2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M Szlovéniában - Mentésből jeles

H145M Szlovéniában - Mentésből jeles
honvedelem.hu  |  2023. 08. 15., 15:06
H145M Szlovéniában - Mentésből jeles

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár két H145M helikoptere augusztus 7-e, hétfő reggel óta segíti a mentést az árvíz sújtotta Szlovéniában. Dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki alakulat, egyben a szlovéniai művelet parancsnoka az elismerés hangján beszélt honlapunknak a magyar katonák eddigi tevékenységéről.

Amikor múlt hétvégén hírt kaptunk arról, hogy Szlovéniában átszakadtak a gátak és nagy területeket öntött el a víz, egyértelművé vált: egyedül képtelenség kezelni ezt a helyzetet. Szlovén szomszédaink azonnali helikopteres segítséget kértek, először miniszteriális szinten, majd a NATO katasztrófavédelmi riasztási rendszerén keresztül. Mi gyakorlatilag azonnal, vasárnap elkezdtük a két H145-ös helikopter áttelepülésének szervezését. Ekkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy embereket kell mentenünk a vízből, házakról, vagy pedig egyéb, más jellegű segítséget nyújtunk – nyilatkozta dr. Bali Tamás ezredes.

Milyen gyorsan tudtak felkészülni a küldetésre?

Augusztus 6-án, vasárnap 11 órakor kezdődött a szervezés, 18 órakor már fel is szállt a két H145-ösünk és áttelepült Nagykanizsára. Ilyen feladat esetén egy helikopteren két pilóta, egy fedélzeti rendszerkezelő, illetve egy életmentő deszantos tartózkodik, tehát négyfős a személyzet, így a dandárunktól nyolcan repültek át. Ezt követte az úgynevezett földi lépcsőnk, a repülőműszakijaink és a töltőgépjármű személyzetének áttelepülése - ekkor összesen 14 fő érkezett Szolnokról Nagykanizsára. Vasárnap este 8 órakor készenlétet jelentettünk, de mivel éjszaka nem kérték, hogy részt vegyünk a mentésben, másnap reggel kezdődött a művelet.

Mi történt az első nap Szlovéniában?

Hétfő reggel 8 órakor elindultak a helikopterek Slovenj Gradec repülőterére. A szlovénok itt alakították ki a mentéskoordináló központjukat. Ide szálltak le a gépeink és kaptuk meg a feladatainkat, ide repültünk át minden reggel Magyarországról. A szlovén kollégák úgy szervezték meg a katasztrófaelhárítás logisztikáját, hogy Slovenj Gradec repülőterére juttatnak el kenyeret, tartós élelmiszert, gyógyszert, mindent, ami szállításra vár. Mi felpakolunk és a megadott koordináták alapján elvisszük az emberekhez.

Embereket is kellett menteniük?

Igen, két alkalommal történt, hogy egy-egy idősebb úriembert kellett kórházba szállítanunk a kísérőjükkel, mert azonnali segítségre szorultak. Mindketten olyan vízzel elzárt területen tartózkodtak, ahová még hajóval, csónakkal sem lehetett eljutni. Megvadult, zúgó patakok zárták el őket, lehetetlen volt azokon átkelni. Illetve mentettünk egy hölgyet is, akinek elindult a szülése, úgyhogy őt nagyon gyorsan kellett kiemelni és kórházba vinni.

Egész héten segítették a mentést. Parancsnokként miképp látja, mennyire fáradt a csapat?

Mindenki jó állapotban; testben, s lélekben teljesen egyben van. Ez most katasztrófavédelmi feladat, nem kifejezetten katonai, de a helikopteres feladatrendszer egy részét pontosan ez teszi ki. Az állomány tagjai megkapták a megfelelő kiképzést, felkészülten érkeztek Szlovéniába. Mivel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében folyamatosan érkeznek az új helikopterek, kollégáim most már megfelelő óraszámban repülnek és tudnak gyakorolni. Így a Szlovéniában kapott terhelés kezelhető, elég hosszan tudnánk még folytatni a segítségnyújtást. Szerencsére már javulóban a szlovéniai árvízhelyzet.

Hogyan vizsgázott a két H145-ös helikopter?

Kiválóan. Ezek a gépek olyan felszereltséggel bírnak, hogy nincs olyan igény, például a személymentés terén, amit ne tudnánk kielégíteni velük. Számunkra most zajlott le a H145-ösök éles tesztje, és nem tapasztaltunk olyan problémát, ami akadályozta volna a munkánkat. A technika az igényeinknek megfelelően, teljes egészében kiszolgált minket és az árvízi katasztrófavédelmi feladatot.

Korábbi, kapcsolódó cikk - Folyamatos segítségnyújtás

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.