2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar katonai típusalkalmassági bizonyítvány a brazil KC-390 repülőgép típusnak

Magyar katonai típusalkalmassági bizonyítvány a brazil KC-390 repülőgép típusnak
honvedelem.hu  |  2024. 07. 02., 11:34
Magyar katonai típusalkalmassági bizonyítvány a brazil KC-390 repülőgép típusnak

Több mint két év megfeszített szakmai munkáját követően sikerrel lezárult a Magyar Honvédség által idén rendszerbeállításra kerülő a brazil Embraer S.A. vállalat által gyártott KC-390 típusú katonai többcélú szállítórepülőgép típusalkalmassági vizsgálata. Az eljárást a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya, mint a magyar állami légiközlekedés felügyeletéért felelős katonai légügyi hatóság folytatta le a magyar állami repülésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően.

A típusvizsgálati eljárás célja egy légijármű típus biztonságos légiközlekedésre való alkalmasságának megállapítása, amely fontos kérdés tekintve, hogy egy repülőgép jelentős veszélyt jelenthet a légiközlekedés többi szereplője számára, más repülőgépekre, annak személyzetére és utasaira, de nemcsupán azokra, hanem azokra is, akik a földön tartózkodnak.

Az eljárás során a hatóság szakemberei az Embraer vállalattal közösen dolgozták ki az úgynevezett típusvizsgálati tervet, amely alapját képezi a vizsgálati eljárásnak. Mivel ez a típus még meglehetősen újnak számít a piacon, fejlesztése a kétezres évek elején kezdődött és az első legyártott példányait csupán 2019-ban vette át a brazil légierő, így számos, főként a légijármű üzemeltetésére vonatkozó vizsgálat még folyamatban volt a gyártó részéről az eljárás kezdetén.

Emellett, a magyar hatósági eljárás kezdetén folyamatban volt még a brazil katonai légügyi hatóság típusalkalmassági vizsgálata is, a géptípus 2023 márciusáig csupán ideiglenes típusengedéllyel rendelkezett. Ez mindenképp indokolttá tette, hogy a magyar hatóság kapcsolatot építsen ki a brazil katonai szervezettel, amely nagyban segítette a tanúsítási munkát.A brazil hatóság jelentős apparátussal (200+ fő) végzi a tevékenységét, így hathatós segítséget tudott nyújtani a magyar hatóság számára. Ez főként az általuk elvégzett vizsgálati eredmények átadásában és teszteljárások ismertetésében merült ki. A szakmai tapasztalatok cseréjét és a vizsgálati eredmények felhasználását a két hatóság között korábban, de már a KC-390 repülőgép apropóján megkötött együttműködési megállapodás tette lehetővé.

 

A vizsgálati eljárásban külön jelentőséggel bírt a magyar fél által kért, a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően beépítésre kerülő berendezések (pl. speciális fedélzeti rádiók, sürgősségi orvosi egység) repülőgép fedélzeti rendszerébe integrálásának vizsgálata, amelyek természetesen, tekintve, hogy azok specifikusan a magyar igényekre lettek szabva, a brazil fél által korábban még nem kerültek tanúsításra.Az eljárás 2024. áprilisában érkezett csúcspontjához, amikor közvetlenül a gyártói tesztrepülések befejezését követően végrehajtásra került az első magyar gép típusalkalmassági repülése is az Embraer vállalat gyártói telephelyén Gavião Peixoto-ban, Brazíliában. A repülést a gyár tesztrepülésekért felelős részlege hajtotta végre pilótáival és fedélzeti mérnökeivel, de a repülés során a fedélzeten tartózkodtak a magyar katonai légügyi hatóság képviselői is.

A közel kétórás repülés során ellenőrzésre kerültek a repülőgép fő rendszerei, azok repülés közbeni megfelelő és biztonságos működése. A sikeres repülést követően, az eljárás utolsó, adminisztratív fázisaként összegzésre kerültek a vizsgálati eredmények, majd kiadásra került a KC-390 magyar katonai típusalkalmassági bizonyítványa, amelynek eredeti példányát a hatóság képviselői Simon Sándor alezredes, légialkalmassági osztályvezető és dr. Jakab László alezredes, repülésbiztonsági osztályvezető 2024. június 25-én adott át a gyártó illetékese számára São José dos Campos-ban, Brazíliában.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.