2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától

An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától
Darabos Erika  |  2020. 06. 25., 11:23
An-26 - Méltó búcsú a Magyar Légierő ikonikus típusától

2020. június 23-án, kedden lezárult egy korszak a Magyar Légierő életében: utolsó repülését teljesítette az An-26-os szállító repülőgép, az ikonikus típus egy különleges kötelékrepülés keretein belül mondott búcsút az aktív szolgálatnak.

Mióta nyilvánosságra került a hír, mely szerint 46 évnyi szolgálat után nyugdíjazzák Ancsát, a főbb hírportálok és repülős blogok főszereplője lett: elkészültek a típusismertetők, előkerült sok-sok régi felvétel, illetve napi szinten jelentek meg a cikkek, amiben a még aktív 406-os  példány utolsó feladatairól olvashattunk. Elkészítették a katonai térképészek az utolsó analóg technikával készült légifényképeiket az An-26-osból, utolsó ugrásaikat hajtották végre a típusból az ejtőernyősök, illetve az elmúlt hetekben számos esetben volt arra példa, hogy többek között újságírók, repüléskedvelők, fotósok repülhettek még egy utolsót a szállítógép fedélzetén. Utolsó, utolsó, utolsó: szóismétlés tudjuk, de minden kapcsolódó cikkben szerepelt ez a szó, jelezve azt, hogy hamarosan eljön június 23., ami a típus Magyar Légierős történetében a végső üzemnap lesz.

2020. június 11-én hivatalos búcsúünnepségre is sor került a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ahol dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter méltatta a típust, illetve egykori és jelenlegi személyzeteit. A ceremónia dinamikus programját szintén egy kötelékrepülés színesítette: az An-26-os a 31-es oldalszámú JAS 39C, illetve a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripennel repült egy szép köteléket, a szállítógépen fotósok, illetve a sajtó képviselői készíthettek légifelvételeket a vadászgépekről.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Utoljára levegőben az An-26-os (Fotó: Varga György)

2020. június 23-án ismét a Kecskeméti Repülőbázis volt az úticél: eljött az An-26-os utolsó aktív napja. Fotósok és a sajtó képviselői nem sokkal 12 óra előtt találkoztak a bázis bejáratánál, ahonnan a szállítógépek számára készült új állóhelyre érkezett meg a társaság. Az utolsó üzemnap kapcsán egy különleges Airbus A319 + An-26 kötelékrepülés előkészületei zajlottak, mely közben még lehetőség nyílt a búcsúzó szállítógép utolsó átstartolásainak megörökítésére. Az apronon várakozó 604-es A319-esen a fotósokkal tartott a "Teve" Szállítórepülő század földi- és légi személyzete is: a 13 órakor felszálló repülőgépek a Kecskemét-Szentes útvonalon haladtak, az Airbus utasai hol balról, hol jobbról dokumentálhatták a búcsúzó An-26-ost. A repülőgépek közel egyórás repülés végén alacsony áthúzással köszöntek be a Kecskeméti Repülőbázisra, a kötelékből kiváló A319-es fordulója a külső és belső szemlélőknek egyaránt emlékezetes marad.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Az An-26-ost a leszállását követően vízsugárral köszöntötték, mely után a szállítógép a hajózók és a műszaki személyzet párhuzamos, tisztelgő sorfala közé gurult be a hangár elé. Az An-26-os utolsó repülésén részt vett a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, illetve Kilián Nándor vezérőrnagy, Légierő Haderőnem Szemlélő is. A repülőszemélyzet (Jenei Barna ezredes, másodpilóta, Boldizsár László őrnagy, parancsnok, Hábensusz Zoltán százados, rádiós, Kiss Csaba őrnagy, fedélzeti mérnök, Nagy Zoltán százados, navigátor) utolsó jelentését követően Kilián Nándor köszöntő szavaival kezdődött meg a kecskeméti állomány búcsúünnepsége.

2020. június 24-én, a cikket megírva mondhatjuk, hogy az An-26-os már csak a múlt, mégis biztosra vehető, hogy az elkövetkező időszakban is sokat fogunk még olvasni, beszélni a típusról, hiszen az utódját egyelőre még nem jelentették be, feladatkörét részben a korábban beszerzett két-két Dassault Falcon 7X és Airbus A319 veszi át. Az Airbus és az An-26-os kötelékrepülése kapcsán mondhattuk volna azt is, hogy "előttem (mellettem) az utódom", viszont megjegyzendő, hogy az A319-es és a Falcon főleg a katonák, felszerelések, sebesültek szállítása terén tudja majd helyettesíteni az An-26-ost. Mint ahogy azt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is elmondta a június 11-i ceremónián a teherszállítás, a deszantolás és egyéb szállítási feladatok ellátására (a kieső időszakban igény esetén további órák bérelhetőek a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es flottájából) érkeznek majd az új rámpás, szállító repülőgépek a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül. 

"Bármit, bármikor, bárhová" - Köszönjük Ancsa!

Az An-26-os utolsó napjáról, dokumentarista jelleggel egy videót is összeállítottunk Olvasóinknak: 

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Varga Györgynek, a meghívóért és a repülési lehetőségért a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, illetve a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a JETfly Facebook oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.