2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Milyen repülőgépeket láthatunk a Kecskeméti Repülőnap statikus során?

Milyen repülőgépeket láthatunk a Kecskeméti Repülőnap statikus során?
Darabos Erika  |  2021. 08. 04., 15:19

Ismét frissült a 2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutató hivatalos weboldala, többek között már elérhető a rendezvény térképe, illetve a résztvevők bővebb listája.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy várhatóan milyen repülőgép típusokat láthatunk majd a rendezvény dinamikus programjában, most pedig a weboldal frissítése után láthatóvá vált a statikus bemutató kínálata is. További újdonság, hogy külön jelzést kaptak a rendezvényre regisztrált, illetve a részvételi szándékot jelző országok, ez utóbbiak kapcsán természetesen nem lehet még biztosra venni az érkezést. A lista alapján látható, hogy 2021-ben több "nagygép" is megcsodálható lesz Kecskeméten, a repülőbázis területén elvégzett korszerűsítéseknek, újabb állóhelyek kialakításának köszönhetően a méretesebb típusoknak is helyet tudnak már biztosítani.

Jelezte részvételi szándékát a rendezvényre az Osztrák Légierő C-130 Hercules szállítógépe, melyet érdemes minél többször szemügyre venni, hiszen év eleji információk szerint már keresik a váltótípusát. Nem ez lesz az egyetlen a típusból, ráadásul a sokak által eddig hiányolt amerikai részvétel sem marad el: az Ohio-i Légi Nemzeti Gárda is küld egy példányt a statikus sorra, továbbá igazi különlegességként elhoznak egy KC-135R tankert is. Szintén típusduplázás várható a C-295-ös szállító repülőgépből, hiszen megtekinthető lesz a Cseh, illetve a Lengyel Légierő példánya, továbbá a C-27J Spartanból is, mely szlovák és román színekben lesz látható (az olasz példány pedig a dinamikus programban szerepel). Románia egy IAR 330 Puma típusú, többfeladatú szállítóhelikopterrel is képviselteti magát, továbbá ők hozzák el mind a mai napig sokak kedvencét, a MiG-21-est, mely dinamikus programot repül a hétvége mindkét napján. Németország a tervek szerint elhoz egy Airbus A400M közepes katonai szállítógépet a statikus sorra, mely típus először vesz részt a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

KC-135R Stratotanker típusú légi utántöltő repülőgép (Fotó: Ohio Air National Guard)

Tovább szemezgetve - a teljesség igénye nélkül - a statikus résztvevők nemzetközi listáján, érdemes megemlíteni az Olasz Légierőt repülőnapokon már ritkán látott két típussal (Tornado, AMX), a Brit Királyi Légierőt, melynek Typhoon típusú vadászbombázói a dinamikus és statikus programban is szerepelnek. Szintén kiemelendő a a SwAFHF (Swedish Air Force Historic Flight) Viggen és Draken szereplése, egyelőre a program mindkét változatába be vannak írva, csakúgy mint a Szlovén Légierő PC-9-esei.

16 darabot vásárolt Magyarország a H225M típusú közepes, többfeladatú szállítóhelikopterből (Fotó: Airbus Helicopters)

Egyelőre sárga jelzéssel láthatóak (tehát jeleztek részvételi szándékot) azok a típusok, melyből a Magyar Légierő is rendelt: ilyen a brazil Embraer C-390 közepes, katonai szállító repülőgép (2 db-ot állítunk majd hadrendbe), valamint az Airbus Helicopters H225-ös bemutatója, melyből 16 darabot szerez be hazánk. Remélhetőleg mindkét típus meg fog érkezni Kecskemétre, így kicsit közelebbről is szemügyre vehetjük ezeket a gépeket is, melyeket a rendszerbe állítást követően majd évtizedekig üzemeltetni fogunk.

C-390 Millenium ék felségjelzéssel (Fotó: Embraer grafika)

A résztvevők listája mellett szintén újdonság a weboldalon, hogy megjelent a helyszín térképe, melyen részletesen látható, mit és hol találunk a hétvége során. A térképet beállítottuk cikkünk borítóképének, így nagyban is láthatják Ovasóink a terület beosztását. Érdemes most már napi szinten ránézni a hivatalos oldalra, hiszen pár nap maradt már csak hátra a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató nyitányáig.

Azok számára, akik még nem jártak a kecskeméti rendezvényen, érdemes megemlíteni, hogy egy-egy repülőnapon a hétvége két napja számít a fő programnak, viszont, ha idejük, lehetőségük engedi, érdemes ellátogatni a repülőnapot megelőző, úgynevezett érkező és gyakorló napokra is. Ezek jól követhetőek a repülőbázist övező területekről, jellemzően csütörtökön és pénteken zajlanak, de biztosan lesz már olyan résztvevő, aki korábban a helyszínre érkezik. A statikus sorra beírt típusokat így a levegőben is láthatják, fotózhatják a Kecskemétre látogatók.

Akiket nem a repülőgépek, hanem a harcjárművek érdekelnek jobban, szintén sok érdekességet találhatnak majd a programban, többek között dinamikus harckocsi bemutatót is. Ezekről bővebben társlapunk cikkében olvashatnak!

Az előző beszámolónkban is írtuk, hogy a jegyvásárlás már javában zajlik, és fontos megjegyezni, hogy idén erre csak online van lehetőség!

Gyertek és találkozzunk 8 év után újra Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.