2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén

Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén
Darabos Erika  |  2021. 06. 30., 16:25
Mi-24P harci helikopter ´´A szovjet repülőtér titkai´´ múzeum 10. jubileumi ünnepségén

Szinte napra pontosan 10 éve számoltunk be lapunkon arról, hogy megnyílt ´´A szovjet repülőtér titkai´´ elnevezésű múzeum Berekfürdőn, most pedig már arról számolhatunk be, hogy a népszerű kiállítás egy nagyszabású, jubileumi rendezvénnyel ünnepelhette meg az elmúlt egy évtizedet, nem is akárhogyan.

A 2021. június 26-ára meghirdetett nyílt nap szervezői ezúttal is úgy állították össze a programot, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. Aki már volt ott tárlatvezetésen, tudhatja, hogy a kiállítás anyaga nagyon részletes: az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok légierejének tevékenységét, életét, mindennapjait próbálja bemutatni máshol nem publikált fotókkal illusztrált, részletes leírásokkal, QR-kódokkal ellátott, nagyméretű tablókkal. Az épületben külön szobákat is találhatunk, melyek tematikus elrendezésűek (pl. egyenruhák, fegyverzet, egyéb repülőalkatrészek, stb). A téma iránt érdeklődők számára igazi csemege ez a kis épület, melyben a kiállítási tárgyak, dokumentumok nagy része Közép-Európa egykori legnagyobb szovjet repülőteréről, a Berekfürdő melletti Kunmadarasról származik, de nem maradtak érdekességek nélkül azok sem, akik a kalocsai, a debreceni, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterek szovjet vonatkozásáról szerettek volna többet megtudni.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A múzeum legújabb lakója, a felújítás alatt álló, 9603-as oldalszámú MiG-21MF (Fotó: Varga György)

A 10. jubileumi ünnepség központi helyszíne természetesen ezúttal is a múzeum épülete volt, melynek udvarán látható a restaurált Mi-24D harci helikopter, a szintén restaurált, négy magánszemély által kiállított, 41-es oldalszámú, teflonszürke MiG-21bisz, illetve a közelmúltban megérkezett, 9603-as oldalszámú MiG-21MF, melynek helyreállítási munkálatai már szintén folyamatban vannak. A statikus kiállítást a múzeum történetében először egy aktív, hadrendben álló repülőeszköz látogatása is színesítette: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyik Mi-24P (332) harci helikoptere (személyzete: Freytag Péter őrnagy, Buczkó Dávid főhadnagy, Borsányi József százados, Valter János főtörzsőrmester, Hevesi Szilárd őrmester, Köles Barbara hadnagy, Szekrényes Máté főhadnagy) tette tiszteletét, a forgószárnyas a múzeum melett biztosított területre érkezett, lényegében a földetéréssel el is indítva a nyílt nap programját. A hajózó és műszaki személyzet a nap során számtalan érdeklődő kérdést kapott a típussal, munkájukkal kapcsolatban, már a helikopter érkezésére több százan gyűltek össze a Berek téren.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison települő Mi-24P (332) harci helikopter érkezése Berekfürdőre (Fotó: Varga György)

A hivatalos megnyitó 9:45-kor vette kezdetét, a helyi önkormányzat képviselete mellett beszédet mondott Vándor Károly repüléstörténész, a tárlat egyik fő alapító tagja is, aki a múzeum másik két törzstagjával, Domján Zoltánnal és Varga Györggyel, valamint az ország több pontjáról érkező repülős barátaikkal együtt egész nap kalauzolták a látogatókat, emellett a Mi-24P hajózó és műszaki állomány tagjai számára is bemutatták részletesen az egész kiállítást. A helyszínre érkezők között számtalan aktív és nyugállományú katonát, spottert, repülős érdeklődésű ismerőst fedezhettünk fel, de voltak olyanok is, akik családi programként választották a múzeum szombati rendezvényét. A helyszínen lehetőség volt megtekinteni Vincze Ferenc repülőgépes festményeit, továbbá megvásárolhatóak voltak Vándor Károly Légierő társbérletben I. és II. kötetei is (ha valaki erről lemaradt volna a helyszínen, a JETfly Webshopban is meg tudja rendelni).

