2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja

Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja
Darabos Erika  |  2021. 07. 28., 16:43
Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja

Megkezdődött a visszaszámlálás, hiszen 1 hónap maradt hátra a 2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató nyitányáig. Beharangozóként nézzük meg, mit is fogunk látni a két nap alatt!

A nagyszabású rendezvény publikus része július 2-án, a Kecskeméti Repülőbázison megtartott sajtótájékoztatóval vette kezdetét, mellyel egyidőben aktiválódott a https://repulonap2021.hu weboldal. Ennek tartalommal való feltöltése azóta folyamatos: olvashatóak rajta már többek között a parkolási információk, a rendezvény területére való belépés fő szabályai, gyakran ismételt kérdések, a jegyvásárlás részletei, továbbá a programlista is. Ez utóbbi éppen a napokban frissült, újabb résztvevők kerültek be a hétvége dinamikus programjába.

2021. július 2-án tartották meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a sajtótájékoztatót, mely lényegében az augusztus 28-29-én megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos nyitányát is jelentette.
bővebben ...

A kedvelt hazai és nemzetközi repülős témájú fórumokat végigolvasva látható volt a repülőnapokra járók elégedetlensége az eddig megszokottaknál "karcsúbb" lista miatt, azonban a bővülés után érkeznek végre a pozitívabb hozzászólások is. Ráadásul ez még csak a dinamikus lista, a statikus soron kiállított típusokat is hamarosan megismerhetjük. Fontos megjegyezni, hogy a 2020-ban berobbant járványügyi helyzet a repülőnapos világot is leállította: a tavalyi szezon szinte teljesen törlésre került és az idei sem indult reménykeltőbben, több nagy rendezvény sorsa ismét a törlés lett. Augusztus az a hónap, amelyben már nemzetközileg is több repülőnap tartja magát és vélhetően meg tudják majd rendezni, illetve ha marad a kedvezőbb járványhelyzet, akkor a szeptember is aktívabb lehet.

Nézzük most meg egy kicsit részletesebben a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató dinamikus listájának résztvevőit, mely több, Kecskeméten eddig még nem látott típust is felvonultat. A lista természetesen még változhat, de összességében elmondható, hogy a program úgy lett összeállítva, hogy lesz benne kisgépes és retro rész, többféle műrepülő kötelék, helikopterek, szállítógépek, kiképzőgépek, vadászgépek, illetve nagy hangsúllyal a Magyar Légierő hadrendben lévő típusainak bemutatói, köztük a Gripen demo-val, melyet a hétvége egyik napján Majerik Máté főhadnagy, a másik napon pedig Szentendrei Dávid százados repül majd. Nem hiányozhat Kecskemétről Besenyei Péter (Corvus Racer 540), Szakács Gábor (L-29 Delfin), illetve Imreh Lajos sem (Mi-2).

A 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen (Fotó: Temesvári Péter)

A teljesség igénye nélkül, szemezgetve a résztvevők listájából, a legtöbb rajongója egyértelműen a hangos és gyors vadászgépeknek van, a Magyar Légierő Gripenjei mellett ebből a típusból még érkezik a Cseh Légierő példánya is, ahol a napokban jelentették be az új demo pilóta kilétét Ondřej Španko százados személyében. Az Eurofighter Typhoon a másik olyan típus, melyből két nemzet dinamikus bemutatóját is láthatjuk: az Olasz Légierő mellett a Brit Királyi Légierő is ezzel a típussal demózik, ráadásul ez utóbbi kapott idén egy szép díszfestést, reméljük ezt a példányt hozzák el Kecskemétre. Várhatóan látható lesz a román MiG-21-es, mely napjainkban már igazi kuriózum: kevés helyre viszik már el, így aki még nem látta, vagy még szeretné látni, mindenképpen érdemes lesz kilátogatnia a rendzvényre. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megjelent a listában a SwAFHF (Swedish Air Force Historic Flight) Viggen és Draken Kecskeméten eddig nem látott bemutatója is, mely vélhetően nemcsak a svéd típusok kedvelőit csalogatja majd a reptérre.

A kötelékrepülés kedvelői láthatják a Kecskemétre már hazajáró Török Csillagok csapatát, a lengyel Orlik Team-et, a horvát Vihar Szárnyai-t, illetve igazi különlegességként pedig a Hawk-okkal bemutatózó Saudi Hawks köteléket is, utóbbiak a kecskeméti rendezvényt megelőző hétvégén Gdyna repülőnapján szerepelnek, így vélhetően az elsők között érkezhetnek majd a hírös város airshow-jára. A szállítógépek rajongói láthatnak olasz C-27J Spartan-t, a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred C-17-esét, illetve most először a brazil Embraer KC-390-esét, melyből két példányt rendszeresít a Magyar Légierő. A kiképző és könnyű harci repülőgép kategória sem marad üresen, hiszen látható lesz az olasz T-346A (M-346), a cseh páros L-159 demo, illetve a 2020-ban már Kecskeméten is bemutatkozó Aero Vodochody L-39NG, de Saab 105-ös (SK 60) nélkül sem maradunk, hiszen az Osztrák Légierő típusának búcsúja után már csak Svédországban áll rendszerben. Kiképzőgépek közül még megemlítendő a szlovén PC-9-es, illetve a Grob G120TP is, ez utóbbiból legutóbb a Svéd Légierő is rendelt.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón már hagyományosan aktív szerepet vállalnak a helikopterek: a Magyar Légierő részéről (a nyitóképben, illetve az MH Összhaderőnemi képességbemutatón való szereplés mellett) látható lesz a H145M többfeladatú, könnyű, illetve a Mi-24 harci helikopter egyéni bemutatója, előbbiből német példányokat is láthatunk, hasonlóan a budaörsi szerepléshez. Mi-24-esből a magyar mellett a Cseh Légierő demo-ját is élvezhetjük, remélhetőleg a közelmúltban díszfestett példány részvételével, továbbá érkezik tőlük egy Mi-171-es is.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24-es harci helikoptere (Fotó: Butsi István)

Ez természetesen csak egy kis ízelítő volt a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató beharangozásaként, melyben remélhetőleg mindenki megtalálja azt a részt vagy típust, mely Kecskemétre csábítja. Idén a harcjárművek szerelmeseinek is érdemes jegyet vásárolni (csak online lehet, helyszíni jegyértékesítés nem lesz), hiszen a szárazföldi programok között látható lesz többek között a Leopard2A4-es, a T-72-es, a BTR-80-as, illetve a PTSZ-M is, ezek bővebb leírását és időpontjait szintén megtaláljuk a hivatalos weboldal programlistáján.

Gyertek és találkozzunk 8 év után újra Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024. 06. 20., 11:04
Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.
2024. 07. 08., 14:27
Éppen húsz éve, hogy 2004. július 8-án délelőtt Szentkirályszabadján, a Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredének repülőterén végrehajtották az utolsó kiképzési repülést.

  Legfrissebbek most

2024. július 12-én, pénteken, dinamikus programját gyakorolta Gdynia-ban a Lengyel Légierő M-346 Demo Team bemutató pilótája. Helyi idő szerint 13 óra 8 perckor a repülőgép lezuhant, kioltva Robert „Killer" Jeł őrnagy életét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.