2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén
Darabos Erika  |  2023. 09. 26., 15:41
Újdonság a Magyar Légierő Gripenjén

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

A Gripen "Tiger Tail" bemutató névre keresztelt esemény délután 14 órától a 8-as számú lefedésben vette kezdetét, ahol a helyszínre érkezők elsőként tekinthették meg a díszített harci repülőgépet. A mintában megjelenik a 85 éves múltra visszatekintő Puma harcászati repülőszázad üvöltő Puma feje, illetve a "Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse" jelmondat a vezérsík bal oldalán angolul ("Led by courage, escorted by luck"), jobb oldalán pedig magyarul, mindkét oldalán helyet kapott továbbá a HUNAF 101/1 PUMA SQN jelölés. A bemutatót megtekintette Gróf Gergely ezredes, dandárparancsnok, a Puma század hajózói, valamint Pozsgay Gyula is.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A 30-as oldalszámú JAS 39C Gripen új dekorációja (Fotó: Lakatos Attila)

A statikus bemutatót követően a Gripent kivontatták a zónába: a repülésre való előkészítés után fotózható volt a kigurulása, illetve felszállása is.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Új fotóstéma a Magyar Légierő Gripen flottájában (Fotó: Darabos Erika)

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Felszáll a nap főszereplője (Fotó: Lakatos Attila)

A Puma fejjel díszített, 40-es oldalszámú JAS 39C után, most a 30-as oldalszámú példány csatlakozott a dekorált gépek sorába, mely a napokban útnak is indul az olaszországi Gioia Del Colle légibázisra, ahol 2023. október 2-13. között rendezik meg a NATO Tiger Meet gyakorlatot a magyar kontingens 5 Gripenjének részvételével.

 

A fotókat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Lakatos Attilának, a meghívót pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Kötelékben visszaérkező Gripenek, közte a 30-as oldalszámú példánnyal (Fotó: Szúh József)

Háttérinfók:

A NATO Tiger Meet (NTM) egy évtizedekre visszatekintő, tradíciókat magába ölelő gyakorlatsorozat, amely az évek során a NATO egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Az idei Tiger Meet közel 20 repülőszázadának és több mint ezer főnek ad otthont. A gyakorlat során a NATO Tigris századai a szárazföldi erőkkel együttműködve komplex légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban, többnyire 60-70 és gyakran ezt meghaladó számú repülőeszközt felvonultató kötelékekben. 

A NATO Tiger Meet gyakorlatokon a háborús szintű szakmai kihívásokon túl hangsúlyt fektetnek a csapatot összekovácsoló tradíciók ápolására is. Ennek az egyik alapvető eleme az úgynevezett "Tiger Tail". Az idei gyakorlatra a Puma repülőszázad is egy speciális dekorációval készült, amely tükrözi a század, anno vadászosztály, 85 éves hagyományát, szimbolikus elemeit. A remekmű megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt számtalan műszaki és pilóta kollégának, oroszlánrésze pedig Pozsgay Gyula illusztrátor, dizájner és író barátjuk munkáját dicséri!

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
Köszönjük a meghívást! (Fotó: Szúh József)

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”