2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az október volt a legerősebb hónap idén a repülőtéren

Az október volt a legerősebb hónap idén a repülőtéren
Budapest Airport  |  2021. 11. 18., 15:09
Az október volt a legerősebb hónap idén a repülőtéren

A 2021-es év legsikeresebb hónapjának bizonyult az október a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az eddigi rekord hónapot, augusztust is túlszárnyalva összesen 712 910 utas fordult meg a légikikötőben az őszi hónapban, amely a tavalyi év azonos időszakához képest közel 1035%-os emelkedés, és 2020 márciusa óta a legmagasabb utasszám. Az októberi hónapban a budapesti repülőtérről összesen 113 desztináció volt elérhető 33 légitársaság kínálatában, amelyek közül a legforgalmasabb útvonalak továbbra is London, Amszterdam és Frankfurt voltak. Az októberi kiugró utasforgalomban az őszi szünet és a nagyon kellemes október végi időjárás is szerepet játszik, sokan választottak néhány napos európai városlátogatást és külföldi pihenést az iskolai és óvodai szünidő alatt.

A légiáruszállítás terén is csúcsot hozott az október: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru volumene 15 292 tonna volt, ami több mint 33%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest, és még a 2019-es októberi hónap eredményeit is 19%-kal túlszárnyalta. Az október a hetedik hónap volt a sorban, amikor 15 ezer tonna felett teljesített a cargo bázis, ami azt is jelenti, hogy a Budapest Airport 10 hónap alatt teljesítette a 12 hónapra kitűzött célt, és elérte a bűvös, 150 ezer tonnás álomhatárt. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben az eddig tapasztalt tendencia folytatódik, a BUD Cargo City minden idők legerősebb évét zárja idén, elérve akár a 180 000 tonnát is.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő cargo járatok jobb kihasználtságának és az utasszállító járatokon az alsófedélzeti áruszállítás részbeni visszatérésének köszönhetően a járatok száma mindössze 7%-kal nőtt egy év alatt, szemben a 40%-os árumennyiség növekedéssel.

Kiemelkedő értékelést kapott az utasoktól a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A Budapest Airport az utasforgalom növekedésével párhuzamosan 2021 harmadik negyedévében is elvégezte a nemzetközi utaselégedettségi felmérést (ASQ – Airport Service Quality), amely az egyik legfontosabb mutató a repülőterek számára. A felmérés lehetőséget biztosít az utasoknak arra, hogy 37 különböző minőségi jellemző vonatkozásában értékelhessék a repülőtéri környezettel kapcsolatos benyomásaikat 1-től 5-ös skálán.

A harmadik negyedévben elvégzett ASQ felmérés során megkérdezett utasok általános elégedettségi szintje az 5-ös skálán 4,14 pontot ért el – ilyen magas elégedettségi pontszámot az ASQ mérés 2006-os kezdete óta még nem regisztrálhatott a repülőtér. Mivel az elmúlt évek fejlesztéseinek jelentős része az utasforgalmi területeket is érintette, a mostani eredmény maradéktalanul visszaigazolja az utasszolgáltatások és a repülőtéri környezet színvonalának folyamatos emelkedését.

A felmérésben foglalt 37 kategória közül 36-ban a többi hasonló légikikötőhöz képest emelkedést ért el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, egyértelmű visszaigazolást adva a repülőtér üzemeltetőjének az elmúlt két és fél évben megtett erőfeszítéseire. A Budapest Airport 2019-től 2021-ig több mint 70 milliárd forint nagyságrendű fejlesztést hajtott végre a repülőtéren, amely kapacitásnövelő, ingatlanfejlesztési, fenntarthatósági, valamint modernizációs és digitalizációs beruházásokat egyaránt tartalmazott.

14 új útvonal a Budapest Airport téli menetrendjében

Izgalmas útvonalakkal bővül a Budapest Airportról elérhető városok listája, köszönhetően annak, hogy 2021. október 31-től újabb, a koronavírus járvány miatt szüneteltetett járatok indulnak újra több légitársaság esetében is.

A Wizz Air négy új útvonallal bővíti célállomásai listáját: a jordániai fővárosba, Ammánba, valamint a Vörös-tenger partján fekvő Akabába, Fuerteventurára és Hurghadába is indulnak járatok október végétől. A Ryanair szintén a további bővítés mellett döntött; a téli hónapokban nyolc új útvonallal bővíti kínálatát, így már Kölnbe, Krakkóba, Kaunasba, Lappeenrantara, Rigába, Shannonba, Bournemouthba és Torinóba is elrepülhetünk közvetlen járattal Budapestről az ír légitársaság fedélzetén.

Az Ural Airlines a napokban jelentette be, hogy október 31-től hetente indít járatot Krasznodarba és Koltsovóba, valamint szezonális járatokat tervez Kurumocsba, mindemellett pedig heti kettőre növeli a moszkvai Zsukovszkij repülőtérre közlekedő járatainak számát.

A téli menetrendben megjelenő 14 új útvonal mellett 11 járat újraindul Budapestről, és több légitársaság esetében is számos útvonalon járatsűrítésre lehet számítani.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője elmondta: "Folytatjuk a járataink újjáépítését egy mindenki számára biztonságos környezetben. A kereslet növekszik, és nagy örömünkre szolgál, hogy Budapest téli menetrendjében a fontos járatsűrítések mellett számos új és újraindított útvonal is szerepel, gazdag választékot kínálva ezzel a téli pihenésre vágyóknak.”

