2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten
Darabos Erika  |  2021. 07. 02., 23:45
Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

2021. július 2-án tartották meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a sajtótájékoztatót, mely lényegében az augusztus 28-29-én megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos nyitányát is jelentette.

Szerkesztőségünk az utóbbi időszakban napi szinten kapta a kérdéseket a már 2020-ban bejelentett esemény kapcsán, melynek újbóli megrendezésére 2013 óta vár a magyar és a nemzetközi repülős közösség. A mai naptól a kérdésekre már válaszokat is tudtunk adni érdeklődő Olvasóinknak, hiszen a Kecskeméti Repülőbázison megrendezett sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy a rendezvényt reményeik szerint - az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően - meg tudják tartani.

A sajtótájékoztató 12 órától vette kezdetét, mely előtt lehetőség nyílt dinamikus programelemek dokumentálására is: a központi zónában a 43-as oldalszámú JAS 39D, illetve a 34-es oldalszámú JAS 39C repülés előtti felkészítését, kigurulását, illetve felszállását fotózhattuk, illetve ugyanezen momentumokat a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen esetében is. Ez utóbbira azonban most a legtöbb figyelem hárult, hiszen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, ezzel a példánnyal mutatta be látványos, dinamikus programját.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, bemutatóját követően üdvözölte a sajtó képviselőit (Fotó: Darabos Erika)

A sajtó képviselőinek útja ezt követően a Gripen hangárok felé vezetett, melyek egyike adott helyet - már megszokott módon - a hivatalos eseménynek. A sajtótájékoztatón jelen volt többek között dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője és Ugrik Csaba dandártábornok a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka. Dr. Benkő Tibor beszédében elmondta, hogy az elnyúló járványhelyzet nagyon megnehezítette a szervezés folyamatát, de az átoltottságnak köszönhetően megkaptuk az esélyt arra, hogy 2013 után ismét megrendezhető legyen a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. A honvédelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy a legutóbbi rendezvény óta jelentős átalakuláson ment át a Magyar Honvédség: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően számos új haditechnikai eszköz beszerzése történt meg, melyeket most be is tudnak mutatni a közönségnek, hozzátéve, hogy a hasonló programok a toborzás szempontjából is kiemelt fontosságúak. A tárcavezető elmondta azt is, hogy nemzetközi résztvevőkkel tarkított eseményről van szó, ami azért magában hordozza a publikált lista változásának lehetőségét, bíznak abban, hogy a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (Fotó: Darabos Erika)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, akit egy hónapja neveztek ki a Magyar Honvédség Parancsnokának, beszédében kitért arra, hogy a pandémiás helyzetben sok plusz feladat hárult a magyar katonákra a válsághelyzet kezelését tekintve, mindezek mellett természetesen alapfeladataikat is ellátták. Hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kiváló terep arra, hogy megmutassák a civilek számára, milyen fejlődésen ment át a honvédség az elmúlt évek alatt: külön kiemelte a fiatalabb generációt, akiket számtalan érdekességgel (pl. VR bemutató, lézeres céllövészet komoly főnyereménnyel) várnak augusztus utolsó hétvégéjén, élni kell a modern kor vívmányaival és meg kell ragadni ezeket a lehetőségeket, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a honvédség és annak eszközei iránt. A parancsnok beszédében nem feledkezett meg a Magyar Honvédség fegyvernemi napjai közül a július 2-án ünneplő repülőműszakiakról sem: az ő áldozatos munkájuk nélkül ez a nagyszabású rendezvény sem jöhetne létre.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató konkrét programjának részleteiről már Kilián Nándor vezérőrnagy tájékoztatta a jelenlévőket: elmondta, hogy a hivatalos megnyitó 10 órakor várható (kapunyitás már 8-kor), mely után nem maradhat el a díszelgő kötelék sem. A program meghívottjai már láthatóak a sajtótájékoztató napján aktivált https://repulonap2021.hu weboldalon: Kilián Nándor vezérőrnagy elmondta, hogy a lista még nem teljes, így, hogy hivatalosan is bejelentették a rendezvényt, további külföldi visszaigazolások is várhatóak, példaként Hollandiát és Belgiumot említette. Nem maradunk műrepülő csapatok bemutatója nélkül (pl. Turkish Stars, Wings of Storm, Saudi Hawks), illetve külföldi demo-k nélkül sem: tervezetten látható lesz - igazi kuriózumként - a román MiG-21-es, a brazil Super Tucano, illetve a KC-390-es katonai szállító repülőgép, melyből két példányt rendszeresít a Magyar Légierő. Érdemes ellátogatnia a rendezvényre a Gripen (hazai+cseh) a Typhoon (brit+olasz) és a helikopterek (cseh Mi-24) rajongóinak, továbbá újdonságként a földön is lesz dinamikus, harcjárműves (pl. Leopard, Gidrán) bemutató.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a fórumokon lehet olvasni sok olyan véleményt, amiben különböző, korábban Kecskeméten járt típusokat hiányolnak: a mostani helyzetben a legtöbb ország lemondta a repülőnapját, számos légierő demo csapata nem, vagy csak alig tervezett be 2021-re külföldi szereplést, ha ilyen szemmel nézzük a listát, akkor a kecskeméti rendezvény így is kínál látnivalót és eddig még nem látott típusokat. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a repülőnapnak lesz "speaker-e", méghozzá Szujó Zoltán személyében: videóüzenetben tudatta, hogy nagyon várja már a rendezvényt, személyesen most nem tudott jelen lenni. Elkészült továbbá a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos beharangozó filmje, melyet le is vetítettek a sajtótájékoztatón:

A rendezvény helyszínére történő belépés aktuális szabályaival, a jegyvásárlással, a parkolással, stb. kapcsolatos fontos információkat már elérhetik Olvasóink a jelzett https://repulonap2021.hu folyamatosan frissülő weboldalon. A spotterek és a sajtó képviselői szintén ezen a felületen találják meg a regisztrációhoz szükséges tudnivalókat.

A meghívóért ezúton is köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, illetve a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotók és információk naponta frissülő Facebook oldalunkon!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.