2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán

Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán
JETfly  |  2019. 02. 12., 14:01
Újabb ritkaságok a RepTár kiállításán

Számos ritkasággal bővült a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum gyűjteménye. A magyar katonai repülés története tárlaton a múzeum igazi kuriózumokkal várja a látogatókat.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum megnyitása óta bővíti kiállítását. Ezt részben vásárlásokból, részben önkéntes felajánlásokból teszi, melyek a korai időszaktól a második világháborún át egészen napjainkig ölelik fel a hazai katonai repüléstörténetet.

Az intézmény tájékoztatása szerint az elmúlt két és fél év szakmai munkájának köszönhetően mind mennyiségében, mind pedig történelmi értékében olyan anyag gyűlt össze, melyek méltán számíthatnak a látogatók érdeklődésére. A magyar katonai repülés története tárlat elsődleges célja, hogy minél érdekesebb tárgyi emléket mutasson be. Az évek folyamán az összegyűjtött anyag egyre színesebbé és gazdagabbá tette a kiállítást.

A kezdeti időszakból olyan különlegességek várják a látogatókat, mint Svachulay Sándor Albatrosz, vagy a Monarchia Taube típusú gépének modellje. A két világháború közötti időszakból az AEROEXPRES RT., a MALERT és a hazánkban is tevékenykedő AIR FRANCE fényképei és dokumentumai, valamint az 1929-es Magyar Aviatikai évkönyv került a vitrinekbe. A második világháborús emlékek között szerepel Sántha László szakaszvezető fotóalbuma, amely a Kör Ász, a Dongó és a Puma század gépeit és harcait mutatja be. Igazi kuriózumként első ízben látható állandó kiállításban Horthy István főhadnagy gépének roncsdarabja.

A világégés utáni időszak kiállítási tárgyai között láthatjuk az 1951-ben megrendezésre került Néphadseregek Nemzetközi Versenyének háromszög alakú zászlaját vagy a Kilián György Repülőműszaki Főiskola Repülőtechnikai Üzembentartó Tanszékének eredeti címerét, de a rendszerváltás utáni időszak anyaga is gyarapodott, többek között a Magyar Veterán Repülő Szövetség meghívójával és második világháborús pilótáinak aláírásával. A kiállítás záró része napjaink eseményeit mutatja be, így láthatók a CISM 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság tárgyi emlékei is.

A kiállítás egyik új szenzációja az a repüléstörténeti szempontból is jelentős gép, amely a Lepke, a Június és a Góbé mellett negyedikként hirdeti a vitorlázórepülés semmihez sem fogható szépségét. A ritkaságot a Délvidéki Aero Club 1930. Vitorlázórepülőgép Szakosztálya ajánlotta fel, a RepTár pedig szívesen befogadta a „nyugdíjazott” fagépet, a HA-4382 lajtsromú, 4T farokjelű, 15 méteres fesztávú Piratot.

Bővebb információk: www.reptar.hu

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.