2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelentős fejlesztés vár a svéd Gripenekre

Jelentős fejlesztés vár a svéd Gripenekre
JETfly  |  2023. 01. 12., 12:57

A svéd Saab repülőgépgyár a napokban jelentette be, hogy megrendelést kapott a Svéd Légierő JAS 39C/D Gripen flottájának képességfejlesztésére.

A körülbelül 3,5 milliárd svéd korona értékű modernizáció a 2023-2029 közötti időszakra vonatkozik. A szerződés olyan opciókat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) számára, hogy 2023-ban további megrendeléseket adjon le képességfejlesztésre.

A Saab tájékoztatása szerint a Gripeneket egy új hajtóművel szerelik fel, ami jelentősen javítja a repülési teljesítményt. Hatékonyabb elektronikai hadviselési rendszert is applikálnak, emellett a modernizálás megteremti a feltételeket a megnövelt támadási képességhez új fegyverrendszerek alkalmazhatóságával.

A megrendelés magában foglalja továbbá a Saab legújabb radarjának a frissítését (PS-05/A Mk 5), amely a megnövelt teljesítmény mellett jelentősen javítja az észlelési és követési tartományt is. Tartalmaz továbbá egy továbbfejlesztett és „jövőbiztos” avionikai rendszert, amely többek között lehetővé teszi a szenzorok gyors szoftverfrissítését.

„A Svéd Légierő meglévő C/D flottájának képességeiben jelentős előrelépést eredményezhet ez a modernizáció. A szerződés nagy ugrást jelent többek között a radar teljesítménye és funkcionalitása tekintetében, mind a hardverre, mind a szoftverre vonatkozóan, és a jövőre nézve is biztosítja a Gripen C/D alkalmazhatóságát” – mondta Jonas Hjelm, a Saab repülési üzletágának vezetője.

A képességbővítés jobb együttműködést tesz lehetővé a Gripen C/D és a Gripen E között, például a támogató rendszerek és adatkapcsolatok frissítésével. Az interoperabilitás elengedhetetlen feltétel, mivel a platformokat éveken keresztül párhuzamosan fogják használni.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.