A 2021-2022-es téli szezon új menetrendje 2021. október 31-étől érhető el.

Helyi iskolák korszerűsítését támogatja a Budapest Airport

A tanév kezdetével teljesen megújult épület várta a XVII. kerület alsós tanulóinak egy részét. A nyár végén ugyanis a Budapest Airport ilyen célokra létrehozott alapítványa, a Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány támogatásával kicserélték a Kép utcai Czimra Gyula Általános Iskola egyik tagépületének valamennyi nyílászáróját, ezzel jelentős mértékben csökkentve a fűtési költségeket, valamint kizárva a külső zajokat, sőt, ezen felül az épület beltéri festését és a tantermek járófelületeinek burkolását is elvégezték az alapítvány által megbízott kivitelezők.

A Budapest Airport már nyár elején megkezdte az egyeztetést a szomszédos kerületek és települések önkormányzataival, hogy felmérje azon közintézmények körét- elsősorban iskolákat és óvodákat -, ahol ablakszigetelés és ezzel összefüggésben egyéb felújítási munkák szükségesek. Elsőként a Kép utcai Általános Iskolában kezdődtek meg a munkálatok még a nyár folyamán, hogy a tanév már a felújított tanteremben/tantermekben kezdődhessen el. A beruházás összértéke megközelítette a 10 millió forintot.

A nyár végén szintén döntés született a XVIII. kerületi Martinovics téren található Vadvirág Óvoda modernizációjáról: a Budapest Airport alapítványa árnyékolástechnikai és légkondicionáló berendezéseket helyez el az épületben, ezzel is hozzájárulva a csendesebb tantermekhez és egyben a fenntarthatóbb működtetéshez. A Budapest Airport és a repülőtér tulajdonosai ezzel párhuzamosan jelentős mértékben hozzájárulnak a szintén a XVIII. kerületben lévő Martinovics téri közösségi park felújításához is, ahol kültéri játékok és utcabútorok beszerzéséhez járultak hozzá. A két beruházás összértéke eléri a 15 millió forintot.

A szomszédos kerületek és települések önkormányzataival közös egyeztetések jelenleg is zajlanak, a kiválasztott közintézmények ablakszigetelése és egyéb modernizálási munkálatai a következő hónapokban tovább folytatódnak.

A Budapest Airport dolgozói több tízezer kilométert sétáltak a jó cél érdekében

Augusztus közepén indította a Budapest Airport a „Lépj a jó cél érdekében!” elnevezésű aktivitását, amelyben a vállalat több mint 170 munkavállalója vett részt. A 35 napig tartó kezdeményezéssel a vállalat célja az volt, hogy munkatársai közösen elérjék a 25 millió lépést, amelyért cserébe a Budapest Airport 10 ezer eurót adományoz a beteg, sérült, fogyatékkal élő gyermekek fejlesztését támogató CsodaCsoport Alapítvány számára. Mivel a kollégák magasan a kitűzött cél fölött teljesítettek és összesen 36 millió lépést tettek meg, az eredeti összeget további 4 ezer euróval egészítette ki a repülőtér üzemeltetője, így a napokban 5 millió forintot adott át a CsodaCsoport Alapítványnak.

Az eredetileg kitűzött 25 millió lépés nagyjából elegendő lenne ahhoz, hogy légvonalban elgyalogoljunk a Föld túloldalára. Ennél nincs messzebbi pontja a Földnek Budapestről, hiszen ezen túllépve már visszafelé sétálnánk. Ehhez a ponthoz legközelebb az Új-Zélandhoz tartozó Waitangi (Chatham-szigetek) fekszik, amely nagyjából 19 ezer kilométerre és 21 órás repülőútra fekszik tőlünk. Ekkora távolságot azonban utasszállító repülővel sem lehet legalább egy megálló nélkül megtenni.

A CsodaCsoport Alapítvány több mint 150 ezer fős Facebook csoporttal rendelkezik, ahol közösségi aukciók keretében támogatást gyűjtenek olyan beteg gyermekek gyógykezelésére, akiknek nagyon költséges, vagy olykor csak külföldön elérhető műtét vagy gyógymód segíthet. Az alapítvány hosszútávú céljai közé tartozik egy nonprofit fejlesztőház létrehozása, ahol jól felszerelt körülmények között zajlana a jövőben a gyermekek terápiás foglalkozása. Az adományt Zahorán-Pirisi Zsuzsa, a Budapest Airport humánerőforrás igazgatója, valamint a repülőtér üzemeltető legtöbb, 700 ezer lépést megtett munkatársa, Horváth Zsuzsanna közösen adta át a CsodaCsoport Alapítvány képviselőjének.

Forrás: https://www.bud.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
2023-03-01 13:10:12
Kedves Olvasók! Túl vagyunk az év eleji fogadkozásokon, lassan belerázódik mindenki a 2023-as évbe. Mivel utoljára tavaly ősszel kaptunk hírt Az Ég Katonáiról - és mint megtudtuk, elnökség választás is volt a közgyűlésen, - ezért megkerestük őket, hogyan is zárult a választás, mit terveznek erre az évre!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.