2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától

An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától
Darabos Erika  |  2020. 06. 25., 11:23
An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától

2020. június 23-án, kedden lezárult egy korszak a Magyar Légierő életében: utolsó repülését teljesítette az An-26-os szállító repülőgép, az ikonikus típus egy különleges kötelékrepülés keretein belül mondott búcsút az aktív szolgálatnak.

Mióta nyilvánosságra került a hír, mely szerint 46 évnyi szolgálat után nyugdíjazzák Ancsát, a főbb hírportálok és repülős blogok főszereplője lett: elkészültek a típusismertetők, előkerült sok-sok régi felvétel, illetve napi szinten jelentek meg a cikkek, amiben a még aktív 406-os  példány utolsó feladatairól olvashattunk. Elkészítették a katonai térképészek az utolsó analóg technikával készült légifényképeiket az An-26-osból, utolsó ugrásaikat hajtották végre a típusból az ejtőernyősök, illetve az elmúlt hetekben számos esetben volt arra példa, hogy többek között újságírók, repüléskedvelők, fotósok repülhettek még egy utolsót a szállítógép fedélzetén. Utolsó, utolsó, utolsó: szóismétlés tudjuk, de minden kapcsolódó cikkben szerepelt ez a szó, jelezve azt, hogy hamarosan eljön június 23., ami a típus Magyar Légierős történetében a végső üzemnap lesz.

2020. június 11-én hivatalos búcsúünnepségre is sor került a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ahol dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter méltatta a típust, illetve egykori és jelenlegi személyzeteit. A ceremónia dinamikus programját szintén egy kötelékrepülés színesítette: az An-26-os a 31-es oldalszámú JAS 39C, illetve a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripennel repült egy szép köteléket, a szállítógépen fotósok, illetve a sajtó képviselői készíthettek légifelvételeket a vadászgépekről.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Utoljára levegőben az An-26-os (Fotó: Varga György)

2020. június 23-án ismét a Kecskeméti Repülőbázis volt az úticél: eljött az An-26-os utolsó aktív napja. Fotósok és a sajtó képviselői nem sokkal 12 óra előtt találkoztak a bázis bejáratánál, ahonnan a szállítógépek számára készült új állóhelyre érkezett meg a társaság. Az utolsó üzemnap kapcsán egy különleges Airbus A319 + An-26 kötelékrepülés előkészületei zajlottak, mely közben még lehetőség nyílt a búcsúzó szállítógép utolsó átstartolásainak megörökítésére. Az apronon várakozó 604-es A319-esen a fotósokkal tartott a "Teve" Szállítórepülő század földi- és légi személyzete is: a 13 órakor felszálló repülőgépek a Kecskemét-Szentes útvonalon haladtak, az Airbus utasai hol balról, hol jobbról dokumentálhatták a búcsúzó An-26-ost. A repülőgépek közel egyórás repülés végén alacsony áthúzással köszöntek be a Kecskeméti Repülőbázisra, a kötelékből kiváló A319-es fordulója a külső és belső szemlélőknek egyaránt emlékezetes marad.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Az An-26-ost a leszállását követően vízsugárral köszöntötték, mely után a szállítógép a hajózók és a műszaki személyzet párhuzamos, tisztelgő sorfala közé gurult be a hangár elé. Az An-26-os utolsó repülésén részt vett a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, illetve Kilián Nándor vezérőrnagy, Légierő Haderőnem Szemlélő is. A repülőszemélyzet (Jenei Barna ezredes, másodpilóta, Boldizsár László őrnagy, parancsnok, Hábensusz Zoltán százados, rádiós, Kiss Csaba őrnagy, fedélzeti mérnök, Nagy Zoltán százados, navigátor) utolsó jelentését követően Kilián Nándor köszöntő szavaival kezdődött meg a kecskeméti állomány búcsúünnepsége.

2020. június 24-én, a cikket megírva mondhatjuk, hogy az An-26-os már csak a múlt, mégis biztosra vehető, hogy az elkövetkező időszakban is sokat fogunk még olvasni, beszélni a típusról, hiszen az utódját egyelőre még nem jelentették be, feladatkörét részben a korábban beszerzett két-két Dassault Falcon 7X és Airbus A319 veszi át. Az Airbus és az An-26-os kötelékrepülése kapcsán mondhattuk volna azt is, hogy "előttem (mellettem) az utódom", viszont megjegyzendő, hogy az A319-es és a Falcon főleg a katonák, felszerelések, sebesültek szállítása terén tudja majd helyettesíteni az An-26-ost. Mint ahogy azt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is elmondta a június 11-i ceremónián a teherszállítás, a deszantolás és egyéb szállítási feladatok ellátására (a kieső időszakban igény esetén további órák bérelhetőek a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es flottájából) érkeznek majd az új rámpás, szállító repülőgépek a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül. 

"Bármit, bármikor, bárhová" - Köszönjük Ancsa!

Az An-26-os utolsó napjáról, dokumentarista jelleggel egy videót is összeállítottunk Olvasóinknak: 

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Varga Györgynek, a meghívóért és a repülési lehetőségért a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, illetve a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.

  Legfrissebbek most

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.