2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irány a Baltikum! BAP kibocsátó ünnepség a Kecskeméti Repülőbázison

 Irány a Baltikum! BAP kibocsátó ünnepség a Kecskeméti Repülőbázison
Darabos Erika  |  2022. 07. 22., 13:30

2022. július 21-én, csütörtökön rendezték meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység kibocsátó ünnepségét, melyről mutatjuk Olvasóinknak a helyszíni fotókat!

A hivatalos, sajtónyilvános ceremóniára a Kecskeméti Repülőbázis 8-as számú lefedésében került sor, kiállítva ezúttal a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripent láthattuk. Tóth Róbert főhadnagy, a bázis protokoll tisztje köszöntötte a vendégeket, többek között dr. Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát, Sándor Zsolt altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét, Kaszab Zoltán főtörzszászlóst, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósát, Ugrik Csaba dandártábornokot, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnokát, Dr. Salacz László országgyűlési képviselőt, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, továbbá az alakulatok és társszervek, valamint a megye és a városvezetés képviselőit, az alakulat volt parancsnokait, a kiutazó állományt és a családtagokat!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kiutazó kontingens parancsnoka (Fotó: Darabos Erika)

A rendezvény a csapatzászló bevonulásával vette kezdetét 9 óra 55 perckor: az elöljáró fogadása, a jelentés beadása és a Himnusz eléneklése után Törőcsik Renáta őrnagy, a repülőbázis személyügyi főnök helyettese ismertette a parancsokat. Ezt követően Ványik Attila alezredes a kiutazó kontingens parancsnokának jelentése következett.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A kibocsátó ünnepségen dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára mondott beszédet (Fotó: Müller Dóra)

Az ünnepség dr. Maróth Gáspár államtitkár személyes élményekkel tarkított beszédével folytatódott, ahol kiemelte, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború miatt a mostani, immáron harmadik (2015 és 2019) magyar balti misszió veszélyesebb küldetés lesz, mint a korábbiak, hiszen napjainkban a balti légtér Európa, de talán az egész NATO egyik legérzékenyebb légterévé vált. Kiemelte, hogy a ZRÍNYI 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül folyamatosan fejlődik a Magyar Honvédség, melyből a légierő Gripen flottája sem maradt ki. Elhangzott az is, hogy hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősség is az újabb BAP misszió vállalása, mely kifejezi Magyarország NATO iránti szolidaritását. Hozzátette azt is, hogy a nemzetközi környezet miatt a kontingens minden katonája számára kiváló fejlődési lehetőség az újabb baltikumi szerepvállalás: a Puma század jelmondatával "Vezérünk a bátorság, Kísérőnk a szerencse" indította útnak a kiutazó állományt. A rendezvény végén meghallgathattuk Hankóczi Gergely alezredes, református tábori lelkész áldását is, melyet a csapatzászló őrzési helyre történő elvezetése, valamint a Szózat zárt.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A Gripenek közül ezúttal a 44-es oldalszámú JAS 39D-t láthattuk az ünnepségen (Fotó: Szúh József)

A harmadik magyar baltikumi misszió 2022. augusztus 1-jén veszi kezdetét, a megszokott rotáció alapján négy hónapon keresztül látja el a Magyar Légierő a Baltikum (Észtország, Lettország, Litvánia) légterének őrzését (Siauliai légibázisról) vezető nemzetként. A 87 főből álló kontingens kitelepülése július utolsó hetében indul, a személyi állomány rotálása miatt november végéig közel 170 fő vesz majd részt a misszióban.

A küldetés további részleteibe Ványik Attila alezredes, a kiutazó csapat parancsnoka avatja be az Olvasókat, melyért kattintsanak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook oldalára!

A kiegészítő fotókért ezúton is köszönetet mondunk Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További fotókért látogassanak el a honvedelem.hu oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”