2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Milyen repülőgépeket láthatunk a Kecskeméti Repülőnap statikus során?

Milyen repülőgépeket láthatunk a Kecskeméti Repülőnap statikus során?
Darabos Erika  |  2021. 08. 04., 15:19

Ismét frissült a 2021. augusztus 28-29-én, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutató hivatalos weboldala, többek között már elérhető a rendezvény térképe, illetve a résztvevők bővebb listája.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy várhatóan milyen repülőgép típusokat láthatunk majd a rendezvény dinamikus programjában, most pedig a weboldal frissítése után láthatóvá vált a statikus bemutató kínálata is. További újdonság, hogy külön jelzést kaptak a rendezvényre regisztrált, illetve a részvételi szándékot jelző országok, ez utóbbiak kapcsán természetesen nem lehet még biztosra venni az érkezést. A lista alapján látható, hogy 2021-ben több "nagygép" is megcsodálható lesz Kecskeméten, a repülőbázis területén elvégzett korszerűsítéseknek, újabb állóhelyek kialakításának köszönhetően a méretesebb típusoknak is helyet tudnak már biztosítani.

Jelezte részvételi szándékát a rendezvényre az Osztrák Légierő C-130 Hercules szállítógépe, melyet érdemes minél többször szemügyre venni, hiszen év eleji információk szerint már keresik a váltótípusát. Nem ez lesz az egyetlen a típusból, ráadásul a sokak által eddig hiányolt amerikai részvétel sem marad el: az Ohio-i Légi Nemzeti Gárda is küld egy példányt a statikus sorra, továbbá igazi különlegességként elhoznak egy KC-135R tankert is. Szintén típusduplázás várható a C-295-ös szállító repülőgépből, hiszen megtekinthető lesz a Cseh, illetve a Lengyel Légierő példánya, továbbá a C-27J Spartanból is, mely szlovák és román színekben lesz látható (az olasz példány pedig a dinamikus programban szerepel). Románia egy IAR 330 Puma típusú, többfeladatú szállítóhelikopterrel is képviselteti magát, továbbá ők hozzák el mind a mai napig sokak kedvencét, a MiG-21-est, mely dinamikus programot repül a hétvége mindkét napján. Németország a tervek szerint elhoz egy Airbus A400M közepes katonai szállítógépet a statikus sorra, mely típus először vesz részt a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

KC-135R Stratotanker típusú légi utántöltő repülőgép (Fotó: Ohio Air National Guard)

Tovább szemezgetve - a teljesség igénye nélkül - a statikus résztvevők nemzetközi listáján, érdemes megemlíteni az Olasz Légierőt repülőnapokon már ritkán látott két típussal (Tornado, AMX), a Brit Királyi Légierőt, melynek Typhoon típusú vadászbombázói a dinamikus és statikus programban is szerepelnek. Szintén kiemelendő a a SwAFHF (Swedish Air Force Historic Flight) Viggen és Draken szereplése, egyelőre a program mindkét változatába be vannak írva, csakúgy mint a Szlovén Légierő PC-9-esei.

16 darabot vásárolt Magyarország a H225M típusú közepes, többfeladatú szállítóhelikopterből (Fotó: Airbus Helicopters)

Egyelőre sárga jelzéssel láthatóak (tehát jeleztek részvételi szándékot) azok a típusok, melyből a Magyar Légierő is rendelt: ilyen a brazil Embraer C-390 közepes, katonai szállító repülőgép (2 db-ot állítunk majd hadrendbe), valamint az Airbus Helicopters H225-ös bemutatója, melyből 16 darabot szerez be hazánk. Remélhetőleg mindkét típus meg fog érkezni Kecskemétre, így kicsit közelebbről is szemügyre vehetjük ezeket a gépeket is, melyeket a rendszerbe állítást követően majd évtizedekig üzemeltetni fogunk.

C-390 Millenium ék felségjelzéssel (Fotó: Embraer grafika)

A résztvevők listája mellett szintén újdonság a weboldalon, hogy megjelent a helyszín térképe, melyen részletesen látható, mit és hol találunk a hétvége során. A térképet beállítottuk cikkünk borítóképének, így nagyban is láthatják Ovasóink a terület beosztását. Érdemes most már napi szinten ránézni a hivatalos oldalra, hiszen pár nap maradt már csak hátra a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató nyitányáig.

Azok számára, akik még nem jártak a kecskeméti rendezvényen, érdemes megemlíteni, hogy egy-egy repülőnapon a hétvége két napja számít a fő programnak, viszont, ha idejük, lehetőségük engedi, érdemes ellátogatni a repülőnapot megelőző, úgynevezett érkező és gyakorló napokra is. Ezek jól követhetőek a repülőbázist övező területekről, jellemzően csütörtökön és pénteken zajlanak, de biztosan lesz már olyan résztvevő, aki korábban a helyszínre érkezik. A statikus sorra beírt típusokat így a levegőben is láthatják, fotózhatják a Kecskemétre látogatók.

Akiket nem a repülőgépek, hanem a harcjárművek érdekelnek jobban, szintén sok érdekességet találhatnak majd a programban, többek között dinamikus harckocsi bemutatót is. Ezekről bővebben társlapunk cikkében olvashatnak!

Az előző beszámolónkban is írtuk, hogy a jegyvásárlás már javában zajlik, és fontos megjegyezni, hogy idén erre csak online van lehetőség!

Gyertek és találkozzunk 8 év után újra Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón!

Forrás: https://repulonap2021.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!