2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban

11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban
JETfly  |  2018. 03. 11., 19:29
11 év után újra MiG-29 dogfight bajnokság volt hazánkban

Nagy hagyománya van a hazai szimulátoros repülésnek, hisz a kétezres években öt magyar bajnokságot és három Európa bajnokságot is szervezett a JETfly. De ez a sorozat 2007-ben megszakadt. Ezt a hagyományt indította újra a RepTár.

A RepTár Interaktív Múzeum megnyitásával új lehetőség adódott, melyre a hazai dogfight rajongók gyorsan lecsaptak: 2018. március 11-én került megrendezésre Szolnokon az I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság.

A 2007 óta első alkalommal megrendezett Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzőből állt, a megjelent virtuális pilóták vasárnap délelőtt 11.00 órakor kezdték meg a versenyt. Az első szolnoki E-Sport esemény a nézőközönségnek is kuriózumnak számított. A közönség a verseny szüneteiben MiG-29, illetve Gripen pilótákkal is légiharcot vívhatott.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A versenyzők az ország minden részéről érkeztek: Nagykanizsa, Békéscsaba, Kaposvár, Budapest, Gyömrő, Pusztaszabolcs, Kecskemét, Dunaújváros, Kereki, Kulcs, Baracs, Vitnyéd, Szolnok és környéke.

A zsűrizést neves repülős szakemberek vállalták, a versenybizottsági tagok (zsűri elnöke: Zsámboki Tibor ny. ezredes, az MH59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis volt parancsnok helyettese, volt MiG-29-es vadászpilóta, Koncsik István, a magyarországi repülő szimulátor bajnokságok és az európai bajnokságok főszervezője, dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, Peszeki Zoltán ny. alezredes, MiG-29-es vadászpilóta) és a versenybírók (Szatmári László őrnagy, vadászpilóta, az I. Magyar Repülő Szimulátor Bajnokság győztese, Fakan Béla főtörzsőrmester, fedélzeti technikus) is hozzájárultak a verseny szakszerű lebonyolításához.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, Szabó „TOPI” Zoltán, ny. őrnagy, MiG-29-es bemutató vadászpilóta, az NFM Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály főosztályvezetője, Dajka Attila őrnagy, az MH86. Szállító Helikopter Zászlóalj parancsnoka, Nagy István ny. ezredes, MiG-29-es vadászpilóta, Somogyvári József MALÉV kapitány, aki TU és Boeing típusokat repült, Murguly Gusztáv ny. őrnagy, a JAS-39 Gripen szimulátor központ volt vezetője.

Az első szolnoki szimulátor bajnokság résztvevői előzetes regisztráció során kerültek a mezőnybe, majd sorsolás után alakultak ki a párharcok résztvevői, amelyből az alábbi eredmények születtek:

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

I. Nagy Miklós, Békéscsaba
Az első helyezéssel járó díj: RepTár Kupa
RepTárs Klubkártya (1 évig korlátlan belépésre jogosító, névre szóló klubkártya)
Szimulátor utalvány (4800 Ft értékben)

II. Székely Károly, Szolnok
A második helyezéssel járó díj: Családi belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

III. Szakács Dávid, Szolnok
A harmadik helyezéssel járó díj: Páros belépő a RepTárba
RepTár ajándékcsomag

Különdíjat ajánlottak fel: Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, az első három helyezettnek 2 fő részére szóló Kecskeméti Repülőbázis látogatást ajánlott fel.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Szabó „TOPI” Zoltán ny. őrnagy az első helyezett számára egy SF25C-FALKE motoros vitorlázógéppel 20 perces repülést ajánlott fel Szolnokon, amely útvonalában szerepel a RepTár madártávlatból való megtekintése is. A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült. A I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság a nézők számára is különleges élmény volt, hiszen Fidel Ákos, az MH86. Helikopter Bázis századosa közvetített.

Kíváncsian várjuk a folytatást...

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.