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A Berekfürdőre látogató Mi-24P (332) annak hajózó és műszaki személyzetével (Fotó: Oláh Ferenc)

A szervezők azokra is gondoltak, akik érdeklődési körében nem a repülés áll az első helyen: az MH 2.Vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljának katonái, Pálinkás Tibor alezredes irányításával egy mobil akadálypályát mutattak be, a gyerekek legnagyobb örömére. Hasonló, nagyobb tömeget vonzó eseményeken a toborzás, a katonai pálya iránt érdeklődők megfelelő tájékoztatása is fontos, erről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szolnoki, 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai gondoskodtak, asztalukon hatástalanított fegyvereket is ki lehetett próbálni. Az autók szerelmesei számára is volt bőven látnivaló: a Szovjet Járműves Baráti Társaság Nosztalgia Szakosztályának tagjai több veterán járművel vonultak fel a rendezvényre (pl. Ladák, Zsigulik, Mozskvics, UAZ-469, ZIL-131). A múzeum a település központi helyén áll, pár perces sétával eljuthatunk játszótérig, boltig, csárdáig, illetve a nemzetközileg is ismert Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőig, tehát minden adott ahhoz, hogy egy család hasonló rendezvények után akár több napot is eltöltsön Berekfürdőn.

A nyílt nap egyik fő programpontja a már említett kunmadarasi repülőtér látogatása volt, melyre nem sokkal 14 óra után rendeződtek konvojba az erre regisztrált érdeklődők. A három évtizede távozó szovjetek kivonulása óta a reptér létesítményeinek állapota leromlott, a természet már sok helyen visszavette a területet, de látnivaló így is bőven akad még a közel 800 hektárnyi területen. A Kunmadarasi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal engedélyével és támogatásával a látogatók megismerhették a bázis történetét, az egyes kiemelt pontokat (időszakos hangárok, felszállópálya, töltőzónák, hajtóművező helyek, harcálláspont, földdel fedett, megerősített repülőgép fedezékek). Az időszakos hangárban Vándor Károly előadását hallgathattuk meg, Domján Zoltán a kifutópálya részleteiről mesélt sok érdekességet, Varga György pedig az egyik AU-16-os fedezékben mutatta be annak történetét, felépítését és a benne tárolt repülőgépek kiszolgálásának menetét. Aki jelen volt ´´A szovjet repülőtér titkai´´ című kiállítás 10. jubileuma alkalmából szervezett ünnepségen, biztos lehet abban, hogy a múzeum csapata folytatja a munkát és jövőre is megszervezik a már hagyományosnak tekinthető nyílt napot.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Kunmadaras repülőterén számtalan szovjet fedezék látható még (Fotó: Oláh Ferenc)

A szervezők ezúton is köszönik a Honvédelmi Minisztériumnak, a résztvevő alakulatok parancsnokainak, a kitelepülő állománynak a támogatást, a részvételt! Jelenlétüknek köszönhetően rengetegen ismerkedhettek a katonaélet, a katonai repülés élményeivel, mely tovább erősítette a Magyar Honvédség és a civil társadalom kapcsolatát.

A szovjet repülőtér titkai Facebook oldalán további fotókat találhatnak a június 26-i rendezvényről, folyamatosan frissülő oldal révén pedig sok érdekesség látható rajta szovjet témakörben. A JETfly magazin és a helyi sajtó mellett jelen volt a HM Sajtó is, beszámolójukat a linkre kattintva érhetik el Olvasóink!

A múzeum nyílt napját megelőző héten spotter napokat is rendezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, melyről szintén elkészült már összefoglaló anyagunk!

2021 júniusa bővelkedett spotterek számára kínált eseményekben: a hónap elején a Kecskeméti Repülőbázis kínált lehetőséget egy teljes üzemnap megtekintésére, június 22-én és június 23-án pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nyitotta meg kapuját a repülőgépfotósok előtt.
bővebben ...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”