2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2024-ben több nemzetközi hadgyakorlat is vár a Magyar Légierő Gripen flottájára

2024-ben több nemzetközi hadgyakorlat is vár a Magyar Légierő Gripen flottájára
JETfly  |  2024. 03. 05., 10:15
2024-ben több nemzetközi hadgyakorlat is vár a Magyar Légierő Gripen flottájára

2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.

A katonai sajtó, illetve a kecskeméti média képviselői számára szervezett esemény kiegészült a jelenleg a bázison zajló elektronikai hadviselési gyakorlatsorozatra felszálló repülőgépek fotózási lehetőségével: a mai BVR feladatban 4+2 Gripen és egy Dassault Falcon 20 (F-GPAD - Aviation Defence Service példánya) típusú repülőgép vett részt. A zavarókonténerekkel felszerelt Falcon kiváló platform a zavaró környezet megteremtésére, hiszen a kommunikációs csatornák zavarása mellett radarzavarást is képes előidézni.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Fontos eleme a gyakorlatnak a zavarókonténerekkel felszerelt Dassault Falcon 20-as (Fotó: Szúh József)

Az utolsóként felszálló készültségi JAS 39C géppár, plusz a Falcon 20-as képviselte ezúttal a "rosszfiúk" (RED), míg a további 4 Gripen a "jófiúk" (BLUE) oldalát. Az eheti scenario-k az egyszerűtől haladnak a bonyolultabb felé, a zavarás egyre magasabb szintjéig, napról napra eljutva a legösszetettebb, földi csapásmérés imitációjával kiegészülő feladatig. A hétfői napon a "rosszfiúkat" képviselő 2, a Falcon 20-as zavaró tevékenységével is támogatott Gripen légtérből való kivezetése volt a feladat.

A bázison zajló, lényegében két összekapcsolódó, rendszeresen megrendezésre kerülő gyakorlat (nemzeti BLUE TARGET és nemzetközi NEWFIP - NATO Electronic Warfare Force Integration Program) - több alakulat részvételével - 2024. február 26-án, hétfőn vette kezdetét: az első hét a légierős együttműködésről szólt, az eheti, fentebb említett feladatok pedig már nemzetközi részvétellel is kiegészülnek.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A készültségi Gripen géppár egyik tagja a hétfői esemény során (Fotó: Lakatos Attila)

A repülődandár parancsnoka válaszolt a gyakorlattal kapcsolatban felmerült újságírói kérdésekre, továbbá arról is beszámolt, hogy idén a hazai gyakorlatok mellett nemzetközi gyakorlatokon is részt vesznek: májusban következik a csehországi Lion Effort, mely a Gripent üzemeltető országok közös gyakorlata, ősszel pedig a NATO idei legnagyobb gyakorlata, a Ramstein Flag, melynek Görögország ad otthont. A gyakorlatokon tervezetten 4+1 Gripennel vesz részt a Magyar Légierő.

A Lion Effort hadgyakorlatot 3 évente rendezik meg: 2009-ben Magyarország, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország volt a rendező nemzet, 2018-ban pedig ismét hazai rendezés következett, utána viszont közbeszólt a Covid járvány, így hosszú kihagyás után találkozhatnak ismét a Gripent üzemeltető nemzetek. Vadászgépekkel Csehország, Svédország és Magyarország érkezik az idei gyakorlatra, megfigyelőként pedig várhatóan Thaiföld és Brazília is jelen lesz. 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Gróf Gergely ezredes, dandárparancsnok (Fotó: Lakatos Attila)

Az elektronikai hadviselési gyakorlatok kapcsán Gróf Gergely ezredes kiemelte, hogy fontos tapasztalatszerzési lehetőség ez a Gripenes hajózó állománynak, hiszen a többféle scenario-nak köszönhetően olyan feladatokat is tudnak gyakorolni, mellyel a készültségi szolgálatot ellátó Gripen hajózók is találkozhatnak egy-egy riasztás során. A parancsnok a "zavarás" részleteibe is beavatta a sajtótájékoztató résztvevőit, mi történik akkor, ha a kommunikációs csatornákat vagy épp a radart zavarják a RED oldalról. 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Az elektronikai hadviselés terén fontos gyakorlási lehetőség a hajózó állomány számára a BLUE TARGET és a NEWFIP gyakorlat (Fotó: Szúh József)

Utoljára 2021-ben rendezték meg Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót, melynek újbóli megrendezéséről is érkezett érdeklődés. Gróf Gergely ezredes elmondta, hogy a repülőnapról az elmúlt évekhez hasonlóan hivatalos tájékoztatást adnak majd ki.

A mai napról egy bővebb képgalériát állítottunk össze Olvasóinknak, mely a fotókra kattintva érhető el! A Kecskeméti Televízió összeállítása az alábbiakban látható, az eseményről a honvedelem.hu, a hiros.hu és a baon.hu is készített összefoglalót!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Lakatos Attilának és Szúh Józsefnek, a meghívóért pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Megrendezték a NEWFIP 2022 (NATO Electronic Warfare Force Integration Program) „Ramstein Guard” elnevezésű, NATO vezetésű harcászati szintű elektronikai hadviselés gyakorlatot február 7-11. között.
bővebben ...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.