2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légifényképező kamera a vészelhagyóban

Légifényképező kamera a vészelhagyóban
honvedelem.hu  |  2020. 06. 10., 13:35
Légifényképező kamera a vészelhagyóban

Utoljára használtak analóg technikát légifényképezésnél katonai térképészek az An-26-os teherszállító-repülőgép egyik utolsó repülésén, 2020. június 9-én.

Látszólag nincs semmi különös abban, amikor egy An-26-os katonai teherszállító-repülőgép felszáll az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. Ez a felszállás mégis történelmi, mivel a gép a típus hadrendből történő kivonása előtti egyik utolsó repülésére indult. Vészelhagyó-nyílása analóg légifényképező kamerát rejtett, amellyel a HM Zrínyi Nonprofit Kft. katonai térképészei több évtizeden keresztül dolgoztak. Most, a pápai bázisrepülőtér feltérképezésekor viszont utoljára nyílt erre alkalmuk, hiszen a jövő a digitális technikáé. A Leica márkájú analóg légifényképező kamerát a nyolcvanas évek végétől használták a katonai térképészek, és mivel a technológia csúcstermékéről van szó, képességei manapság is kiaknázhatók. Különlegessége, hogy úgynevezett széles, azaz huszonhárom centiméteres légifilmmel működik, ezáltal igen nagy a fényképezett terület lefedése.

Molnár Otília, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. légifényképész alosztályának vezetője elmondta: egy-egy légifényképezést már előzetesen, a földön komoly előkészítő munka előz meg. A katonai térképészek úgynevezett illesztőpontokat helyeznek ki, melyek segítik az elkészült felvételek térképbe illesztését. A munka legérdekesebb része természetesen maga a fényképezés.

„Szerintem ez nagyon szép csapatmunka! Egy légifényképész elöl, a kameránál dolgozik, figyeli a kamera működését, és jegyzőkönyvet ír. Mögötte két–három méterre a navigációs társ figyeli az irányt és az időjárási jelenségeket. A harmadik légifényképező kolléga beállítja az aktuális légifényképezési sorokat. Ez egy olyan kijelzőt mutat, amellyel a pilóták pontosan pozicionálják a repülőgépet, és a fényképezés az előre megtervezett pontokon történik. Végül a negyedik fogja össze az egész folyamatot, kontrollálja az útvonalat, figyeli a sebesség–magasság beállításokat” – mondta a légifényképész, aki több mint húsz alkalommal vett részt hasonló tevékenységben.

Az An-26-os a feladatnak megfelelően többször is alacsony magasságban repülte körbe a pápai repülőteret, és egyszer átstartolást is végrehajtott – ilyenkor a futóművek csak érintik a kifutót. A szállítórepülőgép-típus egyébként a kilencvenes évektől kezdve szolgálja a katonai térképészet és a légi megfigyelés céljait is. A mostani felvételekre a repülőtér digitális adatbázisának megújításához volt szükség. A történelmi légifényképezésen részt vett Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és Zboray Zoltán térképészeti ágazati igazgató is.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.