2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Heliwood - Modellhelikopter fesztivál lesz Tököl mellett

Heliwood - Modellhelikopter fesztivál lesz Tököl mellett
JETfly  |  2019. 08. 05., 12:55
Heliwood - Modellhelikopter fesztivál lesz Tököl mellett

Heliwood, a modellhelikopterek kelet-európai rendezvénye a Tököli Repülőtér tőszomszédságába, Halásztelek határába költözött. Idén már 3. alkalommal rendezik meg, ezúttal kétnapos formában, új helyszínen. A modellhelikopterek fesztiváljára 2019. augusztus 17-én és 18-án kerül sor.

Ilyen jellegű rendezvény nem csak Magyarországon nincsen több, de Európának ezen a felén is egyedinek számít. Olyan bemutatókat láthatunk, amelyeket egy átlagos modellező repülőtéren, néhány száz kilométeren belül egészen biztosan nem. A figuratív 3D repülés területén idén kiemelkedő hazai pilóták mellett igen neves külföldi pilóták is a felszállnak.

Az egyikük a francia Filip Ban, az SAB Heli Division egyik csapatpilótája lesz. Filip egy olyan helikopterrel is érkezik, amilyen Európában nyilvános rendezvényen még nem repült. Az SAB Goblin Kraken legújabb változata kifejezetten az erős 3D repülésre lett tervezve. Általában ezek a modellhelikopterek olyan maőverekre is képesek, amelyekre az igaziak nem is gondolhatnak, és ebben a műfajban ez a modell kiemelkedő. Magyarországon a sorozatból egyetlen példány sincsen, és Kelet-Európában is alig egy-kettő található. Most azonban Filip Ban segítségével nem csak megnézni, hanem a szerencséseknek akár kipróbálni is lesz lehetőségük.

Az Egodrift elhozza Magyarországra az egyik leghíresebb pilótáját, a Global 3D (ez tulajdonképpen a 3D repülés világbajnoksága) Master kategóriájának idei harmadik helyezettjét. Kan Poonnoi egyenesen Thaiföldről érkezik Magyarországra, hogy lenyűgözze a nézőket. Ez olyan, mintha Michael Goulian, a Red Bull Air Race 2018-as harmadik helyezettje, eljönne egy magyarországi repülőnapra bemutatót repülni. 

Kan több szempontból is történelmet ír nálunk: egyrész Kelet-Európában még soha nem repült RC helikopter pilóta más földrészről, ahogy ilyen magas helyezést elért versenyző sem repült az országban és a régióban sem korábban.

Az XLPower olasz fenegyereke, Antonio Gomez Rosado Olaszországból visszatérő pilótája a Heliwoodnak, tavaly már repült a rendezvényen, és olyan repülést mutatott be, amelyet itthon nem sokat látni.

A Heliwoodon lesz a világ legfiatalabb lány RC helikopter pilótája is, a mindösszesen 9 éves Bogdán-Szabó Antónia, aki nem csak önállóan, hanem Kan Poonnoi-jal, Filip Bannal és Antonio Gomez Rosadoval párosban is repül.

Bogdán-Szabó Antónia

De természetesen a magyar pilóták legjobbjai is megmutatják a tudásukat. Ott lesz a Heliwoodon Tóth Tamás, a Pásztori RC Heli Team-től, Nagy Krisztián, aki már nemzetközileg is jegyzett pilóta, és Balogh Barna, az Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület - a szervező - pilótája. Kunert Dávid, Magyarország egyik legjobb merevszárnyas modellezője pedig repülőgépes tudását mutatja meg.

Lesznek különböző  programok is, mint például RC autóvezetési lehetőség egy épített triál pályán, vagy a kicsiknek gyerekprogramok, rajzverseny. Több RC helikopter szimulátor és rádióadó segítségével akárki kipróbálhatja a modellhelikopteres repülést. Egy ügyességi verseny is megrendezésre kerül, amelyen - a helikopter kategóriát leszámítva - akár drónnal is el lehet indulni.

Igazi helikopter, egy Schweitzer 300 is a rendezvény érkezik, ami nem csak bemutatót repül, hanem le is száll a helyszínen.

Az SAB Goblin Kraken legújabb verziója mellett Európa ezen felén három másik modell is a Heliwoodon debütál: az Align T-Rex 300X, az XLPower Protos 380 és a Tarot 550/600, sőt egyet-egyet meg is lehet nyerni. Az utóbbi modell még nem kapható a világon sehol sem kereskedelmi forgalomban. A tombolára az apró ajándéktárgyak - mint a baseball sapkák, pólók mellett - már most több, akár 100 ezer forintnál is értékesebb komplett helikopter készletet is bejelentettek a szponzorok.

Ez a rendezvény tele lesz különlegességekkel, amelyet vétek kihagyni, mivel Egész Európában ilyen nagyságrendű rendezvény legközelebb Stuttgart mellett lesz jövő márciusban.

Mindez mibe kerül? A belépés és szinte az összes program ingyenes. 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
2024-04-22 15:00:30
Több mint negyven évnyi hajózószolgálat után utoljára repült a bosznia-hercegovinai EUFOR misszió kötelékében Molnár István törzszászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár katonája. A tapasztalt Mi-17-es hajózó hamarosan nyugdíjba vonul otthon, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.