2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Generációs váltás előtt a katonai pilótaképzés

Generációs váltás előtt a katonai pilótaképzés
JETfly  |  2021. 02. 18., 15:38
Generációs váltás előtt a katonai pilótaképzés

Manapság a legtöbb országban a hagyományos, szigorú fázisokra osztott pilótaképzési metódust (ún. Smith-Barry metódust) követik, melynek alapjait meglehetősen régen, a 20. század első felében fektették le. Ennek során a pilótanövendékek több, egyre komplexebb típust is megtanulnak, így jutva el végül a harci egységeknél is alkalmazott repülőgéptípusokig.

Hátránya, hogy a repülési órák és az energia igen nagy része arra megy el, hogy az új típusok jellemzőit megismerjék és megtanulják, ahelyett, hogy az addig megszerzett tudásukat használva tovább fejlődnének.

Ennek kiküszöbölésére több úton is elindultak már, de nem mind bizonyult sikeresnek. Egyetlen turbólégcsavaros típus kevés ahhoz, hogy a nagy légierők számára is teljeskörű megoldást nyújtson, így például az Egyesült Államok, Franciaország vagy Görögország is új sugárhajtású típusokra építve tervezi a jövőbeli pilótaképzést.

A hagyományos, fázisokra osztott metódus nem veszíti el teljesen létjogosultságát, továbbra is szükséges a komplexitás fokozatos növelése, viszont fontos, hogy ha több típuson is repülnek a hallgatók, akkor legalább a fedélzeti rendszerek, az avionika kialakítása legyen közel azonos.

Ebben élenjárónak számít Olaszország, ahol a Leonardo cég által gyártott M-345 alap- és M-346 haladó kiképzőgép eleget tesz ennek a feltételrendszernek. A hasonló rendszerek megtanulása nem igényel többletenergiát a pilótanövendékektől, így a kiképzés ideje rövidebb, a költségek pedig alacsonyabbak lehetnek.

Mindemellett a két típus pilótafülkéje hasonló a korszerű harci repülőgépekhez is, így nagyon jó alapokat ad a későbbi továbblépéshez. Láthatóan ma már a világ ebbe az irányba tart, az elkövetkező 10 évben a példa nagymértékben elterjedhet, a következő 40 évben pedig várhatóan ez lesz a meghatározó irány a katonai pilótaképzésben.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.