2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Messzer a Balatonban

Messzer a Balatonban
honvedelem.hu  |  2021. 07. 13., 16:39
Messzer a Balatonban

A szolnoki RepTár repülőmúzeumban mutatták be azokat a különleges relikviákat, amelyeket egy, a Balatonba zuhant második világháborús vadászrepülőgép maradványai közül emeltek a felszínre. A július 13-án tartott sajtótájékoztatón elárulták a még vízfelszín alatt nyugvó roncsok további sorsát is.

Amint az a Messzer a Balatonban elnevezésű projekt bemutatóján is elhangzott, az elmúlt két évtizedben számos híresztelés ütötte fel a fejét arról, miszerint a magyar tenger mélyén világháborús repülőgépek roncsai hevernek. Mindezidáig egy állítás sem bizonyult valósnak. Most azonban már kézzel fogható bizonyítékok is rendelkezésre állnak arról, hogy a Balaton vize valóban rejt különleges relikviákat. A projekt főszereplőjének, egy Messerschmitt Bf 109 típusú vadászgépnek ugyanis már ki is emelték egy légcsavartollát, a légcsavarkúpját, a motorburkolat darabját és további alkatrészeket.

A nem mindennapi kutatás eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón - amelyen Kovács Ákos, a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket – elhangzott: a projektben az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái vettek részt. Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka hangsúlyozta, hogy a szolnoki alakulat számára mindig is fontos volt a hagyományok ápolása. Köszönetet mondott az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak a magas színvonalú, közös szakmai munkáért. A kutatás fontosságát méltatva elmondta: „a repülőgéproncsok mindig emberi sorsokat is rejtenek.”

„Messzer a Balatonban” projekt kapcsán elhangzott: Virágos-Kis Sándor őrnagy, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár merülésvezetője és Magó Károly zászlós, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hadtörténésze 2020 szeptemberében zajlott Jackal Cave 2020 különleges műveleti gyakorlatot megelőzően egyeztettek annak lehetőségéről, hogy a levéltári adatok és szemtanúk elmondása alapján behatárolt területet miként tudná a magyar különleges műveleti búvárcsoport - a kiképzési feladatok végrehajtási mellett - felderíteni.

Végül, a kiképzési tervbe beillesztett feladat végrehajtására négy nap állt a merülők rendelkezésére, amely során nem csak megtalálták a 4 méter mélyen, 70 centiméter vastag iszapréteg alatt fekvő gép roncsát, de több alkatrészt is sikerült a felszínre hozniuk. A megtalált darabok első vizsgálatai után feltételezhető, hogy magyarországi összeállítású és egyes tipikus jelölések festékmaradványai miatt valószínűsíthetően magyar hajózó által repült vadászrepülőgépet találtak. Magó Károly zászlós azt is elmondta, hogy az Me-109-es minden bizonnyal légiharc közben csapódott a Balatonba, nagy valószínűséggel több darabra hullva érte el a tó fenekét.

Virágos-Kis Sándor őrnagy hozzátette, hogy a víz alatti felderítést és kutatást nagyban segítették a közelmúltban beszerzett búváreszközök és berendezések, mint például az a szivattyú, amelyet a roncsra rakódott iszap eltávolításakor is használtak.

A merüléseken résztvevő Vári Sándor őrmester elmondásából kiderült, végig fokozott figyelemmel kellett tevékenykedniük a gép rozsdás, éles roncsa és a kilógó kábelek, vezetékek között. Hozzátette: a merülő csapat minden tagja számára örök élmény marad a Messzer megtalálása.

A tavaly szeptemberi merüléseket a közeljövőben további kutatások követik, kiegészítve szonáros és detektoros felmérésekkel. A projekt célja - a RepTárban történő kiállítás érdekében - a teljes kiemelés és vizsgálat.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.