2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irány a Baltikum! BAP kibocsátó ünnepség a Kecskeméti Repülőbázison

 Irány a Baltikum! BAP kibocsátó ünnepség a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 07. 22., 13:30

2022. július 21-én, csütörtökön rendezték meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység kibocsátó ünnepségét, melyről mutatjuk Olvasóinknak a helyszíni fotókat!

A hivatalos, sajtónyilvános ceremóniára a Kecskeméti Repülőbázis 8-as számú lefedésében került sor, kiállítva ezúttal a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripent láthattuk. Tóth Róbert főhadnagy, a bázis protokoll tisztje köszöntötte a vendégeket, többek között dr. Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát, Sándor Zsolt altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét, Kaszab Zoltán főtörzszászlóst, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósát, Ugrik Csaba dandártábornokot, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnokát, Dr. Salacz László országgyűlési képviselőt, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, továbbá az alakulatok és társszervek, valamint a megye és a városvezetés képviselőit, az alakulat volt parancsnokait, a kiutazó állományt és a családtagokat!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka (Fotó: Darabos Erika)

A rendezvény a csapatzászló bevonulásával vette kezdetét 9 óra 55 perckor: az elöljáró fogadása, a jelentés beadása és a Himnusz eléneklése után Törőcsik Renáta őrnagy, a repülőbázis személyügyi főnök helyettese ismertette a parancsokat. Ezt követően Ványik Attila alezredes a kiutazó kontingens parancsnokának jelentése következett.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A kibocsátó ünnepségen dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára mondott beszédet (Fotó: Müller Dóra)

Az ünnepség dr. Maróth Gáspár államtitkár személyes élményekkel tarkított beszédével folytatódott, ahol kiemelte, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború miatt a mostani, immáron harmadik (2015 és 2019) magyar balti misszió veszélyesebb küldetés lesz, mint a korábbiak, hiszen napjainkban a balti légtér Európa, de talán az egész NATO egyik legérzékenyebb légterévé vált. Kiemelte, hogy a ZRÍNYI 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül folyamatosan fejlődik a Magyar Honvédség, melyből a légierő Gripen flottája sem maradt ki. Elhangzott az is, hogy hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősség is az újabb BAP misszió vállalása, mely kifejezi Magyarország NATO iránti szolidaritását. Hozzátette azt is, hogy a nemzetközi környezet miatt a kontingens minden katonája számára kiváló fejlődési lehetőség az újabb baltikumi szerepvállalás: a Puma század jelmondatával "Vezérünk a bátorság, Kísérőnk a szerencse" indította útnak a kiutazó állományt. A rendezvény végén meghallgathattuk Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész áldását is, melyet a csapatzászló őrzési helyre történő elvezetése, valamint a Szózat zárt.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A Gripenek közül ezúttal a 44-es oldalszámú JAS 39D-t láthattuk az ünnepségen (Fotó: Szúh József)

A harmadik magyar baltikumi misszió 2022. augusztus 1-jén veszi kezdetét, a megszokott rotáció alapján négy hónapon keresztül látja el a Magyar Légierő a Baltikum (Észtország, Lettország, Litvánia) légterének őrzését (Siauliai légibázisról) vezető nemzetként. A 87 főből álló kontingens kitelepülése július utolsó hetében indul, a személyi állomány rotálása miatt november végéig közel 170 fő vesz majd részt a misszióban.

A küldetés további részleteibe Ványik Attila alezredes, a kiutazó csapat parancsnoka avatja be az Olvasókat, melyért kattintsanak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalára!

A kiegészítő fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a honvedelem.hu oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.