2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tesztelés alatt a brazilok Gripenje

Tesztelés alatt a brazilok Gripenje
JETfly  |  2020. 10. 06., 14:26
Tesztelés alatt a brazilok Gripenje

Brazíliában elkezdték a Gripen E brazil változatának tesztjeit – a fegyverrendszer és Link BR2 kommunikációs rendszer mellett azt is vizsgálják, hogyan felel meg a repülőgép a speciális trópusi viszonyoknak.

Az első, kimondottan a Brazil Légierő számára gyártott Gripen E (brazil jelölése: F 39 Gripen) 2020. szeptember 24-én repült át Navegantes-ből az Embraer cég Gaviao Peixoto-i üzemegységéhez. Az új típus hivatalos bemutatkozására október 23-án fog sor kerülni – a Brazil Légierő ekkor ünnepli a Repülősök Napját.

Az Embraer cég Gaviao Peixoto-i Gripen Repülési Teszt Központjában végrehajtandó tesztek szerves részét képezik annak a berepülési programnak, amelyet a Saab linköping-i üzemében már 2017 óta folytatnak. A brazíliai tesztek során ellenőrizni fogják a repülésvezérlő rendszert, az EMO-rendszereket (elektro-műszer-oxigén), illetve a repülőgép működését a speciális trópusi viszonyok között. A Gripen E alaptípustól annyiban is eltér a tesztprogram, hogy a brazil verzióban a Link BR2-es kommunikációs rendszert építették (titkosított adat- és rádióforgalmat biztosít a repülőgépek között), így annak tesztjeit is Brazíliában végzik.

A Brazil Légierő Anapolis-ban állomásozó 2. Ezrede 2021 év végéig fogja megkapni az F 39-eseket. Micael Johansson, a Saab elnök-vezérigazgatója így értékelte az eseményt: „Mérföldkő az első brazil Gripen felszállása hazai földön. Büszkék vagyunk rá, hogy kiváló szakembereink együttműködése révén közösen értük el ezt az eredményt. Ez az első lépés egy hosszú és sikeres együttműködés kezdete országaink között.”

Jackson Schneider, az Embraer Defense & Security elnök-vezérigazgatója szintén nagyra értékelte az F 39 Gripen első hazai repülését, kiemelve, hogy a Gripen-program hatalmas lehetőségeket rejt magában cége számára a technológiák adoptálásában, valamint az itt szerzett tapasztalatok hasznosításában a saját fejlesztésű repülőgépek gyártásában.

Óriási ország vásárolt apró vadászbombázókat. Mit keres majd az Amazonas felett svéd vadászgép és miért fontos a helyi összeszerelés? Miért kellett Brazíliának kétüléses Gripen F?
bővebben ...

A brazil-svéd együttműködés 2014-re nyúlik vissza, ekkor köttetett meg a szerződés 36 darab Gripen E/F legyártására a Brazil Légierő számára. A tíz évet meghaladó technológiaátadási program nagyban segíti a helyi repüléstechnika fejlődését a brazil Gripen programban részt vevő partnercégek révén.

A brazil Gripen E/F vadászgépeket brazil mérnökökkel együttműködve fejlesztik és gyártják. Ez a közös erőfeszítés része a technológiaátadási programnak, amelynek célja az ugyanazon feladatok Brazíliában történő végrehajtásához szükséges gyakorlati ismeretek elsajátítása, eredményeként pedig 2021-től helyben megkezdődik 15 darab repülőgép teljes összeszerelése.

Forrás: https://www.airframer.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.