2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Budapest Airport: ismét felszállóágban

JETfly  |  2010. 08. 25., 09:17

A nyári idegenforgalmi szezon lassú, de határozott fellendülése Budapesten is feledteti a tavaszi izlandi vulkánkitörés okozta kiesést: a júliusi utasforgalmi statisztikák már mérsékelt, de határozott emelkedésről beszélnek. A Budapest Airport forgalma 2010 júliusában 3,1%-kal volt magasabb, mint az előző évben.

Az idei év júliusában összesen 897 783 induló és érkező utast regisztráltak a Budapest Airport statisztikái és ez a szám 3,1%-kal magasabb, mint az elmúlt évben. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy ezzel július végéig a növekedés 0,5%-os a tavalyi év első hét hónapjával összehasonlítva, ami azt jelenti, hogy ha kis mértékben is, de sikerül ellensúlyozni az egész Európát légiközlekedési káoszba taszító április vulkánkitörés következményeit. Bár a budapesti légikikötő „csak” négy napig volt zárva áprilisban, a nyugat- és észak-európai repülőterek tartós kiesése miatt áprilisban a magyar főváros repülőtere is mínusszal zárt.

Az azóta tapasztalható forgalomnövekedés tartósnak bizonyul, az idegenforgalmi statisztikák elemzéséből az derül ki, hogy elsősorban a külföldiek számának növekedése jelentette a bővülés bázisát Budapesten. Paradox módon, az utasok számának növekedésével párhuzamosan csökkent az ún. „repülőgépmozgások”, azaz a le- és felszállások száma, amely 2,4%-kal volt kevesebb, mint tavaly júliusban. Ez azt jelenti, hogy sikerült a légitársaságoknak növelniük az ülőhely-kihasználtságot (az ún. load factort), amelynek aránya júliusban 1,7%-os növekedés után elérte a 78%-ot. (Ez a mérőszám azt jelenti, hogy pl. egy 100 férőhelyes repülőgép esetében átlag 78 utast szállítottak).

Különösen jól teljesített a magyar hátterü Wizz Air, amely júliusban újabb, sorrendben negyedik Airbus A320 típusú gépét telepítette Budapestre és egy sor új járatott nyitott, egyebek mellett új olaszországi repülőterekre (Pisa, Bari) és ma jelentette be két új, törökországi járatának elindítását Isztambulba és Antalya-ra. Két számjegyü volt júliusban a Lufthansa növekedése is a budapesti járatoknál. Ennek oka részben az, hogy a Lufthansa módosított és kényelmesebbé tette az utasok számára a müncheni, frankfurti és düsseldorfi járatok indulási és érkezési időpontját, valamint, hogy sikeresnek bizonyult a Lufthansa Italia Milánó/Malpensa járata. Figyelemre méltó a fapadosok közül a Germanwings piaci térhódítása, amely egyébként az egyik ír diszkont légitársaság által leállított észak-német régiót szolgálja ki új, hannoveri járatának elindításával, ami több mint húsz százalékos növekedést hozott a légitársaságnak a budapesti járatokon.

Szintén dinamikus növekedést mutatnak a Budapest Airport hosszú távú járatai: így a Delta Airlines 22%-kal több utast szállított naponta közlekedő new yorki gépével, míg a Hainan légitársaság pekingi járatának sürítése 48%-os utasszám növekedést hozott. Ugyancsak a nyaralási szezon nyertese a chartergépeket üzemeltető Travel Service, amely szintén közel húsz százalékkal növelte forgalmát.

Ami az európai nagyvárosok budapesti forgalmát illeti, a legnagyobb utas létszámot London érte el (igaz, itt Heathrow, Luton és Gatwick járatai összeadódnak), ezt követi Párizs, majd Frankfurt, Brüsszel, Amszterdam, München, Zürich és Stockholm következik, a TOP 10-es listát Dublin és Helsinki zárja.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.