2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Spotterek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

Spotterek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison
Darabos Erika  |  2021. 06. 29., 15:10
Spotterek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

2021 júniusa bővelkedett spotterek számára kínált eseményekben: a hónap elején a Kecskeméti Repülőbázis kínált lehetőséget egy teljes üzemnap megtekintésére, június 22-én és június 23-án pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nyitotta meg kapuját a repülőgépfotósok előtt.

A spotterek felé nyitás Kecskeméten már korábban elindult, Szolnokon viszont ez volt az első alkalom, amikor hasonló lehetőséget szerveztek, ráadásul rögtön kétnapos rendezvény keretein belül. Keddre hirdették meg a nappali részt, melyre a 9 és 12 óra közötti intervallumot jelölték ki, szerdán pedig 21 órától jöhetett a Mi-24-es harci helikopter harcászati bemutatójával fűszerezett program. A két napra szépszámú érdeklődő gyűlt össze, a spotter szó ezúttal egy gyűjtőfogalom volt, hiszen a látogatók között, a szakmaiságot is képviselve szerencsére láthattuk a repülős magazinokat 10-20-30 éve képviselő cikkírókat, bloggereket, tapasztalt fotósokat, illetve olyanokat is, akik újabb, de aktív spotterként nem kevés időt és energiát feláldozva várnak végig a bázisok kerítésénél egy-egy üzemnapot. A hasonló események célja természetesen a hadrendben álló típusok szélesebb körben való, civilek számára is elérhető bemutatása, hiszen egy-egy ilyen lehetőséget követően elárasztják a netet és a közösségi oldalakat a bázison készült felvételek. Nem volt ez másképp a szolnoki spotter nap esetében sem, galériánkban mindkét napról, több spottertől mutatunk fotókat Olvasóinknak.

Mindkét nap programja eligazítással kezdődött: a spotter-briefing az Intézményi Művelődési Központban zajlott dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnokának előadásában. A program résztvevői fotókkal illusztrált slide-okon kaptak tájékoztatást arról, hogy mely típusok, milyen feladatokat fognak végrehajtani a bázis mely részén. Már ekkor látszott, hogy az állomány sokat készült erre a rendezvényre, mindent megtettek azért, hogy ezen a két napon az összes üzemeltetett típusból megmutassan egyet-egyet földön és levegőben egyaránt. A részletes programismertetés után következett a megvalósítás a repülőtér területén, mely lényegében teljesen megegyezett az eligazításon elhangzottakkal.

A keddi napon nem volt könnyű dolga a fotósoknak, hiszen a nagy hőség, a szembenapos időszak mindig nehezítő tényező, mindezek ellenére, az egyéb oldalakon publikált felvételeken is látható, hogy mindenki a maximumot próbálta kihozni a lehetőségből. Az aktív eszközök közül a keleti és nyugati technika egyaránt képviseltette magát, típusdiverzitás szempontjából, a beszerzéseknek köszönhetően van mit fotózni a szolnoki bázison: a Mi-24P (332) harci, illetve a Mi-17-es (705) szállító helikopter mellett, látható volt a kiképzésben jelentős szerepet vállaló AS350B Écureuil (101), az új, háromféle konfigurációban megvásárolt H145M (17), továbbá a merevszárnyú kategória képviseletében a Zlin 242L (22) is.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)
5 gépes vegyeskötelék (Mi-24P, Mi-17, H145M, AS350B, Zlin 242L) a keddi nap egyik fő látványossága volt (Fotó: Butsi István)

A fent említett típusok mindegyike megtekinthető volt repülésre való előkészítés közben, a spotterek munkáját elősegítendő, a műszaki személyzet úgy végezte az egyes folyamatokat, hogy mindent meg tudjanak fotózni. A 704-es Mi-17-esből végrehajtott, ejtőernyős ugrásokat is tartalmazó dinamikus programban a földön már megtekintett repülőeszközök vettek részt: az iskolaköröző Zlin mellett a helikopterek is levegőbe emelkedtek szépen sorban, rövid, egyéni bemutatók után pedig egy látványos kötelékrepülés következett. A keddi napot a Mi-24-es zárta: a harci helikopter közvetlen légi támogatás (Close Air Support) feladatkörben is látható volt, melyben aktív szerepet vállaltak az előretolt repülésirányítók (JTAC) is.

Ez a programelem volt lényegében a kapcsolódási pont a szerdai napon 21 órától megrendezett eseményen, hiszen ott is a Mi-24-es (azon a napon Mi-24V) harcászati bemutatóját láthattuk JTAC rávezetési segédlettel. Az esti program különlegességeként a spotterek kipróbálhatták a bázis által biztosított éjjellátó eszközöket, melyek segítségével nyomon követhető volt a feladat végrehajtása a reptéri fények lekapcsolása után is. A szerdai napon nem a harci helikopter bemutatója volt az egyedüli látványosság, hiszen a esti kiképzési repülés keretein belül ezúttal Zlin (24) és egy SAR (kutató-mentő) konfigurációjú H145M is fotózható volt. Ez utóbbi esetében láthatóak voltak a kutató-mentő feladatkörben elengedhetetlen keresőfények, továbbá a csőrlőberendezés alkalmazása is: élőember (2 fő) csőrlőzést dokumentálhattak a spotterek 30 és 90 méteres magasságból.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)
A Mi-24V (720) esti fényei (Fotó: Godó György)

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison települő, aktív repülőeszközök bemutatása mellett fontos megjegyezni, hogy a vezetői állomány is képviseltette magát mindkét napon: Dr. Bali Tamás ezredes, parancsnokhelyettes a keddi napon segítette a spotterek munkáját a program szakszerű kommentálásával, Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka pedig kedden és szerdán is végig a látogatókkal együtt követte az eseményeket, beszélgetett a fotósokkal és, ami egy ilyen esemény megszervezésénél igencsak fontos, lehetőség volt arra, hogy leírják véleményüket a látottakról. Nem arra voltak főként kíváncsiak, hogy mi tetszett, inkább javaslatokat, ötleteket vártak arra vonatkózóan, hogy a következő spotter nap lebonyolítása hogyan történjen meg. Mindezek figyelembe vételével reméljük, mielőbb találkozunk újra a szolnoki bázison is!

Képgaléria megtekintése (52 db kép)
A merevszárnyú kategória egyik képviselője Szolnokon a Zlin 242L, mely a spotternapokról sem hiányozhatott (Fotó: Szúh József)

A két szolnoki spotter nap után június 26-án is folytatódott a helikopteres hét, hiszen utunk Berekfürdőre A szovjet repülőtér titkai elnevezésű múzeum 10. jubileumi rendezvényére vezetett, ahol közvetlen a múzeum melleti területre szállt le az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24P harci helikoptere (332). Az eseményről egy újabb képgalériás cikkben számolunk be Olvasóinknak!

Szinte napra pontosan 10 éve számoltunk be lapunkon arról, hogy megnyílt ´´A szovjet repülőtér titkai´´ elnevezésű múzeum Berekfürdőn, most pedig már arról számolhatunk be, hogy a népszerű kiállítás egy nagyszabású, jubileumi rendezvénnyel ünnepelhette meg az elmúlt egy évtizedet, nem is akárhogyan.
bővebben ...

A szolnoki spotter napokra szóló meghívóért ezúton is köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, a keddi és szerdai nap megszervezéséért az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak, a fotókért pedig Butsi Istvánnak, Godó Györgynek és Szúh Józsefnek!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most