2018. 03. 18.
Ede, Sándor
: 312 Ft   : 252 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban

JETfly  |  2018. 03. 11., 19:29

Nagy hagyománya van a hazai szimulátoros repülésnek, hisz a kétezres években öt magyar bajnokságot és három Európa bajnokságot is szervezett a JETfly. De ez a sorozat 2007-ben megszakadt. Ezt a hagyományt indította újra a RepTár.

A RepTár Interaktív Múzeum megnyitásával új lehetőség adódott, melyre a hazai dogfight rajongók gyorsan lecsaptak: 2018. március 11-én került megrendezésre Szolnokon az I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság.

A 2007 óta első alkalommal megrendezett Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzőből állt, a megjelent virtuális pilóták vasárnap délelőtt 11.00 órakor kezdték meg a versenyt. Az első szolnoki E-Sport esemény a nézőközönségnek is kuriózumnak számított. A közönség a verseny szüneteiben MiG-29, illetve Gripen pilótákkal is légiharcot vívhatott.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A versenyzők az ország minden részéről érkeztek: Nagykanizsa, Békéscsaba, Kaposvár, Budapest, Gyömrő, Pusztaszabolcs, Kecskemét, Dunaújváros, Kereki, Kulcs, Baracs, Vitnyéd, Szolnok és környéke.

A zsűrizést neves repülős szakemberek vállalták, a versenybizottsági tagok (zsűri elnöke: Zsámboki Tibor ny. ezredes, az MH59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis volt parancsnok helyettese, volt MiG-29-es vadászpilóta, Koncsik István, a magyarországi repülő szimulátor bajnokságok és az európai bajnokságok főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, Peszeki Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta) és a versenybírók (Szatmári László őrnagy, vadászpilóta, az I. Magyar Repülő Szimulátor Bajnokság győztese, Fakan Béla főtörzsőrmester, fedélzeti technikus) is hozzájárultak a verseny szakszerű lebonyolításához.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Szabó „TOPI” Zoltán, ny. őrnagy, MiG-29-es bemutató vadászpilóta, az NFM Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály főosztályvezetője, Dajka Attila őrnagy, az MH86. Szállító Helikopter Zászlóalj parancsnoka, Nagy István ny. ezredes, MiG-29-es vadászpilóta, Somogyvári József MALÉV kapitány, aki TU és Boeing típusokat repült, Murguly Gusztáv ny. őrnagy, a JAS-39 Gripen szimulátor központ volt vezetője.

Az első szolnoki szimulátor bajnokság résztvevői előzetes regisztráció során kerültek a mezőnybe, majd sorsolás után alakultak ki a párharcok résztvevői, amelyből az alábbi eredmények születtek:

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

I. Nagy Miklós, Békéscsaba
Az első helyezéssel járó díj: RepTár Kupa
RepTárs Klubkártya (1 évig korlátlan belépésre jogosító, névre szóló klubkártya)
Szimulátor utalvány (4800 Ft értékben)

II. Székely Károly, Szolnok
A második helyezéssel járó díj: Családi belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

III. Szakács Dávid, Szolnok
A harmadik helyezéssel járó díj: Páros belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

Különdíjat ajánlottak fel: Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, az első három helyezettnek 2 fő részére szóló Kecskeméti Repülőbázis látogatást ajánlott fel.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Szabó „TOPI” Zoltán ny. őrnagy az első helyezett számára egy SF25C-FALKE motoros vitorlázógéppel 20 perces repülést ajánlott fel Szolnokon, amely útvonalában szerepel a RepTár madártávlatból való megtekintése is. A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült. A I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság a nézők számára is különleges élmény volt, hiszen Fidel Ákos, az MH86. Helikopter Bázis századosa közvetített.

Kíváncsian várjuk a folytatást...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 12., 11:03
Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő osztály egyik utolsó vadászpilótáját március 10-én, szombaton Budapesten, az Újköztemetőben.
2018. 03. 12., 11:20
Az Olasz Légierő hadrendbe állította a 18. egyben utolsó M-346 Master, Olaszországban T-346A névre keresztelt kiképzőgépét. A gyártó Leonardo vállalat a hírt megerősítette, miszerint az említett Mastert 2018. február 27-én ünnepélyes keretek között adták át a Leonardo, Venegono-i üzemének területén.
2018-03-13 12:01:42
Az európai átlagot jóval meghaladó mértékben folytatódott a légi teheráru szállítás növekedése a budapesti repülőtéren. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér partnerei havi 10 ezer tonnát meghaladó mennyiségű árut kezeltek idén februárban is, ami az év első két hónapjában további 17,4 %-os növekedést jelentett a tavalyi rekord évhez képest. Az európai piacon 8,4 %-os volt a bővülés 2018 januárjában.
2018-03-09 11:12:38
Március második vasárnapján újabb nagy dobásra készül a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum. Első alkalommal rendezi meg a RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot, amely az első szolnoki eSport-esemény is egyben.
2018-03-08 15:37:05
Ma, március 8-án, hat, kizárólag nőkből álló személyzet áll munkába a Lufthansa, a SWISS, az Austrian Airlines, a Eurowings és a Brussels Airlines járatain a Nemzetközi Nőnap alkalmából. A Frankfurtból, Münchenből, Düsseldorfból, Bécsből, Zürichből és Brüsszelből induló járatok mindegyikét két-két női pilóta vezeti.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 12., 10:07
A világban működő légimentő szolgálatok kétféle filozófia alapján végzik feladataikat.
2018. 03. 12., 10:01
Osztrák, szerb és magyar makettezők mutatták be kicsinyített műremekeiket Szolnokon.
2018. 03. 09., 12:05
Precíziós csapásmérésre alkalmas, távolról irányított felderítő- és támadó gépeket vásárolt Indonézia Kínától.
2018. 03. 08., 12:39
Iszlám szervezet vállalta az akciót, de lehet, hogy épp a lelövés elkerülésére repült manőver sikerült rosszul.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!++

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Közös és különleges, amerikai-brit haditengerészeti hadgyakorlatra kerül sor az Északi-sarkon. Az Ice Exercise 2018 (ICEX 18) során az amerikai színeket egy-egy Seawolf-osztályú (USS Connecticut) és továbbfejlesztett Los Angeles-osztályú (USS Hartford) tengeralattjáró képviseli.