2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja
Darabos Erika  |  2021. 08. 28., 22:32
Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Kegyeibe fogadta az időjárás a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szombati, első napját, hiszen kellemes időjárási viszonyok mellett zajlott le a program.

Mi most egy rövid kis ízelítőt szeretnénk nyújtani Olvasóinknak a szombati nap történéseiből, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen felsorolni is nehéz lenne, mennyi látnivaló van egy ilyen komplex programon. A repülőnap mellett erős volt a rendezvény haditechnikai jellege, hiszen a védelmi szektor számtalan jeles képviselője is jelent volt Kecskeméten, kiállított technikai eszközökkel, standokkal, akiktől be lehetett gyűjteni a tájékoztató füzeteket, illetve beszélgethettünk a cégek képviselőivel. Posztunkban most a repülős részre koncántrálunk lapunk jellegéből fakadóan.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Gripen kötelékünk a szombati napról (Fotó: Temesvári Péter)

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót hivatalosan dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg 10 órakor, a megnyitó ünnepségen jelen volt többek között dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, Svédország védelmi minisztere, Peter Hultqvist és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, utóbbiak a repülőnap keretein belül írták alá a Saab és a magyar fél új együttműködési megállapodását.

A miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy most egy olyan rendezvényen vehetünk részt, ahol a civilek testközelből is láthatják, hogy milyen fejlődésen megy keresztül a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 programnak köszönhetően, hiszen a hadrendben lévő haditechnikai eszközök mellett láthatjuk a már beszerzett (pl. H145M többfeladatú, könnyű helikopter, Leopard 2A4HU harckocsi), illetve a jövőben érkező típusok példányait is (Gidrán harcjármű, KC-390 katonai teherszállító repülőgép).

A hivatalos megnyitó előtt is láthatott már a szépszámú közönség dinamikus bemutatót, melynek szereplőit a hivatalos weboldalon is olvashatjuk, de a beléptetésnél osztott programfüzeten az aktuális napi programtervet is megkaptuk, ezt most nem is soroljuk fel szereplőnként, későbbi, hosszabb cikkünkben részletesen beszámolunk a kétnapos rendezvény programjáról, videókkal, képgalériákkal.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Érdeklődők gyűrűjében a brazil KC-390-es, melyből két példányt rendelt Magyarország

A mai napról egyértelmű kedvenc volt a brazil Embraer KC-390-es, a román MiG 21-es, a svéd Viggen és Draken bemutatója, de nehéz kiemelni bárkit is, hiszen színvonalas programot láthuttunk, közte a hangsúlyos magyar szerepléssel, Szentendrei Dávid Gripen demo pilótánk bemutatójával, Mi-24, H-145M demoval, légierő képességbemutatóval, MH összhaderőnemi képességbemutatóval, illetve dinamikus harckocsi bemutatóval (T-72, Leopard 2A4HU). Szép emlék marad sokaknak a Saudi Hawks látványos bemutatója, vagy épp a Török Csillagok programja, mindkettőt tapssal köszöntötte a nézősereg. Az eső a szombati nap végén köszönt csak be Kecskemétre, reméljük a vasárnap is hasonlóan kellemes időjárás mellett zajlik majd!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Megtekinthetőek a Magyar Légierő már hadrendből kivont repülőgépei is

Képgalériánkban most csupán pár életképet és néhány kedvenc pillanatot mutatunk, a részletesebb anyaggal a napokban jelentkezünk!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Az űrhajózás témájának kedvelői sem maradtak látnivaló nélkül

A kiegészítő fotókat köszönjük Temesvári Péternek!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!