2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zajvédelmi díjat vezet be a Budapest Airport

JETfly  |  2004. 10. 06., 16:22

A jövő év elejétől zajvédelmi díjat vezet be a repülőgépek után a Budapest Airport Rt. (BA Rt.) és ugyanakkor mérsékli a leszállási díjat.

Az erről szóló tervezetet a Polgári Légiközlekedési Hatóságnak is jóvá kell még hagynia, tájékoztatta az újságírókat szerdán Budapesten Balázs Tibor, a Budapest Airport Rt. minőségbiztosítási, repülésbiztonsági és környezetvédelmi igazgatója. A díjak összegéről az igazgató még nem kívánt információt adni. Annyit elmondott, hogy a legnagyobb zajterhelést okozó repülőgépek után éjszaka lesz a legmagasabb a díj, a legcsendesebbek pedig kedvezményt kapnak a zajvédelmi díjból. A repülés szempontjából az eddigi két napszak helyett három lesz, ami azt jelenti, hogy 19-24 óra között egy újabb időszakot állapítanak meg, ami a zajvédelmi díj mértéke szempontjából drágább kategória lesz mint a nappali, mondta el Kalocsainé Rásztóczky Magdolna, a BA Rt. környezetvédelmi osztályának vezetője. Az európai légiközlekedésben 2015 és 2020 között a forgalom növekedésének korlátját a zaj jelenti majd. Ezért már most készülni kell erre az időszakra, és a zajvédelmi díj bevezetésével ösztönözni akarják a légitársaságokat a csendesebb repülőgépek használatára és a - magyarázta Balázs Tibor. Ferihegyen jelenleg naponta 300-350 le- és felszállás történik. A zajvédelmi díjból származó bevételt - az erre vonatkozó kormányrendelet szerint - a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt.-nek zajvédelemre kell fordítani. Évi több száz millió forint bevételre számít a BA Rt., és ebből a repülőtér környékén a lakosság számára a passzív zajvédelem megvalósítását valamint a repülőtéren zajterelő falak és dombok építését tervezik. A BA Rt., a Polgári Légiközlekedési Hatóság és a légiforgalmat irányító HungaroControl együttmüködnek a zajvédelemben. A légiforgalom irányítástól függ, hogy a futópályára milyen irányból landolnak és szállnak fel a repülőgépek. A BA Rt.-nek nincs szankcionálási lehetősége, a hatóság pedig figyelmezteti a légitársaságokat a megengedett zajszint betartására. A vonatkozó jogszabály módosítása most készül és ez várhatóan már szankcionálási lehetőséget is biztosít majd. A repülőtér körzetében az idén májustól müködik az a zajmonitor rendszer, amelyet 120 millió forint költséggel telepítettek és az Európai Unió által meghatározott határérték alatt van a budapesti légikikötő átlagos zajterhelése. A zajvédelmi tevékenységhez tartozik a lakossági panaszok intézése is, közölte a környezetvédelmi osztályvezető. Naponta 5-6 megkeresés érkezik és havonta 4-5 tekinthető jogosnak. A zajjal kapcsolatban észrevételeket személyesen, levélben, vagy a 80 20 38 20 zöldszámon telefonon is lehet tenni a Budapest Airport Rt-nek. Az idén a repülőtéren, az előző évi több mint öt millió utashoz képest várhatóan egymillióval több fordul meg, mondta el Fórika Ibolya a BA Rt. kommunikációs vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.