2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén
Darabos Erika  |  2023. 09. 26., 15:41
Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

A Gripen "Tiger Tail" bemutató névre keresztelt esemény délután 14 órától a 8-as számú lefedésben vette kezdetét, ahol a helyszínre érkezők elsőként tekinthették meg a díszített harci repülőgépet. A mintában megjelenik a 85 éves múltra visszatekintő Puma harcászati repülőszázad üvöltő Puma feje, illetve a "Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse" jelmondat a vezérsík bal oldalán angolul ("Led by courage, escorted by luck"), jobb oldalán pedig magyarul, mindkét oldalán helyet kapott továbbá a HUNAF 101/1 PUMA SQN jelölés. A bemutatót megtekintette Gróf Gergely ezredes, dandárparancsnok, a Puma század hajózói, valamint Pozsgay Gyula is.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A 30-as oldalszámú JAS 39C Gripen új dekorációja (Fotó: Lakatos Attila)

A statikus bemutatót követően a Gripent kivontatták a zónába: a repülésre való előkészítés után fotózható volt a kigurulása, illetve felszállása is.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Új fotóstéma a Magyar Légierő Gripen flottájában (Fotó: Darabos Erika)

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Felszáll a nap főszereplője (Fotó: Lakatos Attila)

A Puma fejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C után, most a 30-as oldalszámú példány csatlakozott a dekorált gépek sorába, mely a napokban útnak is indul az olaszországi Gioia Del Colle légibázisra, ahol 2023. október 2-13. között rendezik meg a NATO Tiger Meet gyakorlatot a magyar kontingens 5 Gripenjének részvételével.

 

A fotókat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Lakatos Attilának, a meghívót pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Kötelékben visszaérkező Gripenek, közte a 30-as oldalszámú példánnyal (Fotó: Szúh József)

Háttérinfók:

A NATO Tiger Meet (NTM) egy évtizedekre visszatekintő, tradíciókat magába ölelő gyakorlatsorozat, amely az évek során a NATO egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Az idei Tiger Meet közel 20 repülőszázadának és több mint ezer főnek ad otthont. A gyakorlat során a NATO Tigris századai a szárazföldi erőkkel együttműködve komplex légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban, többnyire 60-70 és gyakran ezt meghaladó számú repülőeszközt felvonultató kötelékekben. 

A NATO Tiger Meet gyakorlatokon a háborús szintű szakmai kihívásokon túl hangsúlyt fektetnek a csapatot összekovácsoló tradíciók ápolására is. Ennek az egyik alapvető eleme az úgynevezett "Tiger Tail". Az idei gyakorlatra a Puma repülőszázad is egy speciális dekorációval készült, amely tükrözi a század, anno vadászosztály, 85 éves hagyományát, szimbolikus elemeit. A remekmű megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt számtalan műszaki és pilóta kollégának, oroszlánrésze pedig Pozsgay Gyula illusztrátor, dizájner és író barátjuk munkáját dicséri!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Köszönjük a meghívást! (Fotó: Szúh József)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!