2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Repülőgépben felejtett szerszámok miatt nem repülhetnek a KC-46-osok

Repülőgépben felejtett szerszámok miatt nem repülhetnek a KC-46-osok
JETfly  |  2019. 03. 04., 16:18
Repülőgépben felejtett szerszámok miatt nem repülhetnek a KC-46-osok

A Boeing vezetősége kénytelen volt elrendelni a KC-46-os tankerek repülési tilalmát, miután az Amerikai Légierő szakemberei az elmúlt hetekben több alkalommal is találtak ottfelejtett szerszámokat és egyéb idegen tárgyakat a repülőgépek fedélzetén.

A gyár belső levelezésében értesítette erről a dolgozókat a vezetőség: „Az átképzésen lévő pilóták kiképzését fel kell függesztenünk, amíg nem találjuk meg az okokat és nem állítjuk vissza a bizalmat repülőgépeink iránt.”

Nagy munka vár ránk – emlékeztetett rá a hírlevél. A munkafolyamatok minőségének romlása kérdéseket vet fel a Boeing minőségellenőrzési eljárásaival kapcsolatban. Egy hét leállás után a kiképzési repülések újra elkezdődtek, miután a Boeing cég és a légierő szakemberei közösen orvosolni tudták a gondokat.

A KC-46-os gyártási folyamata során az üres gépszerkezetet legyártják Everettben, majd átszállítják Pain Field-be, ahol a katonai műszaki szakemberek beépítik a kommunikációs, navigációs, üzemagyag-töltő és egyéb, katonai használathoz szükséges rendszereket. Ebben a gyáregységben (Military Delivery Center, MDC) tiltották le a gépeket, miután szerszámokat és egyéb idegen tárgyakat találtak a fedélzeten.

A légi járművek építése során minden szerkezeti egységet alaposan le kell ellenőrizni, ne maradjon semmilyen szennyeződés vagy idegen tárgy benne. Bármi, ami a falüregben vagy a padló alatt marad, potenciálisan veszélyes, mert idővel károsíthatja a berendezéseket, vagy elektromos rövidzárlatot okozhat.

Többéves késéssel ugyan, de 2019. január 10-én az Egyesült Államok légiereje (USAF) hivatalosan is átvette a gyártó Boeing cégtől az első KC-46A Pegasus légiutántöltő repülőgépet, amely ezt követően hamarosan áttelepülhet a kansasi Wichita-ban található McConnell légibázisra.
bővebben ...

A Boeing kénytelen volt a szakembereit átküldeni az MDC-be, ahol az átszállított repülőgépeket átvizsgálták és további tíz szerszámot találtak „ottfelejtve”, ami komoly technológiai fegyelemsértésre utal.

Az ilyen problémák kezelésére a gyári szakemberek, a légierő és a Védelmi Szerződések Ügynöksége közös csapatot hozott létre, mivel mindenki számára létfontosságú az ehhez hasonló hiányosságok mihamarabbi megszüntetése.

Az összeszerelést végző munkások és az elvégzett munkát ellenőrző minőségellenőrök felelősek azért, hogy ne maradjon semmilyen idegen tárgy/szerszám a kész repülőgépben. A Boeing a következő két év során ennek ellenére közel 1 000 minőségellenőri munkahelyet kíván megszüntetni.

A szakemberek szerint nem éppen időszerű ez a leépítés, hiszen a 747, 767 és 777-es program minőségbiztosítási auditálása tavaly decemberben bukott meg. A mostani „incidenst” a Boeing vezetése 3-as szintű veszélyhelyzetként kezeli – a következő fokozat a teljes repülési tilalom.

„Tudják, ez mit jelent?” – teszi fel a kérdést a körlevélben a menedzsment. „Ez egyet jelent a gyártás leállításával és gyártó üzem bezárásával.”

Azonnali intézkedésként a gyártósoron dolgozók 48 perccel a műszak lejárta előtt leállnak a munkával és a hátralévő időben ellenőrzik, nem maradt-e idegen tárgy a munkadarabban és a munkaterületet is alaposan feltakarítják.

„Vissza kell nyernünk a megrendelőink bizalmát, be kell bizonyítanunk, hogy mi vagyunk az első számú repülőgép-gyártók” – hangzott el a memorandumban.

A hat tesztgép mellett további hatot szállítottak már le a McConnell és az Altus légibázisokra, 45 további pedig a Boeing Puget Sound-i üzemegységében van, végszerelési fázisban.

Forrás: https://www.seattletimes.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.