2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja

Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja
Darabos Erika  |  2021. 07. 28., 16:43
Újabb típusokkal bővült a Kecskeméti Repülőnap programja

Megkezdődött a visszaszámlálás, hiszen 1 hónap maradt hátra a 2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató nyitányáig. Beharangozóként nézzük meg, mit is fogunk látni a két nap alatt!

A nagyszabású rendezvény publikus része július 2-án, a Kecskeméti Repülőbázison megtartott sajtótájékoztatóval vette kezdetét, mellyel egyidőben aktiválódott a https://repulonap2021.hu weboldal. Ennek tartalommal való feltöltése azóta folyamatos: olvashatóak rajta már többek között a parkolási információk, a rendezvény területére való belépés fő szabályai, gyakran ismételt kérdések, a jegyvásárlás részletei, továbbá a programlista is. Ez utóbbi éppen a napokban frissült, újabb résztvevők kerültek be a hétvége dinamikus programjába.

2021. július 2-án tartották meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a sajtótájékoztatót, mely lényegében az augusztus 28-29-én megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos nyitányát is jelentette.
bővebben ...

A kedvelt hazai és nemzetközi repülős témájú fórumokat végigolvasva látható volt a repülőnapokra járók elégedetlensége az eddig megszokottaknál "karcsúbb" lista miatt, azonban a bővülés után érkeznek végre a pozitívabb hozzászólások is. Ráadásul ez még csak a dinamikus lista, a statikus soron kiállított típusokat is hamarosan megismerhetjük. Fontos megjegyezni, hogy a 2020-ban berobbant járványügyi helyzet a repülőnapos világot is leállította: a tavalyi szezon szinte teljesen törlésre került és az idei sem indult reménykeltőbben, több nagy rendezvény sorsa ismét a törlés lett. Augusztus az a hónap, amelyben már nemzetközileg is több repülőnap tartja magát és vélhetően meg tudják majd rendezni, illetve ha marad a kedvezőbb járványhelyzet, akkor a szeptember is aktívabb lehet.

Nézzük most meg egy kicsit részletesebben a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató dinamikus listájának résztvevőit, mely több, Kecskeméten eddig még nem látott típust is felvonultat. A lista természetesen még változhat, de összességében elmondható, hogy a program úgy lett összeállítva, hogy lesz benne kisgépes és retro rész, többféle műrepülő kötelék, helikopterek, szállítógépek, kiképzőgépek, vadászgépek, illetve nagy hangsúllyal a Magyar Légierő hadrendben lévő típusainak bemutatói, köztük a Gripen demo-val, melyet a hétvége egyik napján Majerik Máté főhadnagy, a másik napon pedig Szentendrei Dávid százados repül majd. Nem hiányozhat Kecskemétről Besenyei Péter (Corvus Racer 540), Szakács Gábor (L-29 Delfin), illetve Imreh Lajos sem (Mi-2).

A 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen (Fotó: Temesvári Péter)

A teljesség igénye nélkül, szemezgetve a résztvevők listájából, a legtöbb rajongója egyértelműen a hangos és gyors vadászgépeknek van, a Magyar Légierő Gripenjei mellett ebből a típusból még érkezik a Cseh Légierő példánya is, ahol a napokban jelentették be az új demo pilóta kilétét Ondřej Španko százados személyében. Az Eurofighter Typhoon a másik olyan típus, melyből két nemzet dinamikus bemutatóját is láthatjuk: az Olasz Légierő mellett a Brit Királyi Légierő is ezzel a típussal demózik, ráadásul ez utóbbi kapott idén egy szép díszfestést, reméljük ezt a példányt hozzák el Kecskemétre. Várhatóan látható lesz a román MiG-21-es, mely napjainkban már igazi kuriózum: kevés helyre viszik már el, így aki még nem látta, vagy még szeretné látni, mindenképpen érdemes lesz kilátogatnia a rendzvényre. Illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megjelent a listában a SwAFHF (Swedish Air Force Historic Flight) Viggen és Draken Kecskeméten eddig nem látott bemutatója is, mely vélhetően nemcsak a svéd típusok kedvelőit csalogatja majd a reptérre.

A kötelékrepülés kedvelői láthatják a Kecskemétre már hazajáró Török Csillagok csapatát, a lengyel Orlik Team-et, a horvát Vihar Szárnyai-t, illetve igazi különlegességként pedig a Hawk-okkal bemutatózó Saudi Hawks köteléket is, utóbbiak a kecskeméti rendezvényt megelőző hétvégén Gdyna repülőnapján szerepelnek, így vélhetően az elsők között érkezhetnek majd a hírös város airshow-jára. A szállítógépek rajongói láthatnak olasz C-27J Spartan-t, a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred C-17-esét, illetve most először a brazil Embraer KC-390-esét, melyből két példányt rendszeresít a Magyar Légierő. A kiképző és könnyű harci repülőgép kategória sem marad üresen, hiszen látható lesz az olasz T-346A (M-346), a cseh páros L-159 demo, illetve a 2020-ban már Kecskeméten is bemutatkozó Aero Vodochody L-39NG, de Saab 105-ös (SK 60) nélkül sem maradunk, hiszen az Osztrák Légierő típusának búcsúja után már csak Svédországban áll rendszerben. Kiképzőgépek közül még megemlítendő a szlovén PC-9-es, illetve a Grob G120TP is, ez utóbbiból legutóbb a Svéd Légierő is rendelt.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón már hagyományosan aktív szerepet vállalnak a helikopterek: a Magyar Légierő részéről (a nyitóképben, illetve az MH Összhaderőnemi képességbemutatón való szereplés mellett) látható lesz a H145M többfeladatú, könnyű, illetve a Mi-24 harci helikopter egyéni bemutatója, előbbiből német példányokat is láthatunk, hasonlóan a budaörsi szerepléshez. Mi-24-esből a magyar mellett a Cseh Légierő demo-ját is élvezhetjük, remélhetőleg a közelmúltban díszfestett példány részvételével, továbbá érkezik tőlük egy Mi-171-es is.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24-es harci helikoptere (Fotó: Butsi István)

Ez természetesen csak egy kis ízelítő volt a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató beharangozásaként, melyben remélhetőleg mindenki megtalálja azt a részt vagy típust, mely Kecskemétre csábítja. Idén a harcjárművek szerelmeseinek is érdemes jegyet vásárolni (csak online lehet, helyszíni jegyértékesítés nem lesz), hiszen a szárazföldi programok között látható lesz többek között a Leopard2A4-es, a T-72-es, a BTR-80-as, illetve a PTSZ-M is, ezek bővebb leírását és időpontjait szintén megtaláljuk a hivatalos weboldal programlistáján.

Gyertek és találkozzunk 8 év után újra Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.