2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légifényképező kamera a vészelhagyóban

Légifényképező kamera a vészelhagyóban
honvedelem.hu  |  2020. 06. 10., 13:35
Légifényképező kamera a vészelhagyóban

Utoljára használtak analóg technikát légifényképezésnél katonai térképészek az An-26-os teherszállító-repülőgép egyik utolsó repülésén, 2020. június 9-én.

Látszólag nincs semmi különös abban, amikor egy An-26-os katonai teherszállító-repülőgép felszáll az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. Ez a felszállás mégis történelmi, mivel a gép a típus hadrendből történő kivonása előtti egyik utolsó repülésére indult. Vészelhagyó-nyílása analóg légifényképező kamerát rejtett, amellyel a HM Zrínyi Nonprofit Kft. katonai térképészei több évtizeden keresztül dolgoztak. Most, a pápai bázisrepülőtér feltérképezésekor viszont utoljára nyílt erre alkalmuk, hiszen a jövő a digitális technikáé. A Leica márkájú analóg légifényképező kamerát a nyolcvanas évek végétől használták a katonai térképészek, és mivel a technológia csúcstermékéről van szó, képességei manapság is kiaknázhatók. Különlegessége, hogy úgynevezett széles, azaz huszonhárom centiméteres légifilmmel működik, ezáltal igen nagy a fényképezett terület lefedése.

Molnár Otília, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. légifényképész alosztályának vezetője elmondta: egy-egy légifényképezést már előzetesen, a földön komoly előkészítő munka előz meg. A katonai térképészek úgynevezett illesztőpontokat helyeznek ki, melyek segítik az elkészült felvételek térképbe illesztését. A munka legérdekesebb része természetesen maga a fényképezés.

„Szerintem ez nagyon szép csapatmunka! Egy légifényképész elöl, a kameránál dolgozik, figyeli a kamera működését, és jegyzőkönyvet ír. Mögötte két–három méterre a navigációs társ figyeli az irányt és az időjárási jelenségeket. A harmadik légifényképező kolléga beállítja az aktuális légifényképezési sorokat. Ez egy olyan kijelzőt mutat, amellyel a pilóták pontosan pozicionálják a repülőgépet, és a fényképezés az előre megtervezett pontokon történik. Végül a negyedik fogja össze az egész folyamatot, kontrollálja az útvonalat, figyeli a sebesség–magasság beállításokat” – mondta a légifényképész, aki több mint húsz alkalommal vett részt hasonló tevékenységben.

Az An-26-os a feladatnak megfelelően többször is alacsony magasságban repülte körbe a pápai repülőteret, és egyszer átstartolást is végrehajtott – ilyenkor a futóművek csak érintik a kifutót. A szállítórepülőgép-típus egyébként a kilencvenes évektől kezdve szolgálja a katonai térképészet és a légi megfigyelés céljait is. A mostani felvételekre a repülőtér digitális adatbázisának megújításához volt szükség. A történelmi légifényképezésen részt vett Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és Zboray Zoltán térképészeti ágazati igazgató is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.