2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kecskeméti Repülődandár: Töretlen az Iskolások Hete program népszerűsége

Kecskeméti Repülődandár: Töretlen az Iskolások Hete program népszerűsége
Darabos Erika  |  2024. 06. 05., 16:07
Kecskeméti Repülődandár: Töretlen az Iskolások Hete program népszerűsége

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár egyik legnépszerűbb programjaként idén június 4-7. között kerül megrendezésre az Iskolások Hete, melyre minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés! Helyszíni beszámolónk!

A nagyszabású rendezvény sajtónapját 2024. június 6-án, csütörtökön rendezték meg, képgalériás összegzőnket az alábbiakban olvashatják.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A statikus soron a 43-as oldalszámú JAS 39D-t láthattuk (Fotó: Darabos Erika)

A program fontosságáról, a Kommunikációs és Protokoll Alosztály képviseletében, Tóth Róbert százados nyilatkozott: elmondta, hogy az Iskolások Hetét elsőként 2016-ban rendezték meg, az idei már a hatodik alkalom, mellyel ismét szeretnék népszerűsíteni a katonai pályát, bepillantást engedve a kecskeméti alakulat életébe, játékos formában felkelteni a fiatalok érdeklődését a Magyar Honvédség iránt. A négynapos programon az ország különböző pontjaiból több mint 3 000 diák látogathat el a repülődandárhoz, napi lebontásban 800 fő - képviselve az általános és középiskolás korosztályt, valamint a felsőoktatási intézményeket. A felhívást ezúttal is a repülődandár hivatalos Facebook oldalán tették közzé.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
Tóth Róbert százados nyilatkozik az Iskolások Hete programról (Fotó: Lakatos Attila)

Az Iskolások Hetének csütörtöki napja is az általános és biztonsági tájékozatóval indult, melyet a vidám hangulatú, közös, reggeli torna követett. 

A dinamikus program fő elemeként látható volt 10 óra 10 perctől Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta látványos bemutatója, továbbá a délelőtt folyamán több sorban a feladatukra felszálló, illetve kötelékben visszaérkező Gripenek, köztük a készültségi géppár példányaival. 

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
Szentendrei Dávid százados, Gripen demo pilóta programja a csütörtöki sajtónapon (Fotó: Lakatos Attila)

A repülőgépek látványa és hangja vélhetően már sok fiatalnak felkeltette az érdeklődését a katonai pilóta pálya iránt, ehhez kapcsolódóan a földi programok között is találhattak kiegészítő elemeket, többek között a pilótaruházat bemutatót vagy épp a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiakamionjában található, nagy népszerűségnek örvendő Gripen szimulátort. Részletes beszámolót hallgathattunk meg a katonai ejtőernyőzést bemutató sátorban is, a Toborzóponton pedig minden kérdésükre választ kaphattak a Magyar Honvédség iránt érdeklődő fiatalok. 

A rendezvényre ellátogatott delegációjával Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
Vízsugaras hűsítő a nyárias melegben (Fotó: Lakatos Attila)

Az elmúlt öt rendezvény tapasztalataiból kiindulva, a szervezők a gyerekek legnagyobb örömére ezúttal is biztosították az egyik legnépszerűbb programot, a szolgálati őrkutyás bemutatót, ezen kívül idén is fontos szerep jutott a tematikus sátraknak, az akadály- és lézerpályának, a hadrendből már kivont kiállított repülőgépek sora pedig szintén vonzotta a gyermeksereget. A légierős múlt szereplői mellett az aktív technika is képviseltette magát a statikus soron: látható volt testközelből a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripen, valamint a megújuló reptéri eszközpark, különféle kiszolgáló járművekkel. A nyárias melegben a bázis tűzoltó autója vízsugárral hűsítette a helyszínre érkezőket.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A csütörtöki napon a gyerekek egyik kedvenc négylábúja, Füge volt (Fotó: Darabos Erika)

A sajtónapon hallott diákvélemények, illetve a program iránt évről-évre növekvő érdeklődés mind-mind annak a bizonyítékai, hogy a fiatalok ilyen módon is megismertethetőek a Magyar Honvédség, azon belül is a kecskeméti alakulat mindennapjaival. A vidám és érdekes programok híre pedig gyorsan terjed az iskolások között, így vélhetően jövőre még több jelentkezőre számíthat a repülődandár. A honvédelmi programok iránt érdeklődő fiatalok figyelmébe ajánljuk a nyári szünetben elérhető, még szabad helyekkel rendelkező honvédelmi táborokat is, melyek listája a linkre kattintva böngészhető!

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
Látványos elemekből nem volt hiány a szolgálati őrkutyás bemutatón (Fotó: Darabos Erika)

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Lakatos Attilának, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.