2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Saab Indiát célozza meg a Gripen M projekttel

A Saab Indiát célozza meg a Gripen M projekttel
JETfly  |  2017. 03. 23., 13:10

A Saab nem adja fel a Gripen haditengerészeti változatának fejlesztését annak ellenére sem, hogy a brazilok úgy döntöttek, egyetlen repülőgép-hordozójukat, a Sao Paolo-t, kivonják a rendszerből.

  • A Saab folytatja a Sea Gripen fejlesztését
  • A haditengerészeti Gripen fejlesztése 2010-ben indult
  • Az Indiai Haditengerészet részére is elküldte a Saab a Sea Gripen ajánlatot

Az eredeti tervek szerint a brit és brazil mérnökök bevonásával készülő Gripen M lett volna a Brazil Haditengerészet zászlóshajójának fő fegyverzete, de a felmerülő problémák miatt törölték ezt a projektet és brazilok egyetlen repülőgép-hordozójának sorsa függőben van.

A svédek hamar találtak lehetséges vásárlót: az Indiai Haditengerészet ajánlatokat kért fedélzeti repülőgépekre és a Saab nem késlekedett a válasszal – ajánlatuk a Gripen M, azaz a Sea Gripen.

Bár a Sea Gripen még csak a fejlesztési fázisban van és hátra van még jónéhány lépés a sorozatgyártásig, a svédek bizakodóak. A brit partner jelentős tapasztalatokkal rendelkezik még a Harrier-program révén és a brazil szakemberek tudására is számíthatnak.

A Saab 2010-ben kezdte el a tengerészeti változat fejlesztését a Gripen E vadászrepülőgép alapjaira. A speciális haditengerészeti igényeknek megfelelően megerősítették a repülőgép futóművét, alkalmassá téve a hajófedélzeti üzemeltetésre. Megerősítették a fékrendszert és fékezőhorgot is szereltek fel a leszálláshoz. Az alapgép már eleve rendelkezett azokkal a képességekkel, melyek a hajóról történő üzemeltetéshez elengedhetetlenek, például a precíziós leszállító rendszerrel, megfelelő kormányozhatósággal magas állásszögeken, megerősített sárkányszerkezettel és korrózió elleni védelemmel. Az alaptípus is képes a kb. 5 m/s süllyedési sebességgel történő földetérésre, azonban ezt 25 kb. 8 m/s-ra kellett növelniük.

A svédek bizakodóak, hiszen a Gripen eleve képes a szűk országúti le- és felszállásra – a hajófedélzeti üzem már nem jelenthet megoldhatatlan problémát számukra.

Forrás: Jane's

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.