2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet
honvedelem.hu  |  2024. 05. 30., 10:31
Felavatták az új Mi-24D harci helikopter emlékművet

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

Vargha Tamás kijelentette, az épp „lecsapni készülő” helikopter „emlékeztet minket egy valóban legendás ezredre”, majd felidézte, hogy Szentkirályszabadján 1938-ban hozták létre a füves repülőteret, amely 2004-es bezárásáig repülő-, majd helikopterbázis volt.

A miniszterhelyettes felidézte az itt szolgált katonák elhivatottságát és megköszönte a helikoptervezetők, repülőgépvezetők, javítók, kiszolgálók áldozatvállalását, hozzátéve, hogy „nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke a katonáira.”

Vargha Tamás szerint a katonának tudnia kell, hogy dicső múltunk az az erős talapzat, amin állva esküt tesz, és a harcban a feladatát akár élete árán is végre tudja hajtani. A múlt „megőrzésében és továbbadásában segít ez a helikopter-emlékmű, hisz arra emlékeztet, hogy itt egy legendás ezred szolgált.”

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy fontos szerepet töltöttek és töltenek be a katonák – és maga a katonai hivatás általában – a város életében. „Mindig is települtek a városban alakulatok, és az egyik legendás ezek közül épp az a harci helikopter ezred, amely itt működött nagyon sokáig, és nagyon sok veszprémi családban ez élő hagyomány ma is, életük fontos része” – fogalmazott.

Kaptur József nyugállományú alezredes, az egykori „Kerecsen” harci helikopter zászlóalj parancsnoka 26 évet töltött a levegőben, abból 25 évet Mi-24 harci helikopterrel repült. Nem véletlen tehát, hogy 2017-ben Gulyás Zoltán dandártábornokkal együtt kezdeményezte, hogy méltó emléket állítsanak a dicső múltú MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred személyi állományának.Veszprém vezetése örömmel állt a kezdeményezés mellé, s miközben zajlottak az egyeztetések a helyszínről, a felállítás körülményeiről, Kecskeméten megkezdődött az egykor az NDK-ban szolgálatot teljesítő 96+36 (Luftwaffe) lajstromszámú gép átalakítása emlékművé, vagyis a hatástalanítása és tömegének csökkentése.

Az eredeti tervek szerint a helikopter az emlékművön 338 fokos felszálló iránynak megfelelően, 15 fokos bólintási szöggel és kiengedett futókkal „repült volna”, mintha éppen a reptérről szállna fel. Ez technikai és rögzítési okok miatt kicsit megváltozott, és ma behúzott futókkal látható.

 

Az egykori NDK-s gép „régi magyar tarka” festést kapott, és 005-ös oldalszámot, emléket állítva az első Szentkirályszabadján leszállt gépnek. Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred logója a pilótakabin oldalára került, valamint egyik oldalra a „Kerecsen” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Fekete bárány” műszaki század logóit, míg a másik oldalon a „Phoenix” harci helikopter század és a hozzá tartozó „Vörös sárkány” műszaki század logóit festették fel.

Ahogy az emlékmű avatóünnepség résztvevői, egykori és mai pilóták, hajózók fogalmaztak, a „sas leszállt” és Szolnok után újabb Mi-24-es harci helikopter-emlékmű látható hazánkban.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.