2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem

Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem
honvedelem.hu  |  2020. 06. 18., 14:22
Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem

Az An-26 típusú közepes teherszállító repülőgép 1974-ben került a Magyar Néphadsereg repülőgépflottájába. 2020. júniusában, 46 év szolgálati idő után búcsúzik a Magyar Honvédségtől, valamint azoktól a szakemberektől, akik lehetővé tették, hogy minden körülmények között végrehajthassa feladatait.

Az MH Légijármű Javítóüzem katonái és polgári alkalmazottai 1975-től végezték az An-26 típusú szállító-repülőgép időszakos vizsgálatait, szerviz javítását, az ezekhez szükséges végrehajtási technológiák kidolgozását, valamint számos ellenőrző berendezés tervezését és gyártását. Az elmúlt években az alakulat látta el a repülőgép üzembentartásának mérnök-műszaki feladatait, valamint alkalmanként a napi üzemeltetését is. Mindezek mellett a katonai szervezet állandó készenléti szervízcsoporttal rendelkezik, ami egy váratlan repülőesemény bekövetkeztével szakszerű, azonnali támogatást biztosított a típushoz. Mindezt akár műveleti területen is.

A repülőtechnika hosszú idejű, folyamatos hadrafoghatóságának érdekében, az alakulat számos modernizálási és fejlesztési feladatot hajtott végre az An-26 repülőgépeken az évek során. A gép sokoldalú felhasználása érdekében például átalakult a belső tér a mobilizálható elemek alkalmazásával a többcélű feladatvégrehajtások érdekében.

Az infracsapdarendszer megtervezése, kivitelezése és beépítése – ami a hőrávezetéses rakéták eltérítésére szolgál -, teljes mértékben az alakulat nevéhez köthető fejlesztés. A repülőgép MEDEVAC, az egészségügyi kiürítési képességének kialakításához tartozik az ágyak beépíthetősége, az orvosi berendezések táplálása, a belső világítás fejlesztése.  Az alakulat kezdetektől részese a „Nyitott Égbolt” (Open Skies) nemzetközi szerződésben vállalt feladatok repülő-műszaki biztosításának. Szakemberei készítettek fel három An-26 repülőgépet a szerződésben vállalt feladatok ellátására, ami magában foglalta az alsó vészkijárat helyére beépíthető fotókeret kialakítását, melyre a kamera és a navigációs távcső rögzíthető, valamint kiegészítő fedélzeti telefonrendszer beépítését.

Az An-26 repülőgép gyakori és szívesen látott vendég, bár inkább már családtag volt az MH Légijármű Javítóüzem területén, mind az időszakos ellenőrzések, mind pedig a sérülések és meghibásodások javításai révén. Joggal mondhatjuk, hogy a gyár szakemberei után az alakulat szakállománya rendelkezett a legtöbb tapasztalattal a típust illetően.  Generációk tanulták rajta a szakmát és adták át egymásnak a megszerzett tudást.

Láthatatlan munka az övék, akik a háttérből biztosítják a légijárművek folyamatos alkalmasságát és hadrafoghatóságát, hogy azok bármely körülmények között teljesíteni tudják feladatukat. Ők is azon csapat tagjai, akik nélkül „Ancsa” 83 ezer repült órája nem gyűlt volna össze.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.