2018. 02. 24. szombat
Mátyás
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatták a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépeit

JETfly  |  2018. 02. 02., 19:43

2018. február 2-án, pénteken, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megtartott sajtóesemény keretein belül hivatalosan is bemutatták a Magyar Honvédség két új szerzeményét, az Airbus A319-es repülőgépeket.

Az első Airbus (még máltai regisztráció szerinti 9H-AGN lajstromjellel) 2018. január 31-én, délután érkezett meg Kecskemétre két JAS-39C Gripen kíséretében. A szürke színűre festett, fontosabb feliratainál, jelzéseinél még lematricázott A319-est méltóképpen fogadták: a készültségi géppárral történő áthúzást követően a repülőgépet a földön vízsugárral is köszöntötték.

Az első A319-es nem maradt sokáig egyedül új, kecskeméti állóhelyén, hiszen a második példány (9H-AGM) 2018. február 1-jén, csütörtökön a déli órákban érkezett meg Kecskemétre, köszöntése, kinézete hasonló volt az előző napon látottakhoz.

A Magyar Honvédség állományába kerülő két Airbusról elmondható, hogy fiatal (8-9 éves) repülőgépekről van szó, melyek a korábban csődbe ment Air Berlin (majd az Eurowings) flottáját erősítették. A CFM56-5-ös típusú hajtóművekkel szerelt, többcélú csapatszállító repülőgépek 2017 decemberében - Rómában történt átfestésüket követően - érkeztek meg a csehországi Ostravába, ahol elvégezték a gépeken a szükséges átalakításokat.

A mai sajtóeseményen a média képviselői is megismerkedhettek a Magyar Honvédség legújabb repülőgépeivel. A rendezvényen jelen volt - többek között - dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, Németh Szilárd István, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, továbbá Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is. A sajtóesemény a honvédelmi miniszter beszédével indult, aki hangsúlyozta, hogy a két Airbus a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül került beszerzésre és általuk jelentősen megújul haderőnk légi szállítási képessége. Az A319-esek a missziós feladatok érdekében külszolgálatra utazó katonák szállítását jelentősen meggyorsítja, de elhangzott az is, hogy a repülőgépek a magyar állampolgárok esetében is rendelkezésre állnak, legyen szó például külföldről történő gyors hazaszállításról (pl. baleset, természeti katasztrófa stb.). Hangsúlyozta, hogy nemzeti ügyként kezelik a haza védelmét, így az ország és a magyar emberek biztonsága az elsődleges szempont, szükség van a folyamatos beszerzésekre, legyen az tüzérségi eszköz vagy éppen szállító repülőgép.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Dr. Benkő Tibor is kiemelte a beszerzés fontosságát, illetve a repülőgépek modernségét: a kiöregedő An-26-os szállító repülőgépek üzemideje hamarosan lejár, így mindenképpen szükség volt az Airbusok beszerzésére. 4 kontinens 14 országában közel 1000 magyar katona teljesít szolgálatot, kiutazásuk immáron XXI. századi körülmények között történhet.

Részletes szakmai bemutatót is meghallgathattunk a többcélú Airbusok műszaki jellemezőiről, illetve a moduláris belső kialakításról. A légi szállítási modul kapcsán elhangzott, hogy az A319-esek a polgári légiforgalom aktív résztvevői voltak, így fel vannak szerelve a szükséges kommunikációs és navigációs eszközökkel, szállítási feladatokra máris alkalmasak. Dr. Pogácsás Imre dandártábornok hozzátette azt is, hogy a repülőgépek katonai képességekkel történő fejlesztése egy következő lépés lesz, melyre már hazánkban kerül sor: az Airbusok megkapják majd a szükséges katonai kommunikációs és navigációs rendszereket, önvédelmi berendezéseket. Szó esett az egészségügyi modulról is dr. Janka Norbert orvos ezredes révén, a belső tér átalakításával (melyről vetítést láthattunk) lehetőség lesz az A319-esek MEDEVAC feladatokban történő alkalmazására is.

