2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem áprilisi tréfa...

JETfly  |  2012. 04. 10., 11:31

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program egy új mérföldkőhöz érkezett április 1-jén. A Nehéz Légiszállító Század norvég parancsnoka, Christian Langfeldt alezredes vezette C–17-es és személyzete a török légtérben, Zulu idő szerint hajnali 1 óra 38 perckor lépte át a 7000. repült órát.

Ez az afganisztáni utánpótlást teljesítő küldetés rámutatott a program által elért jelentős fejlődésre, mivel a repülőgép személyzetében a SAC-nemzeteknek pontosan a fele volt megtalálható – Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svédország és az Egyesült Államok.A Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Keith Boone ezredes az igen rövid idő alatt elért előrelépésről így nyilatkozott:, „Programként és egységként egyaránt fejlődünk, haladunk. Rendkívül büszke vagyok a HAW személyi állományának elkötelezettségére, valamennyi nemzet hozzájárulására, és arra a támogatásra, melyet partnereinktől kapunk – a Magyar Honvédségnek a pápai bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő katonáitól, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökségtől, a Boeing cégtől, a pápai polgártársainktól és természetesen a családtagjainktól. Nem egyedül értük el ezt a mérföldkövet; csapatmunka és a nemzetek vezetőinek támogatása szükséges ahhoz, hogy tartós sikereket érjünk el. Ez valóban kiemelkedő példája a stratégiai célokat szolgáló összefogásnak, az erők egyesítésének és megosztásának, az úgynevezett „okos védelemnek”.

Boone ezredes hozzátette: „Különösen büszke vagyok a HAW tagjaira. A biztonsági statisztikánk példát mutató, a hajózószemélyzet világklasszis szakemberekből áll, és a teljes csapat egy egységként dolgozik: tizenkét nemzet – egy csapat – egy küldetés – egy cél”.A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC − Strategic Airlift Capability) 12 nemzet szoros együttmüködésén alapuló, az MH Pápa Bázisrepülőtérről müködtetett program Bulgária, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok részvételével.

C-17 Globemater III

Az első repülőgép megérkezése, azaz 2009 júliusa óta a HAW több mint 7 ezer órát repült, 41 ezer tonnát meghaladó tömegü rakományt és több mint 23 ezer személyt juttatott el a nemzetek megbízásából hat kontinens számos országába, többek között Haitira, Afganisztánba, Pakisztánba, a Dél-Afrikai Köztársaságba és Európába.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.

  Legfrissebbek most

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.