2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Riasztás, elfogás, azonosítás - Sajtónap Litvániában

Riasztás, elfogás, azonosítás - Sajtónap Litvániában
Darabos Erika  |  2022. 09. 22., 13:38
Riasztás, elfogás, azonosítás - Sajtónap Litvániában

2022. szeptember 21-én, szerdán a litván Šiauliai légibázisra várták a sajtó képviselőit, ahol egy félnapos program keretein belül testközelből vehették szemügyre az újabb, immáron harmadik baltikumi légtérrendészeti missziót ellátó kontingens mindennapjait. Helyszíni beszámoló!

2022. július végén számoltunk be Olvasóinknak a BAP (Baltic Air Policing) misszióra induló kontingens kibocsátó ünnepségéről, melynek a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis adott otthont. Szerda hajnali utazásunk indulási helyszíne szintén a hírös város repülőtere volt, a 6:00-kor felszálló Airbus A319-es (604) közel másfél órás repülést követően landolt a litván Šiauliai légibázison. Ilyen programra egyébként már korábban (például 2019 augusztusában) is sor került, akkor hasonló menetrend szerint mutatták be a kiutazók számára a missziós feladatot ellátó katonák munkáját. A Magyar Honvédség légi szállítási képességének első lépéseként, 2018-ban hadrendbe állított két Airbus A319-es így már a második BAP misszióban tölt be kulcsfontosságú szerepet, hiszen alkalmazásukkal a korábbiaknál jóval gyorsabban és gazdaságosabban szállíthatóak, rotálhatóak külföldre katonáink, illetve általuk valósulhat meg most már a maihoz hasonló, nagyobb szabású, külföldi médiaesemények megszervezése is.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A litván légtérbe érve a Magyar Légierő készültségi Gripen géppárja fogta el az A319-est (Fotó: Szúh József)

A kiutazó csoporttal látogatott ki Litvániába többek Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, akik a felszállás előtt, már az Airbus fedélzetén köszöntötték a program résztvevőit, továbbá Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is.

Az előzetes scenario szerint a litván légtérbe való belépést követően egy készültségi Gripen géppár kíséri majd az Airbus-t, ez meg is valósult, így a sajtó képviselői - kiegészülve az eseményre meghívást kapott néhány spotterrel - a repülőgép ablakaiból készíthették el légifotóikat. A kiérkező csoportot már a helyszínen várta Szausev Xénia főhadnagy, kommunikációs tiszt, aki a nap további részében is segítette a média képviselőinek munkáját.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka tartotta az előadást a harmadik BAP misszió eddigi eseményeiről (Fotó: Szúh József)

A program a kontingens parancsnokának - Ványik Attila alezredes - előadásával indult, melyben részletes tájékoztatást kaptak a meghívottak az újabb, immáron harmadik (2015, 2019) magyar misszió kezdete (2022. augusztus 1.) óta eltelt időszak eseményeiről, statisztikájáról, egy-egy kiadott riasztás folyamatáról, illusztrálva fotókkal és videókkal (a nyitódia fotóját láthatjuk a kis borítóképen felül). A három baltikumi ország (Észtország, Litvánia, Lettország) légterének védelmét (vadászgépek hiányában) 2004-es NATO csatlakozásuk óta rotációs rendszerben – négyhavi váltásokkal – látják el a szövetséges országok légierejei: a mostani a 60. BAP váltás, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Készenléti Alegysége (MH BAP FLKA) vezető nemzetként van jelen a négy Gripennel a litván bázison. Támogató nemzetként tervezetten szeptember végéig a Cseh Légierő is Šiauliai-ban települ Gripenjeivel, a Német Légierő Eurofighter Typhoon-okkal az észtországi Ämari bázisáról, míg Olaszország – szintén Typhoon-okkal – a lengyelországi Malborkból segíti a missziót. Fontos információként hangzott el az is, hogy a következő magyar baltikumi szerepvállalásra várhatóan 2025 hasonló időszakában kerül sor.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
Légierős emlékek a BAP missziót teljesítő országoktól (Fotó: Darabos Erika)

