2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán

Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán
JETfly  |  2019. 02. 12., 14:01
Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán

Számos ritkasággal bővült a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum gyűjteménye. A magyar katonai repülés története tárlaton a múzeum igazi kuriózumokkal várja a látogatókat.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum megnyitása óta bővíti kiállítását. Ezt részben vásárlásokból, részben önkéntes felajánlásokból teszi, melyek a korai időszaktól a második világháborún át egészen napjainkig ölelik fel a hazai katonai repüléstörténetet.

Az intézmény tájékoztatása szerint az elmúlt két és fél év szakmai munkájának köszönhetően mind mennyiségében, mind pedig történelmi értékében olyan anyag gyűlt össze, melyek méltán számíthatnak a látogatók érdeklődésére. A magyar katonai repülés története tárlat elsődleges célja, hogy minél érdekesebb tárgyi emléket mutasson be. Az évek folyamán az összegyűjtött anyag egyre színesebbé és gazdagabbá tette a kiállítást.

A kezdeti időszakból olyan különlegességek várják a látogatókat, mint Svachulay Sándor Albatrosz, vagy a Monarchia Taube típusú gépének modellje. A két világháború közötti időszakból az AEROEXPRES RT., a MALERT és a hazánkban is tevékenykedő AIR FRANCE fényképei és dokumentumai, valamint az 1929-es Magyar Aviatikai évkönyv került a vitrinekbe. A második világháborús emlékek között szerepel Sántha László szakaszvezető fotóalbuma, amely a Kör Ász, a Dongó és a Puma század gépeit és harcait mutatja be. Igazi kuriózumként első ízben látható állandó kiállításban Horthy István főhadnagy gépének roncsdarabja.

A világégés utáni időszak kiállítási tárgyai között láthatjuk az 1951-ben megrendezésre került Néphadseregek Nemzetközi Versenyének háromszög alakú zászlaját vagy a Kilián György Repülőműszaki Főiskola Repülőtechnikai Üzembentartó Tanszékének eredeti címerét, de a rendszerváltás utáni időszak anyaga is gyarapodott, többek között a Magyar Veterán Repülő Szövetség meghívójával és második világháborús pilótáinak aláírásával. A kiállítás záró része napjaink eseményeit mutatja be, így láthatók a CISM 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság tárgyi emlékei is.

A kiállítás egyik új szenzációja az a repüléstörténeti szempontból is jelentős gép, amely a Lepke, a Június és a Góbé mellett negyedikként hirdeti a vitorlázórepülés semmihez sem fogható szépségét. A ritkaságot a Délvidéki Aero Club 1930. Vitorlázórepülőgép Szakosztálya ajánlotta fel, a RepTár pedig szívesen befogadta a „nyugdíjazott” fagépet, a HA-4382 lajtsromú, 4T farokjelű, 15 méteres fesztávú Piratot.

Bővebb információk: www.reptar.hu

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.

  Legfrissebbek most

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.