2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lényegesen kevesebb zaj a repülőtéren és környékén

JETfly  |  2010. 06. 30., 10:26

Eredményes a Budapest Airport és a HungaroControl közös akciója a lakossági zajterhelés csökkentésére. Ezt bizonyítják az elmúlt év konkrét mérésekkel alátámasztott adatai – a statisztikát most összesítette a Budapest Airport.

Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a kijelölt útvonalaktól eltérő ferihegyi felszállások száma – ez derül ki a Budapest Airport felméréséből. A konkrét mérési adatok szerint 2009–ben mindössze 140 alkalommal lehetett eltérést regisztrálni, ami a ferihegyi összforgalomnak mindössze egy ezrelékét jelenti. A repülőteret üzemeltető cég vizsgálatának eredménye így egyben azt is bizonyítja, hogy egyre kevesebb zajterhelés éri az útvonalak közelében élő lakóközösségeket.A Budapest Airport által 2007–ben indított zajvédelmi program tapasztalatai egyértelmüen bizonyították, hogy a kijelölt útvonalak és repülési eljárások szigorú betartatásával jelentősen lehet javítani a repülőtér közelében élők  életminőségén. A repülőtér üzemeltetőjével egyetértésben a HungaroControl ezért döntött úgy, hogy kiemelt figyelmet fordít a zajcsökkentő repülési eljárások betartásának folyamatos ellenőrzésére. A légiforgalmi szolgálat ennek érdekében saját programot fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy valamennyi eltérést regisztrálni lehessen. A program a Budapest Airport által müködtetett zajmonitor rendszer adatainak felhasználásával müködik. A légi forgalmat irányító szervezet az előírt útvonalaktól jelentősen eltérő repülésekről feljegyzést készít, amelyet eljuttat az érintett légitársaságoknak, valamint a Légiközlekedési Igazgatóságának.

A légitársaságok a feljegyzések nyomán vizsgálatot indítanak és ennek  eredményéről tájékoztatják a szolgálatot, egyben biztosítják a HungaroControlt arról, hogy törekednek a hasonló esetek elkerülésére. Az elvégzett vizsgálatok eredménye szerint megállapítható, hogy az eltéréseket okozó problémák többsége orvosolható, hiszen a szabályostól jelentősen eltérő müveletek legnagyobb részét apró hibák – például a fedélzeti számítógép téves beállítása – okozzák. Az elküldött feljegyzések éves összesítésével megállapítható, hogy mely légitársaságok tartották be legpontosabban az előírt repülési eljárásokat. A vizsgálat eredménye szerint 2009-ben a menetrendszerinti járatokat üzemeltető légitársaságok közül az easyJet, az Air France, az Alitalia, a LOT Polish Airlines, valamint a Finnair egyáltalán nem kaptak feljegyzést, tehát ezek a társaságok törekedtek leginkább a szabályok pontos betartására.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi- és munkabiztonsági igazgatója elmondta: „A Budapest Airport köszönetét fejezi azon légitársaságoknak, amelyek az eljárások pontos követésével hozzájárultak a repülőtér környezetében élő lakóközösségek zajterhelésének csökkentéséhez. A HungaroControl és a Budapest Airport bízik abban, hogy e feljegyzések megküldésével jelentősen csökkenhet az előírt repülési útvonalaktól történő eltérések száma. Ennek eredményeként a repülőtér környezetének zajterhelése is tovább mérséklődhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.