2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tesztelés alatt a brazilok Gripenje

Tesztelés alatt a brazilok Gripenje
JETfly  |  2020. 10. 06., 14:26
Tesztelés alatt a brazilok Gripenje

Brazíliában elkezdték a Gripen E brazil változatának tesztjeit – a fegyverrendszer és Link BR2 kommunikációs rendszer mellett azt is vizsgálják, hogyan felel meg a repülőgép a speciális trópusi viszonyoknak.

Az első, kimondottan a Brazil Légierő számára gyártott Gripen E (brazil jelölése: F 39 Gripen) 2020. szeptember 24-én repült át Navegantes-ből az Embraer cég Gaviao Peixoto-i üzemegységéhez. Az új típus hivatalos bemutatkozására október 23-án fog sor kerülni – a Brazil Légierő ekkor ünnepli a Repülősök Napját.

Az Embraer cég Gaviao Peixoto-i Gripen Repülési Teszt Központjában végrehajtandó tesztek szerves részét képezik annak a berepülési programnak, amelyet a Saab linköping-i üzemében már 2017 óta folytatnak. A brazíliai tesztek során ellenőrizni fogják a repülésvezérlő rendszert, az EMO-rendszereket (elektro-műszer-oxigén), illetve a repülőgép működését a speciális trópusi viszonyok között. A Gripen E alaptípustól annyiban is eltér a tesztprogram, hogy a brazil verzióban a Link BR2-es kommunikációs rendszert építették (titkosított adat- és rádióforgalmat biztosít a repülőgépek között), így annak tesztjeit is Brazíliában végzik.

A Brazil Légierő Anapolis-ban állomásozó 2. Ezrede 2021 év végéig fogja megkapni az F 39-eseket. Micael Johansson, a Saab elnök-vezérigazgatója így értékelte az eseményt: „Mérföldkő az első brazil Gripen felszállása hazai földön. Büszkék vagyunk rá, hogy kiváló szakembereink együttműködése révén közösen értük el ezt az eredményt. Ez az első lépés egy hosszú és sikeres együttműködés kezdete országaink között.”

Jackson Schneider, az Embraer Defense & Security elnök-vezérigazgatója szintén nagyra értékelte az F 39 Gripen első hazai repülését, kiemelve, hogy a Gripen-program hatalmas lehetőségeket rejt magában cége számára a technológiák adoptálásában, valamint az itt szerzett tapasztalatok hasznosításában a saját fejlesztésű repülőgépek gyártásában.

Óriási ország vásárolt apró vadászbombázókat. Mit keres majd az Amazonas felett svéd vadászgép és miért fontos a helyi összeszerelés? Miért kellett Brazíliának kétüléses Gripen F?
bővebben ...

A brazil-svéd együttműködés 2014-re nyúlik vissza, ekkor köttetett meg a szerződés 36 darab Gripen E/F legyártására a Brazil Légierő számára. A tíz évet meghaladó technológiaátadási program nagyban segíti a helyi repüléstechnika fejlődését a brazil Gripen programban részt vevő partnercégek révén.

A brazil Gripen E/F vadászgépeket brazil mérnökökkel együttműködve fejlesztik és gyártják. Ez a közös erőfeszítés része a technológiaátadási programnak, amelynek célja az ugyanazon feladatok Brazíliában történő végrehajtásához szükséges gyakorlati ismeretek elsajátítása, eredményeként pedig 2021-től helyben megkezdődik 15 darab repülőgép teljes összeszerelése.

Forrás: https://www.airframer.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.