen megszünt a 2-es futópálya rákoshegyi végének használata, így a már eddig is szigorú korlátozások mellett újabb védelmet élveznek a rákoshegyi lakosok.

Szintén a légiközlekedési hatóság által is jóváhagyott zajprogram részeként elvégzett felmérésekből derült ki, hogy az elmúlt három évben folyamatosan csökken a kijelölt útvonalaktól eltérő ferihegyi felszállások száma. Az adatok szerint 2009-ben mindössze 140 alkalommal lehetett eltérést regisztrálni, ami a ferihegyi összforgalomnak mindössze egy ezrelékét jelenti.

Emellett újabb jó hír a környező települések lakosságának, hogy az elmúlt 4 évben az egyre kedvezőbb utasforgalmi statisztikák mellett a repülőgép mozgások száma 15 %-kal csökkent, amelynek magyarázata a Ferihegyről üzemelő légitársaságok egyre jobb férőhely-kihasználtsága.

„Továbbra is tartjuk a szavunkat és azon dolgozunk, hogy tovább javuljon az érintett lakosság életminősége. Ismét fontos mérföldkőhöz érkeztünk, de folytatnunk kell az idei évre meghirdetett zajvédelmi program végrehajtását és már tervezzük a jövő évi feladatainkat is.” – mondta Szarvas Gábor a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.