2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem

Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem
honvedelem.hu  |  2020. 06. 18., 14:22
Búcsúzik ´´Ancsától´´ a Légijármű Javítóüzem

Az An-26 típusú közepes teherszállító repülőgép 1974-ben került a Magyar Néphadsereg repülőgépflottájába. 2020. júniusában, 46 év szolgálati idő után búcsúzik a Magyar Honvédségtől, valamint azoktól a szakemberektől, akik lehetővé tették, hogy minden körülmények között végrehajthassa feladatait.

Az MH Légijármű Javítóüzem katonái és polgári alkalmazottai 1975-től végezték az An-26 típusú szállító-repülőgép időszakos vizsgálatait, szerviz javítását, az ezekhez szükséges végrehajtási technológiák kidolgozását, valamint számos ellenőrző berendezés tervezését és gyártását. Az elmúlt években az alakulat látta el a repülőgép üzembentartásának mérnök-műszaki feladatait, valamint alkalmanként a napi üzemeltetését is. Mindezek mellett a katonai szervezet állandó készenléti szervízcsoporttal rendelkezik, ami egy váratlan repülőesemény bekövetkeztével szakszerű, azonnali támogatást biztosított a típushoz. Mindezt akár műveleti területen is.

A repülőtechnika hosszú idejű, folyamatos hadrafoghatóságának érdekében, az alakulat számos modernizálási és fejlesztési feladatot hajtott végre az An-26 repülőgépeken az évek során. A gép sokoldalú felhasználása érdekében például átalakult a belső tér a mobilizálható elemek alkalmazásával a többcélű feladatvégrehajtások érdekében.

Az infracsapdarendszer megtervezése, kivitelezése és beépítése – ami a hőrávezetéses rakéták eltérítésére szolgál -, teljes mértékben az alakulat nevéhez köthető fejlesztés. A repülőgép MEDEVAC, az egészségügyi kiürítési képességének kialakításához tartozik az ágyak beépíthetősége, az orvosi berendezések táplálása, a belső világítás fejlesztése.  Az alakulat kezdetektől részese a „Nyitott Égbolt” (Open Skies) nemzetközi szerződésben vállalt feladatok repülő-műszaki biztosításának. Szakemberei készítettek fel három An-26 repülőgépet a szerződésben vállalt feladatok ellátására, ami magában foglalta az alsó vészkijárat helyére beépíthető fotókeret kialakítását, melyre a kamera és a navigációs távcső rögzíthető, valamint kiegészítő fedélzeti telefonrendszer beépítését.

Az An-26 repülőgép gyakori és szívesen látott vendég, bár inkább már családtag volt az MH Légijármű Javítóüzem területén, mind az időszakos ellenőrzések, mind pedig a sérülések és meghibásodások javításai révén. Joggal mondhatjuk, hogy a gyár szakemberei után az alakulat szakállománya rendelkezett a legtöbb tapasztalattal a típust illetően.  Generációk tanulták rajta a szakmát és adták át egymásnak a megszerzett tudást.

Láthatatlan munka az övék, akik a háttérből biztosítják a légijárművek folyamatos alkalmasságát és hadrafoghatóságát, hogy azok bármely körülmények között teljesíteni tudják feladatukat. Ők is azon csapat tagjai, akik nélkül „Ancsa” 83 ezer repült órája nem gyűlt volna össze.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.
2023. 03. 17., 11:50
A börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján, a szentkirályszabadjai 87. Közepes Szállítóhelikopter Ezred ezredparancsnoki intézkedésében foglaltak szerint, 1976. szeptember 1-én, Mi-8-as helikopterekkel megkezdte működését a Magyar Néphadsereg légi kutató-mentő készültségi szolgálata, amely 1990. március közepétől már a Magyar Honvédség rendszerében végezte tevékenységét.
2023. 03. 16., 14:24
A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával.
2023. 03. 13., 13:47
Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán.

  Legfrissebbek most

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.