2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén

Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén
Darabos Erika  |  2021. 06. 30., 16:25
Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén

Szinte napra pontosan 10 éve számoltunk be lapunkon arról, hogy megnyílt ´´A szovjet repülőtér titkai´´ elnevezésű múzeum Berekfürdőn, most pedig már arról számolhatunk be, hogy a népszerű kiállítás egy nagyszabású, jubileumi rendezvénnyel ünnepelhette meg az elmúlt egy évtizedet, nem is akárhogyan.

A 2021. június 26-ára meghirdetett nyílt nap szervezői ezúttal is úgy állították össze a programot, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. Aki már volt ott tárlatvezetésen, tudhatja, hogy a kiállítás anyaga nagyon részletes: az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok légierejének tevékenységét, életét, mindennapjait próbálja bemutatni máshol nem publikált fotókkal illusztrált, részletes leírásokkal, QR-kódokkal ellátott, nagyméretű tablókkal. Az épületben külön szobákat is találhatunk, melyek tematikus elrendezésűek (pl. egyenruhák, fegyverzet, egyéb repülőalkatrészek, stb). A téma iránt érdeklődők számára igazi csemege ez a kis épület, melyben a kiállítási tárgyak, dokumentumok nagy része Közép-Európa egykori legnagyobb szovjet repülőteréről, a Berekfürdő melletti Kunmadarasról származik, de nem maradtak érdekességek nélkül azok sem, akik a kalocsai, a debreceni, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterek szovjet vonatkozásáról szerettek volna többet megtudni.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A múzeum legújabb lakója, a felújítás alatt álló, 9603-as oldalszámú MiG-21MF (Fotó: Varga György)

A 10. jubileumi ünnepség központi helyszíne természetesen ezúttal is a múzeum épülete volt, melynek udvarán látható a restaurált Mi-24D harci helikopter, a szintén restaurált, négy magánszemély által kiállított, 41-es oldalszámú, teflonszürke MiG-21bisz, illetve a közelmúltban megérkezett, 9603-as oldalszámú MiG-21MF, melynek helyreállítási munkálatai már szintén folyamatban vannak. A statikus kiállítást a múzeum történetében először egy aktív, hadrendben álló repülőeszköz látogatása is színesítette: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyik Mi-24P (332) harci helikoptere (személyzete: Freytag Péter őrnagy, Buczkó Dávid főhadnagy, Borsányi József százados, Valter János főtörzsőrmester, Hevesi Szilárd őrmester, Köles Barbara hadnagy, Szekrényes Máté főhadnagy) tette tiszteletét, a forgószárnyas a múzeum melett biztosított területre érkezett, lényegében a földetéréssel el is indítva a nyílt nap programját. A hajózó és műszaki személyzet a nap során számtalan érdeklődő kérdést kapott a típussal, munkájukkal kapcsolatban, már a helikopter érkezésére több százan gyűltek össze a Berek téren.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison települő Mi-24P (332) harci helikopter érkezése Berekfürdőre (Fotó: Varga György)

A hivatalos megnyitó 9:45-kor vette kezdetét, a helyi önkormányzat képviselete mellett beszédet mondott Vándor Károly repüléstörténész, a tárlat egyik fő alapító tagja is, aki a múzeum másik két törzstagjával, Domján Zoltánnal és Varga Györggyel, valamint az ország több pontjáról érkező repülős barátaikkal együtt egész nap kalauzolták a látogatókat, emellett a Mi-24P hajózó és műszaki állomány tagjai számára is bemutatták részletesen az egész kiállítást. A helyszínre érkezők között számtalan aktív és nyugállományú katonát, spottert, repülős érdeklődésű ismerőst fedezhettünk fel, de voltak olyanok is, akik családi programként választották a múzeum szombati rendezvényét. A helyszínen lehetőség volt megtekinteni Vincze Ferenc repülőgépes festményeit, továbbá megvásárolhatóak voltak Vándor Károly Légierő társbérletben I. és II. kötetei is (ha valaki erről lemaradt volna a helyszínen, a JETfly Webshopban is meg tudja rendelni).

