2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten
Darabos Erika  |  2021. 07. 02., 23:45
Sajtótájékoztató - 8 év után ismét repülőnap lesz Kecskeméten

2021. július 2-án tartották meg a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a sajtótájékoztatót, mely lényegében az augusztus 28-29-én megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos nyitányát is jelentette.

Szerkesztőségünk az utóbbi időszakban napi szinten kapta a kérdéseket a már 2020-ban bejelentett esemény kapcsán, melynek újbóli megrendezésére 2013 óta vár a magyar és a nemzetközi repülős közösség. A mai naptól a kérdésekre már válaszokat is tudtunk adni érdeklődő Olvasóinknak, hiszen a Kecskeméti Repülőbázison megrendezett sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy a rendezvényt reményeik szerint - az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően - meg tudják tartani.

A sajtótájékoztató 12 órától vette kezdetét, mely előtt lehetőség nyílt dinamikus programelemek dokumentálására is: a központi zónában a 43-as oldalszámú JAS 39D, illetve a 34-es oldalszámú JAS 39C repülés előtti felkészítését, kigurulását, illetve felszállását fotózhattuk, illetve ugyanezen momentumokat a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen esetében is. Ez utóbbira azonban most a legtöbb figyelem hárult, hiszen Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, ezzel a példánnyal mutatta be látványos, dinamikus programját.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta, bemutatóját követően üdvözölte a sajtó képviselőit (Fotó: Darabos Erika)

A sajtó képviselőinek útja ezt követően a Gripen hangárok felé vezetett, melyek egyike adott helyet - már megszokott módon - a hivatalos eseménynek. A sajtótájékoztatón jelen volt többek között dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője és Ugrik Csaba dandártábornok a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka. Dr. Benkő Tibor beszédében elmondta, hogy az elnyúló járványhelyzet nagyon megnehezítette a szervezés folyamatát, de az átoltottságnak köszönhetően megkaptuk az esélyt arra, hogy 2013 után ismét megrendezhető legyen a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. A honvédelmi miniszter kihangsúlyozta, hogy a legutóbbi rendezvény óta jelentős átalakuláson ment át a Magyar Honvédség: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően számos új haditechnikai eszköz beszerzése történt meg, melyeket most be is tudnak mutatni a közönségnek, hozzátéve, hogy a hasonló programok a toborzás szempontjából is kiemelt fontosságúak. A tárcavezető elmondta azt is, hogy nemzetközi résztvevőkkel tarkított eseményről van szó, ami azért magában hordozza a publikált lista változásának lehetőségét, bíznak abban, hogy a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (Fotó: Darabos Erika)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, akit egy hónapja neveztek ki a Magyar Honvédség Parancsnokának, beszédében kitért arra, hogy a pandémiás helyzetben sok plusz feladat hárult a magyar katonákra a válsághelyzet kezelését tekintve, mindezek mellett természetesen alapfeladataikat is ellátták. Hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kiváló terep arra, hogy megmutassák a civilek számára, milyen fejlődésen ment át a honvédség az elmúlt évek alatt: külön kiemelte a fiatalabb generációt, akiket számtalan érdekességgel (pl. VR bemutató, lézeres céllövészet komoly főnyereménnyel) várnak augusztus utolsó hétvégéjén, élni kell a modern kor vívmányaival és meg kell ragadni ezeket a lehetőségeket, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a honvédség és annak eszközei iránt. A parancsnok beszédében nem feledkezett meg a Magyar Honvédség fegyvernemi napjai közül a július 2-án ünneplő repülőműszakiakról sem: az ő áldozatos munkájuk nélkül ez a nagyszabású rendezvény sem jöhetne létre.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató konkrét programjának részleteiről már Kilián Nándor vezérőrnagy tájékoztatta a jelenlévőket: elmondta, hogy a hivatalos megnyitó 10 órakor várható (kapunyitás már 8-kor), mely után nem maradhat el a díszelgő kötelék sem. A program meghívottjai már láthatóak a sajtótájékoztató napján aktivált https://repulonap2021.hu weboldalon: Kilián Nándor vezérőrnagy elmondta, hogy a lista még nem teljes, így, hogy hivatalosan is bejelentették a rendezvényt, további külföldi visszaigazolások is várhatóak, példaként Hollandiát és Belgiumot említette. Nem maradunk műrepülő csapatok bemutatója nélkül (pl. Turkish Stars, Wings of Storm, Saudi Hawks), illetve külföldi demo-k nélkül sem: tervezetten látható lesz - igazi kuriózumként - a román MiG-21-es, a brazil Super Tucano, illetve a KC-390-es katonai szállító repülőgép, melyből két példányt rendszeresít a Magyar Légierő. Érdemes ellátogatnia a rendezvényre a Gripen (hazai+cseh) a Typhoon (brit+olasz) és a helikopterek (cseh Mi-24) rajongóinak, továbbá újdonságként a földön is lesz dinamikus, harcjárműves (pl. Leopard, Gidrán) bemutató.

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a fórumokon lehet olvasni sok olyan véleményt, amiben különböző, korábban Kecskeméten járt típusokat hiányolnak: a mostani helyzetben a legtöbb ország lemondta a repülőnapját, számos légierő demo csapata nem, vagy csak alig tervezett be 2021-re külföldi szereplést, ha ilyen szemmel nézzük a listát, akkor a kecskeméti rendezvény így is kínál látnivalót és eddig még nem látott típusokat. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a repülőnapnak lesz "speaker-e", méghozzá Szujó Zoltán személyében: videóüzenetben tudatta, hogy nagyon várja már a rendezvényt, személyesen most nem tudott jelen lenni. Elkészült továbbá a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató hivatalos beharangozó filmje, melyet le is vetítettek a sajtótájékoztatón:

A rendezvény helyszínére történő belépés aktuális szabályaival, a jegyvásárlással, a parkolással, stb. kapcsolatos fontos információkat már elérhetik Olvasóink a jelzett https://repulonap2021.hu folyamatosan frissülő weboldalon. A spotterek és a sajtó képviselői szintén ezen a felületen találják meg a regisztrációhoz szükséges tudnivalókat.

A meghívóért ezúton is köszönetet mondunk a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, illetve a Kecskeméti Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotók és információk naponta frissülő Facebook oldalunkon!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”