2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Saab Indiát célozza meg a Gripen M projekttel

A Saab Indiát célozza meg a Gripen M projekttel
JETfly  |  2017. 03. 23., 13:10

A Saab nem adja fel a Gripen haditengerészeti változatának fejlesztését annak ellenére sem, hogy a brazilok úgy döntöttek, egyetlen repülőgép-hordozójukat, a Sao Paolo-t, kivonják a rendszerből.

  • A Saab folytatja a Sea Gripen fejlesztését
  • A haditengerészeti Gripen fejlesztése 2010-ben indult
  • Az Indiai Haditengerészet részére is elküldte a Saab a Sea Gripen ajánlatot

Az eredeti tervek szerint a brit és brazil mérnökök bevonásával készülő Gripen M lett volna a Brazil Haditengerészet zászlóshajójának fő fegyverzete, de a felmerülő problémák miatt törölték ezt a projektet és brazilok egyetlen repülőgép-hordozójának sorsa függőben van.

A svédek hamar találtak lehetséges vásárlót: az Indiai Haditengerészet ajánlatokat kért fedélzeti repülőgépekre és a Saab nem késlekedett a válasszal – ajánlatuk a Gripen M, azaz a Sea Gripen.

Bár a Sea Gripen még csak a fejlesztési fázisban van és hátra van még jónéhány lépés a sorozatgyártásig, a svédek bizakodóak. A brit partner jelentős tapasztalatokkal rendelkezik még a Harrier-program révén és a brazil szakemberek tudására is számíthatnak.

A Saab 2010-ben kezdte el a tengerészeti változat fejlesztését a Gripen E vadászrepülőgép alapjaira. A speciális haditengerészeti igényeknek megfelelően megerősítették a repülőgép futóművét, alkalmassá téve a hajófedélzeti üzemeltetésre. Megerősítették a fékrendszert és fékezőhorgot is szereltek fel a leszálláshoz. Az alapgép már eleve rendelkezett azokkal a képességekkel, melyek a hajóról történő üzemeltetéshez elengedhetetlenek, például a precíziós leszállító rendszerrel, megfelelő kormányozhatósággal magas állásszögeken, megerősített sárkányszerkezettel és korrózió elleni védelemmel. Az alaptípus is képes a kb. 5 m/s süllyedési sebességgel történő földetérésre, azonban ezt 25 kb. 8 m/s-ra kellett növelniük.

A svédek bizakodóak, hiszen a Gripen eleve képes a szűk országúti le- és felszállásra – a hajófedélzeti üzem már nem jelenthet megoldhatatlan problémát számukra.

Forrás: Jane's

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.