A sajtótájékoztató végén a média képviselői kérdéseket is feltehettek a Magyar Honvédség legújabb repülőgépeivel és a beszerzéssel, jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban. Elhangzott például, hogy az A319-esekhez jelentős kedvezményekkel jutottak hozzá és a repülőgépek alapvetően honvédségi gépek lesznek, üzemeltetésüket a kecskeméti repülőbázis Szállítórepülő Századának kiképzett állománya végzi majd. Kérdés érkezett jövőbeli beszerzésekről is, amire válaszként elhangzott, hogy tervben van katonai teherszállító repülőgépek, illetve új helikopterek vásárlása is.

Az esemény következő programpontjaként, statikus bemutató keretein belül megtekinthetőek voltak a Magyar Honvédség repülőgépei: a Zlin Z-242L típusú kiképző repülőgép, a 32-es oldalszámú JAS-39C Gripen, a két Airbus A319-es, egy An-26-os (407), egy Mi-17-es és egy AS-350B "Mókus" helikopter, a gépeknél lévő személyzettől szintén lehetőség volt kérdezni. Az Airbusokról lekerültek a szerdai/csütörtöki érkezésükkor még fentlévő matricák, így láthatóvá váltak az ék felségjelek, a Hungarian Air Force felirat, a 604-es és 605-ös lajstrom, továbbá a gépek elején a Szállítórepülő Század logója is. Az A319-eseket belülről is szemügyre vehették a sajtó képviselői és az elöljárók: a két repülőgép jelenleg hasonló belső kialakítású, a légi szállítási modul szerint berendezve, de a sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a jövőben a MEDEVAC modult is bemutatják majd a nyilvánosságnak.

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Butsi Istvánnak, a meghívóért a Honvédelmi Minisztériumnak, a színvonalas lebonyolításért pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományának!

Cikk: Darabos Erika

Fotók: Butsi István

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 14., 14:38
Norad Benidze, a Tbiliszi Repülőgépgyár igazgatója a grúz “Business Media” internetes lapnak adott nyilatkozatában megerősítette a hírt, miszerint Grúzia modernizálná a Szu-25-ösöket és Ge-31 Bora néven ázsiai és afrikai országokban értékesítené azokat.
2018-02-16 15:28:45
A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.
2018-02-13 15:29:53
Az “Orosz Helikopterek” legújabb többfeladatú modellje, a Mi-171E2 sikeresen befejezte az új hajtóművek és a forgószárny berendezéseinek légi próbáit. A kizárólag exportra szánt Mi-171E2-t (a Mi-171A2 helikopter exportváltozata) Mi-171E néven szállítják majd a vásárlóknak.
2018-02-09 16:36:34
2018. február 6-11. között rendezik meg Szingapúr Csangi repülőterén az Ázsia legnagyobb légiszalonjaként emlegetett Singapore Airshow-t, ahol többek között a Lockheed Martin F-16-os típusának jövője kapcsán is hallhattunk pozitív híreket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 02. 23., 09:46
A brit Királyi Légierő négy-öt Eurofighter Typhoon-ja érkezik Magyarországra a nyár folyamán, hogy közösen gyakorlatozzon a Magyar Honvédség Gripen harci repülőgépeivel.
2018. 02. 22., 11:16
Az Amerikai Egyesült Államok kormánya nem járult hozzá, hogy az egyiptomi légierő megkapja a Dassault Rafale vadászbombázóihoz szánt SCALP EG közepes hatótávolságú cirkálórakétákat.
2018. 02. 21., 12:51
Nemcsak az ütközés, hanem az elkerülésére tett manőver is kockázat. Az európai szabályozás alapvonalai.
2018. 02. 20., 11:57
A Messerek a megnyitón, a Li-2-esek a hangárban. A Tante, a Savoya és az Electra. Egy remek Nebuló és egy hírhedt sróf a nebulóknak.

  Legfrissebbek most

Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!++

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.