2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Leopard 2A7HU - Az első lövések

Leopard 2A7HU - Az első lövések
honvedelem.hu  |  2024. 07. 11., 10:41
Leopard 2A7HU - Az első lövések

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljának parancsnokhelyettese elmondta, hogy hamarosan megérkezik Németországból Tatára mind a 44 Leopard, miközben egyre több magyar katona szerez szakmai felkészítést az eszközhöz.

Szél- és ködmentes időben, bár – a feladat végrehajtása szempontjából nem jelentéktelen módon – meglehetősen magas hőmérsékleten vonult ki a Tata szomszédságában fekvő szomódi gyakorlótérre a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj állománya. A Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsi első lövéseit hajtották végre, katonai szaknyelven belőtték a „fiatal” eszközöket, ami kulcsfontosságú feladat a későbbi használat szempontjából.

„Először a Leopard 2A7HU ágyújának technikai ellenőrző lövészetét hajtjuk végre. Ilyenkor biztonsági okokból senki nem tartózkodik a tankban, hanem külső pontról, távirányítóval sütjük el az ágyút. Amikor meggyőződünk arról, hogy az eszköz rendeltetésszerűen működik, következik a belövés, immár szigorúan egy fővel a fedélzeten, hiszen még egy ilyen 70 tonnás gép irányzékát is módosíthatja, ha többen ülnek benne” – foglalta össze a napi feladatot dr. Nagy Norbert őrnagy.

„Minden gránát különböző, változik a szórásuk, ezért típusonként állítjuk be az ágyút. Később így pontosan tudunk lőni az adott gránáttal, illetve a Leopardon elhelyezett meteorológiai szenzor és a számítógép segítségével korrigáljuk a belövésen szerzett adatokat. A harckocsi dőlési szöge és a lövés röppályája, továbbá az időjárási viszonyok, a földrajzi környezet, például a hőmérséklet, a páratartalom és a tengerszint feletti magasság ugyanis mind befolyásoló tényezők, amik módosítják a lövés adatait.”

Dr. Nagy Norbert őrnagy elégedetten tette hozzá, hogy a Magyar Honvédség azon kevés haderő közé tartozik, amelynek állománya rendelkezik a Leopard belövéséhez szükséges tudással és nem kell a gyártó szakembereire támaszkodnia. A dandár katonái rendszeresen járnak német Bundeswehr kiképzésére, így Szomódon is ők végezték sajátkezűleg a nagy precizitást és mérnöki ismereteket igénylő munkát.

„Egy évig tanultunk a német Munster páncélosiskolában. Rendkívül széleskörű tudást kaptunk, hiszen valamennyi munkakör, köztük a vezető-, irányzó- és töltő parancsnok, tűzpár parancsnok és szakaszparancsnok kiképzést is elvégeztük. A harcászati foglalkozás keretében szereztük meg az úgynevezett master gunner-loader képesítést, így végre tudjuk hajtani a Leopardok belövését” – mondta Gálos Patrik hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj századparancsnok-helyettese.

„Belövéskor a hidegbeszabályozó cső nevű optikai eszközt pontosan az ágyúcső tengelyébe fektetjük. Mindkettőben van egy úgynevezett szállemez, amit összehúzunk, amikor az átlagosnak tekintett 1500 méteres lőtávolságban ellenőrizzük az eszköz működését. Ha 2000 méterre lövünk, értelemszerűen az 500 méteres differencia alapján korrigál a számítógép. Nem véletlen, hogy ez a világ legkorszerűbb harckocsija” – magyarázta Pauler Bálint hadnagy, a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj szakaszparancsnoka.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

A 2014-es első, majd a 2022 óta tartó második, Ukrajna elleni orosz fegyveres támadás tökéletes pontossággal mutat rá arra: Nyugat-Európa és a NATO jelenleg erős korlátokkal küzd még az önvédelem területén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.