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A Berekfürdőre látogató Mi-24P (332) annak hajózó és műszaki személyzetével (Fotó: Oláh Ferenc)

A szervezők azokra is gondoltak, akik érdeklődési körében nem a repülés áll az első helyen: az MH 2.Vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljának katonái, Pálinkás Tibor alezredes irányításával egy mobil akadálypályát mutattak be, a gyerekek legnagyobb örömére. Hasonló, nagyobb tömeget vonzó eseményeken a toborzás, a katonai pálya iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatása is fontos, erről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szolnoki, 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai gondoskodtak, asztalukon hatástalanított fegyvereket is ki lehetett próbálni. Az autók szerelmesei számára is volt bőven látnivaló: a Szovjet Járműves Baráti Társaság Nosztalgia Szakosztályának tagjai több veterán járművel vonultak fel a rendezvényre (pl. Ladák, Zsigulik, Mozskvics, UAZ-469, ZIL-131). A múzeum a település központi helyén áll, pár perces sétával eljuthatunk játszótérig, boltig, csárdáig, illetve a nemzetközileg is ismert Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőig, tehát minden adott ahhoz, hogy egy család hasonló rendezvények után akár több napot is eltöltsön Berekfürdőn.

A nyílt nap egyik fő programpontja a már említett kunmadarasi repülőtér látogatása volt, melyre nem sokkal 14 óra után rendeződtek konvojba az erre regisztrált érdeklődők. A három évtizede távozó szovjetek kivonulása óta a reptér létesítményeinek állapota leromlott, a természet már sok helyen visszavette a területet, de látnivaló így is bőven akad még a közel 800 hektárnyi területen. A Kunmadarasi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal engedélyével és támogatásával a látogatók megismerhették a bázis történetét, az egyes kiemelt pontokat (időszakos hangárok, felszállópálya, töltőzónák, hajtóművező helyek, harcálláspont, földdel fedett, megerősített repülőgép fedezékek). Az időszakos hangárban Vándor Károly előadását hallgathattuk meg, Domján Zoltán a kifutópálya részleteiről mesélt sok érdekességet, Varga György pedig az egyik AU-16-os fedezékben mutatta be annak történetét, felépítését és a benne tárolt repülőgépek kiszolgálásának menetét. Aki jelen volt ´´A szovjet repülőtér titkai´´ című kiállítás 10. jubileuma alkalmából szervezett ünnepségen, biztos lehet abban, hogy a múzeum csapata folytatja a munkát és jövőre is megszervezik a már hagyományosnak tekinthető nyílt napot.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Kunmadaras repülőterén számtalan szovjet fedezék látható még (Fotó: Oláh Ferenc)

A szervezők ezúton is köszönik a Honvédelmi Minisztériumnak, a résztvevő alakulatok parancsnokainak, a kitelepülő állománynak a támogatást, a részvételt! Jelenlétüknek köszönhetően rengetegen ismerkedhettek a katonaélet, a katonai repülés élményeivel, mely tovább erősítette a Magyar Honvédség és a civil társadalom kapcsolatát.

A szovjet repülőtér titkai Facebook oldalán további fotókat találhatnak a június 26-i rendezvényről, folyamatosan frissülő oldal révén pedig sok érdekesség látható rajta szovjet témakörben. A JETfly magazin és a helyi sajtó mellett jelen volt a HM Sajtó is, beszámolójukat a linkre kattintva érhetik el Olvasóink!

A múzeum nyílt napját megelőző héten spotter napokat is rendezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, melyről szintén elkészült már összefoglaló anyagunk!

2021 júniusa bővelkedett spotterek számára kínált eseményekben: a hónap elején a Kecskeméti Repülőbázis kínált lehetőséget egy teljes üzemnap megtekintésére, június 22-én és június 23-án pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nyitotta meg kapuját a repülőgépfotósok előtt.
bővebben ...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.