A prezentációban elhangzott, hogy jelenleg 77 fővel látják el a missziót, néhány fővel csökkentve az eredeti létszámot, hiszen mindeközben Kecskeméten is biztosítani kell az üzemeltetési feladatokat, ott is szükség van a szakemberekre (a kontingens tagjai 80-90%-ban a kecskeméti állományból kerültek ki). Egy-egy riasztás kiadásának folyamatát is megismerhettük az előadás során (HQ AAC Ramstein, CAOC Uedem, CRC Karmelava, WOC Šiauliai légibázis), a készültségi géppár felszállásának limitideje 15 perc. A harmadik magyar BAP misszió augusztus 1-jei nyitányát követően az állomány már részt vett a „Furious Wolf” névre keresztelt, litván vezetésű szárazföldi gyakorlaton, melyen CAS (Close Air Support) feladatokat gyakoroltak a hajózók. Szeptember utolsó hetében zajlik majd a Ramstein Alloy 2022, mely a balti régió NATO és partner országainak közös légierős gyakorlata, többek között látóhatáron túli légiharc, elfogás és azonosítás, valamint kutató-mentő feladatokkal. A kontingens parancsnoka hangsúlyozta a cseh, német és olasz egységekkel való közös, kiképzési repülések fontosságát is, mely során többek között elfogási és közel légiharc (1v1 és 1v2) feladatokat, éjszakai repüléseket és közösen végrehajtott díszelgő repüléseket hajthatnak végre.

Az előadás tartalmazta a misszió elmúlt másfél hónapjának statisztikai adatait is: 2022. szeptember 20-ig az összes repült idő 123 óra 40 perc, 6 db éles, illetve 36 gyakorló riasztással, a kiképzési felszállások száma 16 db. Láthattuk a médiában már korábban megjelent, elfogott és azonosított repülőgépek (pl. orosz An-72, Szu-35Sz) fotóit, valamint a cseh Gripenekkel közös légifotózás videóját is. A prezentáció végén lehetőség volt kérdések feltevésére, melyeket Ványik Attila alezredes és Kilián Nándor vezérőrnagy válaszolt meg.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A riasztást követően hamarosan feladatára indul a Magyar Légierő hajózója (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A riasztott készültségi géppár másik tagja, a Magyar Légierő 38-as oldalszámú JAS 39C Gripenje (Fotó: Müller Dóra)

A sajtónap kültéri programmal folytatódott: az imént szóban elhangzó riasztási folyamatot testközelből dokumentálhatták a helyszínre érkezők. A riasztás során a Magyar Légierő két, éles fegyverzettel ellátott Gripenjének felszállás előtti pillanatait örökíthettük meg a hajózók érkezésétől, a gépek indításán és kigurulásán át, egészen a felszállásig. A támogató nemzetként jelen lévő cseh egység könnyűszerkezetes hangárokban álló Gripenjei is megtekinthetőek voltak, a cseh kontingens katonáinak segítségével. A helyszínre időközben megérkezett a Magyar Honvédség Parancsnoka, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy is, aki szeptember 19-én, hétfőn már Vilniusban tett hivatalos látogatást.

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
A Cseh Légierő könnyűszerkezetes hangárokban tárolja Gripenjeit (Fotó: Darabos Erika)

A sajtóidő keretein belül lehetőség nyílott interjúk készítésére, ezeket Olvasóink a Kecskeméti Televízió alábbi videójában nézhetik vissza:

Az ebéd elfogyasztását követően az Airbus hazaindulásig megtekintettük a BAP missziót már teljesítő országok mini emlékparkját, a légierőket szimbolizáló, egyedi formavilágú alkotásokat, illetve azt a táblát, amely felvarrók és részvételszám alapján listázza a missziót már teljesítő országokat: Magyarország neve alatt a mostani szerepvállalásnak köszönhetően már három BAP-os felvarró látható. Az A319-esen a felszállás előtt dr. Ruszin-Szendi Romulusz köszöntötte a csapatot, a program – a kecskeméti leszállással - 16 órakor végződött. Hazautunk során a magyar légtérbe érve többek között Budapestet, illetve Kecskemét látnivalóit is fotózhattuk, galériánk végén ebből is mutatunk ízelítőt Olvasóinknak!

Galériánkat ezúttal is úgy próbáltuk összeállítani, hogy abban a nap eseményeinek főbb pillanatai szerepeljenek: a fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért, az itthoni, illetve litvániai kíséretért pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Protokoll és Kommunikációs Osztályának! Külön köszönet a ’’Teve’’ Szállítórepülő Század minőségi munkájáért, illetve a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának koordinációjáért!

További helyszíni felvételekért látogassanak el az LHKE Spotter Team Facebook oldalára, a honvedelem.hu összeállítása a linkre kattintva érhető el!

Képgaléria megtekintése (48 db kép)
Úton hazafelé a 604-es Airbus A319-es (Forrás:adsbexchange.com)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.
2023. 03. 17., 11:50
A börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján, a szentkirályszabadjai 87. Közepes Szállítóhelikopter Ezred ezredparancsnoki intézkedésében foglaltak szerint, 1976. szeptember 1-én, Mi-8-as helikopterekkel megkezdte működését a Magyar Néphadsereg légi kutató-mentő készültségi szolgálata, amely 1990. március közepétől már a Magyar Honvédség rendszerében végezte tevékenységét.
2023. 03. 16., 14:24
A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával.
2023. 03. 13., 13:47
Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán.

  Legfrissebbek most

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.