2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja
Darabos Erika  |  2021. 08. 28., 22:32
Lezajlott a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napja

Kegyeibe fogadta az időjárás a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szombati, első napját, hiszen kellemes időjárási viszonyok mellett zajlott le a program.

Mi most egy rövid kis ízelítőt szeretnénk nyújtani Olvasóinknak a szombati nap történéseiből, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen felsorolni is nehéz lenne, mennyi látnivaló van egy ilyen komplex programon. A repülőnap mellett erős volt a rendezvény haditechnikai jellege, hiszen a védelmi szektor számtalan jeles képviselője is jelent volt Kecskeméten, kiállított technikai eszközökkel, standokkal, akiktől be lehetett gyűjteni a tájékoztató füzeteket, illetve beszélgethettünk a cégek képviselőivel. Posztunkban most a repülős részre koncántrálunk lapunk jellegéből fakadóan.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Gripen kötelékünk a szombati napról (Fotó: Temesvári Péter)

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót hivatalosan dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg 10 órakor, a megnyitó ünnepségen jelen volt többek között dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, Svédország védelmi minisztere, Peter Hultqvist és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is, utóbbiak a repülőnap keretein belül írták alá a Saab és a magyar fél új együttműködési megállapodását.

A miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy most egy olyan rendezvényen vehetünk részt, ahol a civilek testközelből is láthatják, hogy milyen fejlődésen megy keresztül a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 programnak köszönhetően, hiszen a hadrendben lévő haditechnikai eszközök mellett láthatjuk a már beszerzett (pl. H145M többfeladatú, könnyű helikopter, Leopard 2A4HU harckocsi), illetve a jövőben érkező típusok példányait is (Gidrán harcjármű, KC-390 katonai teherszállító repülőgép).

A hivatalos megnyitó előtt is láthatott már a szépszámú közönség dinamikus bemutatót, melynek szereplőit a hivatalos weboldalon is olvashatjuk, de a beléptetésnél osztott programfüzeten az aktuális napi programtervet is megkaptuk, ezt most nem is soroljuk fel szereplőnként, későbbi, hosszabb cikkünkben részletesen beszámolunk a kétnapos rendezvény programjáról, videókkal, képgalériákkal.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Érdeklődők gyűrűjében a brazil KC-390-es, melyből két példányt rendelt Magyarország

A mai napról egyértelmű kedvenc volt a brazil Embraer KC-390-es, a román MiG 21-es, a svéd Viggen és Draken bemutatója, de nehéz kiemelni bárkit is, hiszen színvonalas programot láthuttunk, közte a hangsúlyos magyar szerepléssel, Szentendrei Dávid Gripen demo pilótánk bemutatójával, Mi-24, H-145M demoval, légierő képességbemutatóval, MH összhaderőnemi képességbemutatóval, illetve dinamikus harckocsi bemutatóval (T-72, Leopard 2A4HU). Szép emlék marad sokaknak a Saudi Hawks látványos bemutatója, vagy épp a Török Csillagok programja, mindkettőt tapssal köszöntötte a nézősereg. Az eső a szombati nap végén köszönt csak be Kecskemétre, reméljük a vasárnap is hasonlóan kellemes időjárás mellett zajlik majd!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Megtekinthetőek a Magyar Légierő már hadrendből kivont repülőgépei is

Képgalériánkban most csupán pár életképet és néhány kedvenc pillanatot mutatunk, a részletesebb anyaggal a napokban jelentkezünk!

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
Az űrhajózás témájának kedvelői sem maradtak látnivaló nélkül

A kiegészítő fotókat köszönjük Temesvári Péternek!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.
2023. 03. 17., 11:50
A börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján, a szentkirályszabadjai 87. Közepes Szállítóhelikopter Ezred ezredparancsnoki intézkedésében foglaltak szerint, 1976. szeptember 1-én, Mi-8-as helikopterekkel megkezdte működését a Magyar Néphadsereg légi kutató-mentő készültségi szolgálata, amely 1990. március közepétől már a Magyar Honvédség rendszerében végezte tevékenységét.
2023. 03. 16., 14:24
A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával.
2023. 03. 13., 13:47
Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán.

  Legfrissebbek most

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.