2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Budapest Airport benyújtotta javaslatait Ferihegy zajvédelmének javítása érdekében

JETfly  |  2007. 02. 28., 16:30

Megtartva ígéretét, 12 hónappal a zajvédelmi stratégia bejelentése után, a Budapest Airport ma hivatalosan 17 részletes javaslatot nyújtott be a Ferihegyi Repülőtér Zajvédelmi Programjának javítása érdekében a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Polgári Légiközlekedési Igazgatóságának.

Jóváhagyásuk esetén, a javaslatok együttesen jelentősen javítanának a repülési a zajártalmaknak kitett valamennyi közösség és település életén. A javaslatok nyomán megváltozna a légtér szerkezete, a repülési eljárások rendszere, új szabályok lépnének életbe az éjszakai repülés területén, csöndesebb repülőtér üzemeltetést tennének lehetővé, és új, a zajterhelést csökkentő beruházások indulhatnának el. Néhány javaslat életbe lépéséhez meg kell változtatni a vonatkozó kormányrendeletet, a legtöbb javaslat esetén a PLI jóváhagyására van szükség, és van néhány olyan intézkedés is, melyet a Budapest Airport saját hatáskörben tud bevezetni.

A BA 2006. március 1-jén a GKM-nek írt levelében javasolta, hogy egy 12 hónapos zajmunkaprogram keretébe felülvizsgálja a ferihegyi repülőtér zajvédelmi stratégiáját. Ennek során nemzetközi szakértőket vont be a munkába és széleskörüen egyeztetett a repülési zajhatásoknak kitett közösségekkel, a helyi lakossággal a megoldásra váró problémákról és a lehetséges intézkedésekről

A HungaroControllal együttmüködve, a brit polgári légiközlekedési hatóság és a National Air Traffic Services tanácsadóinak bevonásával, a Budapest Airport átfogó vizsgálatot folytatott a légtér szerkezetéről, a repülési eljárásokról és megrajzolta a ferihegyi repülőtér zajtérképét, hogy megismerje a zajhatások tényleges mértékét.

A Budapest Airport és a HungaroControl két lakossági fórumsorozatot tartott, egyet 2006 nyarán, egyet 2007 januárjában és februárjában, és egyeztetéseket folytatott a ferihegyi repülőtérről üzemelő nagyobb légitársaságokkal, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel. Az 19 lakossági fórumon közel 1000 lakos vett részt.

Szeptemberben, a Budapest Airport és a HungaroControl közösen jelentette be a zaj csökkentése érdekében javasolt stratégia első fázisát, amely 2006. október 29-én lépett életbe. 2006. december közepén a BA és a HC bejelentette a stratégia második fázisát, mely további 17 javaslatot tartalmazott, és széleskörü konzultációt hirdetett meg. A 17 részletes javaslat hivatalos benyújtásával a GKM és a PLI hivatalosan megkezdi a zajcsökkentő javaslatok jóváhagyási eljárását.

A Budapest Airport, a HungaroControl és a légitársaságok tovább dolgoznak olyan javaslatokon, melyek potenciálisan tovább csökkenthetik a zajt. A javaslatok a zajvédelmi program harmadik fázisában valósulhatnak meg.

Stewart Wingate a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Megtartottuk a kormányzatnak és a helyi közösségeknek tett ígéretünket, és reális javaslatokkal álltunk elő, hogy javítsunk Ferihegyi zajproblémáján.

A most beterjesztett javaslat-csomag Ferihegy történetének legátfogóbb és legnagyobb erőfeszítése a repülési zajhatások csökkentéséért. Meggyőződésünk, hogy megfelelő egyensúlyt tudtunk teremteni a különböző helyi közösségek és a légiközlekedés érdekei között. Szilárdan hisszük, hogy az általunk benyújtott javaslatok együtt jelentősen csökkenthetik a lakóközösségeket érintő repülési zajterhelést.”

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.