2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Messzer a Balatonban

Messzer a Balatonban
honvedelem.hu  |  2021. 07. 13., 16:39
Messzer a Balatonban

A szolnoki RepTár repülőmúzeumban mutatták be azokat a különleges relikviákat, amelyeket egy, a Balatonba zuhant második világháborús vadászrepülőgép maradványai közül emeltek a felszínre. A július 13-án tartott sajtótájékoztatón elárulták a még vízfelszín alatt nyugvó roncsok további sorsát is.

Amint az a Messzer a Balatonban elnevezésű projekt bemutatóján is elhangzott, az elmúlt két évtizedben számos híresztelés ütötte fel a fejét arról, miszerint a magyar tenger mélyén világháborús repülőgépek roncsai hevernek. Mindezidáig egy állítás sem bizonyult valósnak. Most azonban már kézzel fogható bizonyítékok is rendelkezésre állnak arról, hogy a Balaton vize valóban rejt különleges relikviákat. A projekt főszereplőjének, egy Messerschmitt Bf 109 típusú vadászgépnek ugyanis már ki is emelték egy légcsavartollát, a légcsavarkúpját, a motorburkolat darabját és további alkatrészeket.

A nem mindennapi kutatás eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón - amelyen Kovács Ákos, a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket – elhangzott: a projektben az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái vettek részt. Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka hangsúlyozta, hogy a szolnoki alakulat számára mindig is fontos volt a hagyományok ápolása. Köszönetet mondott az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak a magas színvonalú, közös szakmai munkáért. A kutatás fontosságát méltatva elmondta: „a repülőgéproncsok mindig emberi sorsokat is rejtenek.”

„Messzer a Balatonban” projekt kapcsán elhangzott: Virágos-Kis Sándor őrnagy, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár merülésvezetője és Magó Károly zászlós, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hadtörténésze 2020 szeptemberében zajlott Jackal Cave 2020 különleges műveleti gyakorlatot megelőzően egyeztettek annak lehetőségéről, hogy a levéltári adatok és szemtanúk elmondása alapján behatárolt területet miként tudná a magyar különleges műveleti búvárcsoport - a kiképzési feladatok végrehajtási mellett - felderíteni.

Végül, a kiképzési tervbe beillesztett feladat végrehajtására négy nap állt a merülők rendelkezésére, amely során nem csak megtalálták a 4 méter mélyen, 70 centiméter vastag iszapréteg alatt fekvő gép roncsát, de több alkatrészt is sikerült a felszínre hozniuk. A megtalált darabok első vizsgálatai után feltételezhető, hogy magyarországi összeállítású és egyes tipikus jelölések festékmaradványai miatt valószínűsíthetően magyar hajózó által repült vadászrepülőgépet találtak. Magó Károly zászlós azt is elmondta, hogy az Me-109-es minden bizonnyal légiharc közben csapódott a Balatonba, nagy valószínűséggel több darabra hullva érte el a tó fenekét.

Virágos-Kis Sándor őrnagy hozzátette, hogy a víz alatti felderítést és kutatást nagyban segítették a közelmúltban beszerzett búváreszközök és berendezések, mint például az a szivattyú, amelyet a roncsra rakódott iszap eltávolításakor is használtak.

A merüléseken résztvevő Vári Sándor őrmester elmondásából kiderült, végig fokozott figyelemmel kellett tevékenykedniük a gép rozsdás, éles roncsa és a kilógó kábelek, vezetékek között. Hozzátette: a merülő csapat minden tagja számára örök élmény marad a Messzer megtalálása.

A tavaly szeptemberi merüléseket a közeljövőben további kutatások követik, kiegészítve szonáros és detektoros felmérésekkel. A projekt célja - a RepTárban történő kiállítás érdekében - a teljes kiemelés és vizsgálat.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.