2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten
Darabos Erika  |  2021. 07. 02., 23:45
Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

2021. július 2-án tartották meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a sajtótájékoztatót, mely lényegében az augusztus 28-29-én megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos nyitányát is jelentette.

Szerkesztőségünk az utóbbi időszakban napi szinten kapta a kérdéseket a már 2020-ban bejelentett esemény kapcsán, melynek újbóli megrendezésére 2013 óta vár a magyar és a nemzetközi repülős közösség. A mai naptól a kérdésekre már válaszokat is tudtunk adni érdeklődő Olvasóinknak, hiszen a Kecskeméti Repülőbázison megrendezett sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy a rendezvényt reményeik szerint - az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően - meg tudják tartani.

A sajtótájékoztató 12 órától vette kezdetét, mely előtt lehetőség nyílt dinamikus programelemek dokumentálására is: a központi zónában a 43-as oldalszámú JAS 39D, illetve a 34-es oldalszámú JAS 39C repülés előtti felkészítését, kigurulását, illetve felszállását fotózhattuk, illetve ugyanezen momentumokat a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen esetében is. Ez utóbbira azonban most a legtöbb figyelem hárult, hiszen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, ezzel a példánnyal mutatta be látványos, dinamikus programját.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, bemutatóját követően üdvözölte a sajtó képviselőit (Fotó: Darabos Erika)

A sajtó képviselőinek útja ezt követően a Gripen hangárok felé vezetett, melyek egyike adott helyet - már megszokott módon - a hivatalos eseménynek. A sajtótájékoztatón jelen volt többek között dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője és Ugrik Csaba dandártábornok a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka. Dr. Benkő Tibor beszédében elmondta, hogy az elnyúló járványhelyzet nagyon megnehezítette a szervezés folyamatát, de az átoltottságnak köszönhetően megkaptuk az esélyt arra, hogy 2013 után ismét megrendezhető legyen a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. A honvédelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy a legutóbbi rendezvény óta jelentős átalakuláson ment át a Magyar Honvédség: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően számos új haditechnikai eszköz beszerzése történt meg, melyeket most be is tudnak mutatni a közönségnek, hozzátéve, hogy a hasonló programok a toborzás szempontjából is kiemelt fontosságúak. A tárcavezető elmondta azt is, hogy nemzetközi résztvevőkkel tarkított eseményről van szó, ami azért magában hordozza a publikált lista változásának lehetőségét, bíznak abban, hogy a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (Fotó: Darabos Erika)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, akit egy hónapja neveztek ki a Magyar Honvédség Parancsnokának, beszédében kitért arra, hogy a pandémiás helyzetben sok plusz feladat hárult a magyar katonákra a válsághelyzet kezelését tekintve, mindezek mellett természetesen alapfeladataikat is ellátták. Hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kiváló terep arra, hogy megmutassák a civilek számára, milyen fejlődésen ment át a honvédség az elmúlt évek alatt: külön kiemelte a fiatalabb generációt, akiket számtalan érdekességgel (pl. VR bemutató, lézeres céllövészet komoly főnyereménnyel) várnak augusztus utolsó hétvégéjén, élni kell a modern kor vívmányaival és meg kell ragadni ezeket a lehetőségeket, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a honvédség és annak eszközei iránt. A parancsnok beszédében nem feledkezett meg a Magyar Honvédség fegyvernemi napjai közül a július 2-án ünneplő repülőműszakiakról sem: az ő áldozatos munkájuk nélkül ez a nagyszabású rendezvény sem jöhetne létre.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató konkrét programjának részleteiről már Kilián Nándor vezérőrnagy tájékoztatta a jelenlévőket: elmondta, hogy a hivatalos megnyitó 10 órakor várható (kapunyitás már 8-kor), mely után nem maradhat el a díszelgő kötelék sem. A program meghívottjai már láthatóak a sajtótájékoztató napján aktivált https://repulonap2021.hu weboldalon: Kilián Nándor vezérőrnagy elmondta, hogy a lista még nem teljes, így, hogy hivatalosan is bejelentették a rendezvényt, további külföldi visszaigazolások is várhatóak, példaként Hollandiát és Belgiumot említette. Nem maradunk műrepülő csapatok bemutatója nélkül (pl. Turkish Stars, Wings of Storm, Saudi Hawks), illetve külföldi demo-k nélkül sem: tervezetten látható lesz - igazi kuriózumként - a román MiG-21-es, a brazil Super Tucano, illetve a KC-390-es katonai szállító repülőgép, melyből két példányt rendszeresít a Magyar Légierő. Érdemes ellátogatnia a rendezvényre a Gripen (hazai+cseh) a Typhoon (brit+olasz) és a helikopterek (cseh Mi-24) rajongóinak, továbbá újdonságként a földön is lesz dinamikus, harcjárműves (pl. Leopard, Gidrán) bemutató.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a fórumokon lehet olvasni sok olyan véleményt, amiben különböző, korábban Kecskeméten járt típusokat hiányolnak: a mostani helyzetben a legtöbb ország lemondta a repülőnapját, számos légierő demo csapata nem, vagy csak alig tervezett be 2021-re külföldi szereplést, ha ilyen szemmel nézzük a listát, akkor a kecskeméti rendezvény így is kínál látnivalót és eddig még nem látott típusokat. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a repülőnapnak lesz "speaker-e", méghozzá Szujó Zoltán személyében: videóüzenetben tudatta, hogy nagyon várja már a rendezvényt, személyesen most nem tudott jelen lenni. Elkészült továbbá a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos beharangozó filmje, melyet le is vetítettek a sajtótájékoztatón:

A rendezvény helyszínére történő belépés aktuális szabályaival, a jegyvásárlással, a parkolással, stb. kapcsolatos fontos információkat már elérhetik Olvasóink a jelzett https://repulonap2021.hu folyamatosan frissülő weboldalon. A spotterek és a sajtó képviselői szintén ezen a felületen találják meg a regisztrációhoz szükséges tudnivalókat.

A meghívóért ezúton is köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, illetve a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotók és információk naponta frissülő Facebook oldalunkon!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.