2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban
Darabos Erika  |  2019. 03. 11., 13:03
Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

2019. március 9-én, szombaton rendezték meg a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot, melynek keretein belül idén is izgalmas légiharcokat láthatott a helyszínre érkező, szépszámú nézőközönség. A sikeres légiharc kupának folytatása következik, 2020-ban nagyszabású szimulátoros rendezvényen mérhetik össze tudásukat a virtuális vadászpilóták.

A szolnoki RepTárban tavaly megrendezett I. és a mostani II. MiG-29 Szimulátor Bajnokság egy újjáéledő rendezvény, hiszen az elmúlt 12 évben nem volt hasonló virtuális bajnokság Magyarországon. Utoljára 2007-ben mérték össze tudásukat a virtuális repülőszázadok pilótái, a JETfly által szervezett III. Repülőszimulátor Európa-bajnokságon. A 2000-es években a három EB-n kívül 5 Magyar-bajnokságot is megrendeztek, a JETfly kiemelt területként foglalkozott a szimulátoros repülést kedvelőkkel, az összes rendezvény nagy sikerrel zárult.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A hagyományt természetesen folytatni kívánták a szervezők, de a Honvédelmi Minisztérium a 2006-os, októberi zavargások eseményei miatt nem kívánta a továbbiakban olyan rendezvények megszervezését támogatni, ami a harcról, a lövésekről szól, márpedig egy légiharc kupának ezek kötelező összetevői. A 2006. október 23-i budapesti események során a tüntetők és a rendőrök is összecsaptak, melynek során eljutottak a Városháza előtt kiállított T-34-es harckocsiig is, melyet aztán be is tudtak indítani a helyszínen. Az eseményt követően a HM, mint a korábbi szimulátoros bajnokságok egyik fő támogatója, már nem adta nevét ezekhez a rendezvényekhez, így az akkor már szervezés alatt álló 2007-es Európa-bajnokságot követően nem rendeztek újabb bajnokságot a virtuális térben.

Az elmúlt 12 éven a hadászat alaposan átalakult, hisz azóta - a modern seregekben - teret nyertek az ember vezette eszközök: drónok, harcjárművek. Ezért van egyre nagyobb jelentősége a hasonló „virtuális harc” technológiáknak. A régi rendezvényeken résztvevő fiatalok között nagyon sok aktív pilóta oktatót találunk.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzője a korábbi Magyar-bajnokságok hagyományait követve 1-1 elleni légiharcot vívott (a korábbi Európa-bajnokságokon pedig géppár, azaz 2-2 elleni küzdelmek zajlottak), a rendezvény 10 óra 45 perctől kezdődött. A közönség sem maradt le az izgalmas összecsapásokról, hiszen a Hangár épület aulájában óriás LED falon követhették nyomon az eseményeket, melyeket már a JETfly népszerű Facebook oldalán is láthattak az Olvasók: a vizuális megjelenítéshez kommentátoros közvetítés is társult Fidel Ákos, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis századosának jóvoltából.

A bajnokság keretein belül 2 000 kg üzemanyaggal, meghatározott lőszerjavadalmazással (150 db) ellátott MiG-29-es vadászgépekkel vívták a légiharcokat a virtuális pilóták. A legjobb teljesítményt kellett mindenkinek nyújtania, hiszen egy összecsapás döntött a továbbjutásról, szemben a korábbi bajnokságok lebonyolításával, amikor is 3 küzdelem után az jutott tovább, akinek minimum 2 győzelme volt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A 2018-ban megrendezett I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnoksághoz képest az idei számtalan újítást hozott: a korábbi tapasztalatait felhasználva a szervezésbe bekapcsolódott a JETfly is, illetve az általa támogatott MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis, mely 2005-ben alakult meg aktív és civil virtuális vadászpilótákból. A repülőbázis mind a mai napig összetartó csapata több taggal képviseltette magát a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon, amit szép eredményekkel zártak.

A rendezvény fővédnöke Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője volt, a zsűri elnöke pedig Zsámboki Tibor nyá. ezredes (az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt parancsnok-helyettese). A versenybizottsági tagokként jelen voltak: Koncsik István, tiszteletbeli Dongó-század tag, a JETfly alapítója és a korábbi hazai és nemzetközi szimulátor versenyek főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, és Rohr Balázs, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis parancsnoka, aki a „főbírói” titulust látta el.

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon számtalan aktív, illetve nyugállományú vadászpilótával találkozhattak a helyszínre látogatók, többek között Szabó „Topi” Zoltánnal, volt MiG-29-es bemutató pilótával, Nagy István nyá. ezredessel, Varga Ferenc nyá. ezredessel, Péter Zoltán őrnaggyal, Szatmári László őrnaggyal (aki a 2003-ban megrendezett I. Magyar Repülőszimulátor Bajnokság győztese volt), Takács Géza alezredessel.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A felhozó rendezvényként megrendezett I. és II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság jó példa arra, hogy a vadászgépes szimulátoros repülés népszerűsége a sok év kihagyás ellenére sem csökkent, így a bajnokságnak folytatása következik, méghozzá 2020-ban, amikor is egy nagyszabású virtuális légiharc kupa keretein belül ismét találkozhatnak egymással a szimulátoros világ kedvelői. Az eseményről folyamatosan fogjuk tájékoztatni Olvasóinkat!

Köszönjük a profi szervezést a RepTár vezetőségének, a vMH59 teljes legénységének, illetve a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Dongó (MiG-29) század nyugdíjas pilótáinak a részvételt! Kiemelt köszönet Rohr Balázsnak és Peszeki Zoltán nyá. alezredesnek!

A második RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság helyezettjei:

    I. Kovács Gábor, Kecskemét

    II. Mátyás Vajk, Nagykanizsa

    III. Zsíros Gábor, Budapest

A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült.

A döntő:

Harc a III. és IV. helyért:

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 31., 10:22
A BepiColombo projektet az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) együttműködésének keretében hozták létre.
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.