2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban
Darabos Erika  |  2019. 03. 11., 13:03
Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

2019. március 9-én, szombaton rendezték meg a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot, melynek keretein belül idén is izgalmas légiharcokat láthatott a helyszínre érkező, szépszámú nézőközönség. A sikeres légiharc kupának folytatása következik, 2020-ban nagyszabású szimulátoros rendezvényen mérhetik össze tudásukat a virtuális vadászpilóták.

A szolnoki RepTárban tavaly megrendezett I. és a mostani II. MiG-29 Szimulátor Bajnokság egy újjáéledő rendezvény, hiszen az elmúlt 12 évben nem volt hasonló virtuális bajnokság Magyarországon. Utoljára 2007-ben mérték össze tudásukat a virtuális repülőszázadok pilótái, a JETfly által szervezett III. Repülőszimulátor Európa-bajnokságon. A 2000-es években a három EB-n kívül 5 Magyar-bajnokságot is megrendeztek, a JETfly kiemelt területként foglalkozott a szimulátoros repülést kedvelőkkel, az összes rendezvény nagy sikerrel zárult.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A hagyományt természetesen folytatni kívánták a szervezők, de a Honvédelmi Minisztérium a 2006-os, októberi zavargások eseményei miatt nem kívánta a továbbiakban olyan rendezvények megszervezését támogatni, ami a harcról, a lövésekről szól, márpedig egy légiharc kupának ezek kötelező összetevői. A 2006. október 23-i budapesti események során a tüntetők és a rendőrök is összecsaptak, melynek során eljutottak a Városháza előtt kiállított T-34-es harckocsiig is, melyet aztán be is tudtak indítani a helyszínen. Az eseményt követően a HM, mint a korábbi szimulátoros bajnokságok egyik fő támogatója, már nem adta nevét ezekhez a rendezvényekhez, így az akkor már szervezés alatt álló 2007-es Európa-bajnokságot követően nem rendeztek újabb bajnokságot a virtuális térben.

Az elmúlt 12 éven a hadászat alaposan átalakult, hisz azóta - a modern seregekben - teret nyertek az ember vezette eszközök: drónok, harcjárművek. Ezért van egyre nagyobb jelentősége a hasonló „virtuális harc” technológiáknak. A régi rendezvényeken résztvevő fiatalok között nagyon sok aktív pilóta oktatót találunk.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzője a korábbi Magyar-bajnokságok hagyományait követve 1-1 elleni légiharcot vívott (a korábbi Európa-bajnokságokon pedig géppár, azaz 2-2 elleni küzdelmek zajlottak), a rendezvény 10 óra 45 perctől kezdődött. A közönség sem maradt le az izgalmas összecsapásokról, hiszen a Hangár épület aulájában óriás LED falon követhették nyomon az eseményeket, melyeket már a JETfly népszerű Facebook oldalán is láthattak az Olvasók: a vizuális megjelenítéshez kommentátoros közvetítés is társult Fidel Ákos, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis századosának jóvoltából.

A bajnokság keretein belül 2 000 kg üzemanyaggal, meghatározott lőszerjavadalmazással (150 db) ellátott MiG-29-es vadászgépekkel vívták a légiharcokat a virtuális pilóták. A legjobb teljesítményt kellett mindenkinek nyújtania, hiszen egy összecsapás döntött a továbbjutásról, szemben a korábbi bajnokságok lebonyolításával, amikor is 3 küzdelem után az jutott tovább, akinek minimum 2 győzelme volt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A 2018-ban megrendezett I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnoksághoz képest az idei számtalan újítást hozott: a korábbi tapasztalatait felhasználva a szervezésbe bekapcsolódott a JETfly is, illetve az általa támogatott MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis, mely 2005-ben alakult meg aktív és civil virtuális vadászpilótákból. A repülőbázis mind a mai napig összetartó csapata több taggal képviseltette magát a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon, amit szép eredményekkel zártak.

A rendezvény fővédnöke Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője volt, a zsűri elnöke pedig Zsámboki Tibor nyá. ezredes (az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt parancsnok-helyettese). A versenybizottsági tagokként jelen voltak: Koncsik István, tiszteletbeli Dongó-század tag, a JETfly alapítója és a korábbi hazai és nemzetközi szimulátor versenyek főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, és Rohr Balázs, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis parancsnoka, aki a „főbírói” titulust látta el.

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon számtalan aktív, illetve nyugállományú vadászpilótával találkozhattak a helyszínre látogatók, többek között Szabó „Topi” Zoltánnal, volt MiG-29-es bemutató pilótával, Nagy István nyá. ezredessel, Varga Ferenc nyá. ezredessel, Péter Zoltán őrnaggyal, Szatmári László őrnaggyal (aki a 2003-ban megrendezett I. Magyar Repülőszimulátor Bajnokság győztese volt), Takács Géza alezredessel.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A felhozó rendezvényként megrendezett I. és II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság jó példa arra, hogy a vadászgépes szimulátoros repülés népszerűsége a sok év kihagyás ellenére sem csökkent, így a bajnokságnak folytatása következik, méghozzá 2020-ban, amikor is egy nagyszabású virtuális légiharc kupa keretein belül ismét találkozhatnak egymással a szimulátoros világ kedvelői. Az eseményről folyamatosan fogjuk tájékoztatni Olvasóinkat!

Köszönjük a profi szervezést a RepTár vezetőségének, a vMH59 teljes legénységének, illetve a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Dongó (MiG-29) század nyugdíjas pilótáinak a részvételt! Kiemelt köszönet Rohr Balázsnak és Peszeki Zoltán nyá. alezredesnek!

A második RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság helyezettjei:

    I. Kovács Gábor, Kecskemét

    II. Mátyás Vajk, Nagykanizsa

    III. Zsíros Gábor, Budapest

A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült.

A döntő:

Harc a III. és IV. helyért:

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.