2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja
Darabos Erika  |  2021. 08. 28., 22:32
Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Kegyeibe fogadta az időjárás a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szombati, első napját, hiszen kellemes időjárási viszonyok mellett zajlott le a program.

Mi most egy rövid kis ízelítőt szeretnénk nyújtani Olvasóinknak a szombati nap történéseiből, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen felsorolni is nehéz lenne, mennyi látnivaló van egy ilyen komplex programon. A repülőnap mellett erős volt a rendezvény haditechnikai jellege, hiszen a védelmi szektor számtalan jeles képviselője is jelent volt Kecskeméten, kiállított technikai eszközökkel, standokkal, akiktől be lehetett gyűjteni a tájékoztató füzeteket, illetve beszélgethettünk a cégek képviselőivel. Posztunkban most a repülős részre koncántrálunk lapunk jellegéből fakadóan.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Gripen kötelékünk a szombati napról (Fotó: Temesvári Péter)

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót hivatalosan dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg 10 órakor, a megnyitó ünnepségen jelen volt többek között dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, Svédország védelmi minisztere, Peter Hultqvist és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, utóbbiak a repülőnap keretein belül írták alá a Saab és a magyar fél új együttműködési megállapodását.

A miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy most egy olyan rendezvényen vehetünk részt, ahol a civilek testközelből is láthatják, hogy milyen fejlődésen megy keresztül a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 programnak köszönhetően, hiszen a hadrendben lévő haditechnikai eszközök mellett láthatjuk a már beszerzett (pl. H145M többfeladatú, könnyű helikopter, Leopard 2A4HU harckocsi), illetve a jövőben érkező típusok példányait is (Gidrán harcjármű, KC-390 katonai teherszállító repülőgép).

A hivatalos megnyitó előtt is láthatott már a szépszámú közönség dinamikus bemutatót, melynek szereplőit a hivatalos weboldalon is olvashatjuk, de a beléptetésnél osztott programfüzeten az aktuális napi programtervet is megkaptuk, ezt most nem is soroljuk fel szereplőnként, későbbi, hosszabb cikkünkben részletesen beszámolunk a kétnapos rendezvény programjáról, videókkal, képgalériákkal.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Érdeklődők gyűrűjében a brazil KC-390-es, melyből két példányt rendelt Magyarország

A mai napról egyértelmű kedvenc volt a brazil Embraer KC-390-es, a román MiG 21-es, a svéd Viggen és Draken bemutatója, de nehéz kiemelni bárkit is, hiszen színvonalas programot láthuttunk, közte a hangsúlyos magyar szerepléssel, Szentendrei Dávid Gripen demo pilótánk bemutatójával, Mi-24, H-145M demoval, légierő képességbemutatóval, MH összhaderőnemi képességbemutatóval, illetve dinamikus harckocsi bemutatóval (T-72, Leopard 2A4HU). Szép emlék marad sokaknak a Saudi Hawks látványos bemutatója, vagy épp a Török Csillagok programja, mindkettőt tapssal köszöntötte a nézősereg. Az eső a szombati nap végén köszönt csak be Kecskemétre, reméljük a vasárnap is hasonlóan kellemes időjárás mellett zajlik majd!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Megtekinthetőek a Magyar Légierő már hadrendből kivont repülőgépei is

Képgalériánkban most csupán pár életképet és néhány kedvenc pillanatot mutatunk, a részletesebb anyaggal a napokban jelentkezünk!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Az űrhajózás témájának kedvelői sem maradtak látnivaló nélkül

A kiegészítő fotókat köszönjük Temesvári Péternek!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”