2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban

11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban
JETfly  |  2018. 03. 11., 19:29
11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban

Nagy hagyománya van a hazai szimulátoros repülésnek, hisz a kétezres években öt magyar bajnokságot és három Európa bajnokságot is szervezett a JETfly. De ez a sorozat 2007-ben megszakadt. Ezt a hagyományt indította újra a RepTár.

A RepTár Interaktív Múzeum megnyitásával új lehetőség adódott, melyre a hazai dogfight rajongók gyorsan lecsaptak: 2018. március 11-én került megrendezésre Szolnokon az I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság.

A 2007 óta első alkalommal megrendezett Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzőből állt, a megjelent virtuális pilóták vasárnap délelőtt 11.00 órakor kezdték meg a versenyt. Az első szolnoki E-Sport esemény a nézőközönségnek is kuriózumnak számított. A közönség a verseny szüneteiben MiG-29, illetve Gripen pilótákkal is légiharcot vívhatott.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A versenyzők az ország minden részéről érkeztek: Nagykanizsa, Békéscsaba, Kaposvár, Budapest, Gyömrő, Pusztaszabolcs, Kecskemét, Dunaújváros, Kereki, Kulcs, Baracs, Vitnyéd, Szolnok és környéke.

A zsűrizést neves repülős szakemberek vállalták, a versenybizottsági tagok (zsűri elnöke: Zsámboki Tibor ny. ezredes, az MH59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis volt parancsnok helyettese, volt MiG-29-es vadászpilóta, Koncsik István, a magyarországi repülő szimulátor bajnokságok és az európai bajnokságok főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, Peszeki Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta) és a versenybírók (Szatmári László őrnagy, vadászpilóta, az I. Magyar Repülő Szimulátor Bajnokság győztese, Fakan Béla főtörzsőrmester, fedélzeti technikus) is hozzájárultak a verseny szakszerű lebonyolításához.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Szabó „TOPI” Zoltán, ny. őrnagy, MiG-29-es bemutató vadászpilóta, az NFM Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály főosztályvezetője, Dajka Attila őrnagy, az MH86. Szállító Helikopter Zászlóalj parancsnoka, Nagy István ny. ezredes, MiG-29-es vadászpilóta, Somogyvári József MALÉV kapitány, aki TU és Boeing típusokat repült, Murguly Gusztáv ny. őrnagy, a JAS-39 Gripen szimulátor központ volt vezetője.

Az első szolnoki szimulátor bajnokság résztvevői előzetes regisztráció során kerültek a mezőnybe, majd sorsolás után alakultak ki a párharcok résztvevői, amelyből az alábbi eredmények születtek:

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

I. Nagy Miklós, Békéscsaba
Az első helyezéssel járó díj: RepTár Kupa
RepTárs Klubkártya (1 évig korlátlan belépésre jogosító, névre szóló klubkártya)
Szimulátor utalvány (4800 Ft értékben)

II. Székely Károly, Szolnok
A második helyezéssel járó díj: Családi belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

III. Szakács Dávid, Szolnok
A harmadik helyezéssel járó díj: Páros belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

Különdíjat ajánlottak fel: Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, az első három helyezettnek 2 fő részére szóló Kecskeméti Repülőbázis látogatást ajánlott fel.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Szabó „TOPI” Zoltán ny. őrnagy az első helyezett számára egy SF25C-FALKE motoros vitorlázógéppel 20 perces repülést ajánlott fel Szolnokon, amely útvonalában szerepel a RepTár madártávlatból való megtekintése is. A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült. A I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság a nézők számára is különleges élmény volt, hiszen Fidel Ákos, az MH86. Helikopter Bázis századosa közvetített.

Kíváncsian várjuk a folytatást...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.