2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban
Darabos Erika  |  2019. 03. 11., 13:03
Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

2019. március 9-én, szombaton rendezték meg a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot, melynek keretein belül idén is izgalmas légiharcokat láthatott a helyszínre érkező, szépszámú nézőközönség. A sikeres légiharc kupának folytatása következik, 2020-ban nagyszabású szimulátoros rendezvényen mérhetik össze tudásukat a virtuális vadászpilóták.

A szolnoki RepTárban tavaly megrendezett I. és a mostani II. MiG-29 Szimulátor Bajnokság egy újjáéledő rendezvény, hiszen az elmúlt 12 évben nem volt hasonló virtuális bajnokság Magyarországon. Utoljára 2007-ben mérték össze tudásukat a virtuális repülőszázadok pilótái, a JETfly által szervezett III. Repülőszimulátor Európa-bajnokságon. A 2000-es években a három EB-n kívül 5 Magyar-bajnokságot is megrendeztek, a JETfly kiemelt területként foglalkozott a szimulátoros repülést kedvelőkkel, az összes rendezvény nagy sikerrel zárult.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A hagyományt természetesen folytatni kívánták a szervezők, de a Honvédelmi Minisztérium a 2006-os, októberi zavargások eseményei miatt nem kívánta a továbbiakban olyan rendezvények megszervezését támogatni, ami a harcról, a lövésekről szól, márpedig egy légiharc kupának ezek kötelező összetevői. A 2006. október 23-i budapesti események során a tüntetők és a rendőrök is összecsaptak, melynek során eljutottak a Városháza előtt kiállított T-34-es harckocsiig is, melyet aztán be is tudtak indítani a helyszínen. Az eseményt követően a HM, mint a korábbi szimulátoros bajnokságok egyik fő támogatója, már nem adta nevét ezekhez a rendezvényekhez, így az akkor már szervezés alatt álló 2007-es Európa-bajnokságot követően nem rendeztek újabb bajnokságot a virtuális térben.

Az elmúlt 12 éven a hadászat alaposan átalakult, hisz azóta - a modern seregekben - teret nyertek az ember vezette eszközök: drónok, harcjárművek. Ezért van egyre nagyobb jelentősége a hasonló „virtuális harc” technológiáknak. A régi rendezvényeken résztvevő fiatalok között nagyon sok aktív pilóta oktatót találunk.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzője a korábbi Magyar-bajnokságok hagyományait követve 1-1 elleni légiharcot vívott (a korábbi Európa-bajnokságokon pedig géppár, azaz 2-2 elleni küzdelmek zajlottak), a rendezvény 10 óra 45 perctől kezdődött. A közönség sem maradt le az izgalmas összecsapásokról, hiszen a Hangár épület aulájában óriás LED falon követhették nyomon az eseményeket, melyeket már a JETfly népszerű Facebook oldalán is láthattak az Olvasók: a vizuális megjelenítéshez kommentátoros közvetítés is társult Fidel Ákos, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis századosának jóvoltából.

A bajnokság keretein belül 2 000 kg üzemanyaggal, meghatározott lőszerjavadalmazással (150 db) ellátott MiG-29-es vadászgépekkel vívták a légiharcokat a virtuális pilóták. A legjobb teljesítményt kellett mindenkinek nyújtania, hiszen egy összecsapás döntött a továbbjutásról, szemben a korábbi bajnokságok lebonyolításával, amikor is 3 küzdelem után az jutott tovább, akinek minimum 2 győzelme volt.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A 2018-ban megrendezett I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnoksághoz képest az idei számtalan újítást hozott: a korábbi tapasztalatait felhasználva a szervezésbe bekapcsolódott a JETfly is, illetve az általa támogatott MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis, mely 2005-ben alakult meg aktív és civil virtuális vadászpilótákból. A repülőbázis mind a mai napig összetartó csapata több taggal képviseltette magát a II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon, amit szép eredményekkel zártak.

A rendezvény fővédnöke Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője volt, a zsűri elnöke pedig Zsámboki Tibor nyá. ezredes (az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis volt parancsnok-helyettese). A versenybizottsági tagokként jelen voltak: Koncsik István, tiszteletbeli Dongó-század tag, a JETfly alapítója és a korábbi hazai és nemzetközi szimulátor versenyek főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, és Rohr Balázs, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis parancsnoka, aki a „főbírói” titulust látta el.

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon számtalan aktív, illetve nyugállományú vadászpilótával találkozhattak a helyszínre látogatók, többek között Szabó „Topi” Zoltánnal, volt MiG-29-es bemutató pilótával, Nagy István nyá. ezredessel, Varga Ferenc nyá. ezredessel, Péter Zoltán őrnaggyal, Szatmári László őrnaggyal (aki a 2003-ban megrendezett I. Magyar Repülőszimulátor Bajnokság győztese volt), Takács Géza alezredessel.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

A felhozó rendezvényként megrendezett I. és II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság jó példa arra, hogy a vadászgépes szimulátoros repülés népszerűsége a sok év kihagyás ellenére sem csökkent, így a bajnokságnak folytatása következik, méghozzá 2020-ban, amikor is egy nagyszabású virtuális légiharc kupa keretein belül ismét találkozhatnak egymással a szimulátoros világ kedvelői. Az eseményről folyamatosan fogjuk tájékoztatni Olvasóinkat!

Köszönjük a profi szervezést a RepTár vezetőségének, a vMH59 teljes legénységének, illetve a kecskeméti MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Dongó (MiG-29) század nyugdíjas pilótáinak a részvételt! Kiemelt köszönet Rohr Balázsnak és Peszeki Zoltán nyá. alezredesnek!

A második RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság helyezettjei:

    I. Kovács Gábor, Kecskemét

    II. Mátyás Vajk, Nagykanizsa

    III. Zsíros Gábor, Budapest

A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült.

A döntő:

Harc a III. és IV. helyért:

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.